Tähtiä kuin Otavassa…

”Lukkarin väkituvassa pöydän ympärillä istuvat veljet, jämäten aapistoa niinkuin sanelee heille milloin lukkari itse ja milloin hänen pieni kahdeksan-vuotias tyttärensä. Niin he, aapiskirjat avattuina kourissa, harjoittelevat lukua hartaasti, hikisillä otsilla.”

Tuosta se suurin piirtein lähti, suomenkielinen sivistystie kohti korkeaa kulttuurin ja osaamisen tasoa, jonka varassa on luotu Suomesta maailmanluokan menestystarina melkeinpä millä tahansa kansainvälisen vertailun mittarilla.

Kustannusosakeyhtiö Otava ei ehtinyt Aleksis Kiven kustantajaksi, mutta perustamisestaan lähtien se on julkaissut suuren osan suomalaisen kirjallisuuden kansallisaarteista, Eino Leinon runoista marsalkka Mannerheimin muistelmiin, Minna Canthista Laila Hirvisaareen ja Mauri Kunnaksen ”kraahvisiin novelleihin”.

Otavan toimitalo Uudenmaankadulla on tarjonnut yli sadan vuoden ajan osoitteen, jonka kirjailijat ovat voineet tuntea kotoisaksi tukikohdakseen. Läpi liiketoiminnan nousujen ja laskujen Otava on säilynyt suomalaisessa omistuksessa, väliin pörssissä mutta vuodesta 1991 jälleen Reenpään-suvun perheyhtiönä.

Kustantamosta mediataloksi

Samaan aikaan kustannusyhtiön ympärille on kasvanut kokonainen konserni, johon kuuluu myös maan laajin kirjojen jakelutie, Suomalainen Kirjakauppa. Otava-konserni on Suomen johtavia mediataloja, joka yleisen kirjallisuuden ja oppikirjojen lisäksi julkaisee monipuolisesti aikakaus- ja asiakaslehtiä sekä kehittää digitaalisen toiminnan uusia mahdollisuuksia.

Tämä tarkoittaa muun muassa innovatiivista oppimateriaalien tuottamista tietoverkkojen aikakaudella. Otava haluaa auttaa niin opettajia kuin oppilaita 2010-luvun koulutyössä. Hyvä oppimateriaali tarjoaa väyliä löytämisen iloon varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Otavan kestävänä missiona on kansakunnan sivistys luomalla elämyksiä ja oivalluksia suomalaisten mieleen. Siinä lukeminen on edelleen pääasia, tapahtuipa se sitten painetun kirjan, lehden tai jonkun teknisemmän välineen ääressä.

Sivistys taas syntyy elävässä vuorovaikutuksessa muun maailman kanssa. Oman F. E. Sillanpäämme lisäksi Otavan julkaisuohjelmaan kuuluu yli 40 Nobel-palkittua kirjailijaa, alkaen T. S. Eliotin, Albert Camus’n ja Heinrich Böllin kaltaisista 1900-luvun ikoneista.

Otavan kirjastosta on tullut suorastaan nobelistien sarja, sillä palkinto on osunut 2000-luvulla jo kymmenesti sen kirjailijalle. Tuorein voittaja on kiinalainen Mo Yan, ja vuoroaan odottavat muun muassa kanadalaiset Margaret Atwood ja Michael Ondaatje, David Grossman Israelista, britti Ian McEwan…

Lukemista kaikille

Kotimaisessa kirjallisuudessa Otava muistetaan esimerkiksi 1950-luvun modernismin kustantajana, kun Tuomas Anhava, Paavo Haavikko, Veijo Meri, Marja-Liisa Vartio ja muut uudistivat runon ja proosan ilmaisua. Seuraavan vuosikymmenen toisenlaisessa radikalismissa Otava julkaisi kohun saattelemana niin Paavo Rintalaa, Pentti Saarikoskea kuin Hannu Salamaa Juhannustansseineen.

Finlandia-palkinnolla mitaten Otava on Suomen menestynein suomalaisen kaunokirjallisuuden kustantaja. Mutta kirjallisuus ei ole kilpailulaji. Otava on ylpeä tasapainoisista julkaisuohjelmistaan, joiden tavoitteena on tarjota laadukasta lukemista jokaisen lukijan makuun ja tarpeeseen.

Tietosanakirjat kuuluvat Otavan historian suuriin menestyksiin, Mitä Missä Milloin ja Kuka Kukin On jatkavat edelleen suomalaisten suosiossa. Keittokirjaklassikkoa, ensimmäisen kerran vuonna 1908 ilmestynyttä Kotiruokaa on tähän mennessä myyty jo pitkälle toista miljoonaa kappaletta.

Otavan kirjat herättävät keskustelua, kuten Pekka Herlin Koneen ruhtinaana tai Björn Wahlroos markkinatalouden apostolina. Laajat elämäkertasarjat Urho Kekkosesta ja Jean Sibeliuksesta ovat olennainen osa kansakunnan muistia.

Lapset ja nuoret tarvitsevat hyvää kirjallisuutta siinä missä aikuisetkin, ja heistä kasvaa lukemisen uusi sukupolvi. Oppaiksi sopivat vaikkapa Tatu ja Patu, nuo mainiot kaverit Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjoista.

Otavan tähtikuvio on suomalaisille tuttu liikemerkki. Maine on ansaittu intohimoisella työllä ja rakkaudella kirjoihin. Otavalle tarjotaan vuosittain pari tuhatta uutta kotimaista käsikirjoitusta, ja potentiaalisten käännöskirjojen markkinat ovat maailmalla rannattomat.

Kustantajan tehtävä on seuloa yli satavuotisella kokemuksellaan ja kansainvälisellä kontaktiverkostollaan lukijoiden käsiin mielenkiintoisimmat molemmista. Tulevaisuuden tarpeita vastaavat digitaaliset ja painetut oppimateriaalit Otava kehittelee yhdessä alan parhaiden osaajien eli opettajien ja oppilaiden kanssa.

Otava tulee ruokkimaan suomalaisten kulttuuri- ja opinnälkää yhtä kauan kuin kansakunnan sydän sykkii Seitsemälle veljekselle.

Kustannusosakeyhtiö Otava

Hannes Gebhard ja Eliel Aspelin-Haapkylä perustivat 1890 Kustannusosakeyhtiö Otavan Helsinkiin. Pari vuotta myöhemmin toimitusjohtajaksi ja osakkaaksi tuli Alvar Renqvist (myöhemmin Reenpää), joka johti yhtiötä 1940-luvulle asti. Otava on edelleen Reenpään suvun omistuksessa, nykyisin konserniksi kasvanut perheyhtiö.

Nuoret arkkitehdit Karl Lindahl ja Valter Thomé piirsivät Otavan toimitiloiksi kansallisromanttisen jugendtalon, joka valmistui Uudenmaankadulle 1906. Keuruulla taas on painettu kirjoja vuodesta 1955 omassa tuotantolaitoksessa, joka on nykyisin pohjoismaiden modernein kirjapaino.

Yleisen kirjallisuuden kustannusohjelmaan kuuluvat kotimainen ja suomennettu kaunokirjallisuus, tietokirjat sekä lasten- ja nuortenkirjat. Toiminnan toinen kivijalka oppimateriaalit koostuu peruskoulun, lukion sekä ammatti- ja aikuisopetuksen oppikirjoista sekä sähköisistä kustannustuotteista.

Otava julkaisee vuosittain noin tuhat kirjaa, joista 600–700 ovat uutuuksia, loput uusia painoksia vanhoista teoksista. Ne voivat olla painettuja, digitaalisia tai vaikkapa äänikirjoja. Tuotanto on laajasti esillä Uudenmaankadulla Otavan kirjamyymälässä, joka sai 2011 uudet viihtyisät tilat.

Tervetuloa tutustumaan!