28.06.2022

Taavi Soininvaaran Susisoturi tarjoilee ajassa kiinni olevaa, tiivistä toimintaa kansainvälisellä näyttämöllä

Uudessa hyytävässä Ratamo-trillerissä tutkitaan, kuka murhaa tekoälyasiantuntijoita – ja miksi.

Lue lisää

27.06.2022

Heli Laaksosen suositut runot vihdoin lukuaikapalveluihin – Kirjailijan uusin teos, kaunotietoluontokirja Luonnos julkaistaan 15.9.

Heli Laaksonen on hurmannut suomalaisia jo 20 vuoden ajan runoteoksillaan, ja kesäkuun lopulla niistä neljä saadaan kokonaisuudessaan lukuaikapalveluihin. Syyskuussa julkaistaan uusi, ihastuttavan omaperäinen teos Luonnos.

Lue lisää

21.06.2022

Raija Orasen Iso on loistelias romaani Mäntän suurmiehestä Gösta Serlachiuksesta

Gösta Serlachius oli tehtailija, vuorineuvos ja taiteen ystävä, jolla oli suuri vaikutus koko Suomen historiaan.

Lue lisää

21.06.2022

Otava julkaisee kirjallisia äänilevyjä vuosikymmenten takaa – ”Ainutlaatuinen kurkistusikkuna suomalaisen kirjallisuuden elävään historiaan”

Kesällä 2022 lukuaikapalvelujen tilaajat pääsevät nauttimaan Suomen ensimmäisistä äänikirjoista, Otavan kirjallisista äänilevyistä.

Lue lisää

17.06.2022

Junnut leipoo on Sami ja Pasi Kurosen uutuuskirja nuorille kotikokeille

Sami ja Pasi Kurosen Junnut leipoo -uutuuskirja on täynnä toinen toistaan herkullisempia reseptejä, jotka innostavat kotikokit keittiöön. Mukana on paljon lasten rakastamia klassikkoherkkuja sekä jännittävämpiä uusia makuja.

Lue lisää

16.06.2022

Antti Tuurin Talvisota-romaanista uusi painos – Kirjailija lahjoittaa tekijänpalkkionsa lyhentämättömänä Ukrainan sodan uhrien tukemiseen

Tuurin romaani kertoo yhden suomalaisen jalkaväkisotilaan kokemuksista talvisodassa. – Ukrainan sota muistuttaa tapahtumiltaan talvisotaa, ja järkyttää minua kovasti, Tuuri sanoo.

Lue lisää

15.06.2022

Elokuun hyvinvointikirjoista voimaa ja keinoja elämän haasteisiin ja omannäköiseen elämään

Otavan ja Atenan kesän hyvinvointikirjat tarjoavat psykologisia työkaluja elämänmuutoksiin, ihmissuhteisiin ja arjen kuormitukseen. .

Lue lisää

09.06.2022

Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja on upea teos kaikille, jotka rakastavat teatteria, hyviä tarinoita ja maukasta ruokaa

150 vuotta täyttävän Kansallisteatterin rakastetut näyttelijät, niin entiset kuin nykyiset, loistavat tämän silmiä hivelevän reseptikirjan pääosissa. Tekijätiimiin kuuluvat tunnetut alansa taitajat: keittokirjailija Teresa Välimäki, ruokakuvaaja Laura Riihelä ja näyttelijä Sari Puumalainen.

Lue lisää

08.06.2022

Hurmaavia kaarrokeneuleita ja asusteita Islannista

Islannin tunnetuimman neulesuunnittelijan kokoelmassa kaarrokeneule saa erilaisia muotoja.

Lue lisää

07.06.2022

Kestävää asumista ja säilyttävää korjaamista Vanhassa Raumassa ja painovoimaisen ilmanvaihdon avulla

Vanhassa Raumassa sijaitsee Unescon maailmanperintökohde, jossa vaalitaan vanhaa rakennusperintöä ja asutaan kestävästi rakennuksia säilyttäen. Painovoimainen ilmanvaihto on perinteinen ja ekologinen rakennustapa, jonka käyttö ja asiantuntemus vähenee Suomessa.

Lue lisää

07.06.2022

Tiina Brännaren ja Eppu Nuotion herkullisen vauhdikas romaani keski-ikäisen naisen irtiotosta

Eppu Nuotion ja Tiina Brännaren kirja vie lukijan hauskalle ja erotiikan sävyttämälle seikkailulle. Rohkea, pähkähullu ja ihana Kiti on antisankari, jollaista suomalainen viihdekirjallisuus on odottanut!

Lue lisää

06.06.2022

Naisen ja sian lempi on kestänyt jo neljännesvuosisadan – Viivi ja Wagner täyttää 25 vuotta!

Jussi ”Juba” Tuomolan Viivi ja Wagner -sarjakuvaa alettiin julkaista Helsingin Sanomissa lokakuussa 1997. Sittemmin parivaljakko on seikkaillut päivälehtistrippien ja sarjakuva-albumien lisäksi esimerkiksi teatterilavoilla ja äänikirjoissa.

Lue lisää

02.06.2022

Kuka kylvää kuolemaa 1920-luvun Helsingin kaduilla?

Sisäministeriön veitsenterävän älykäs virkamies Karl Axel Björk joutuu ahtaammalle kuin koskaan aiemmin Virpi Hämeen-Anttilan Björk-sarjan uusimmassa osassa Vapauden vahdit.

Lue lisää

01.06.2022

Suomen suosituimpiin perhevaikuttajiin lukeutuvan Maria Kangaskortetin satukirja on pelastus vaikeisiin iltoihin – Unitalon tarinoita rauhoittaa levottoman lapsen

Maria Kangaskortet huomasi, että kun hän yhdisti rauhoittavaa unihierontaa lapsille kertomiinsa iltasatuihin, myös motorisesti levoton esikoinen nukahti helpommin. Syntyi uutuuskirja Unitalon tarinoita, jossa aikuiselle annetaan selkeät ohjeet, miten sivelemällä, hieromalla ja selkään piirtämällä rentoutetaan lasta sadun lukemisen lomassa. Hyviä unia!

Lue lisää

31.05.2022

Johanna Valkaman uutuusromaanissa 1600-luvun Tukholma tuoksuu tervalta

Johanna Valkama jatkaa nuijapäällikkö Jaakko Ilkan lesken tarinaa 1600-luvun Ruotsin pääkaupungissa. Neljä sataa vuotta sitten kaikki oli toisin – vai oliko?

Lue lisää

27.05.2022

Risto E. J. Penttilältä ja Jyrki Karviselta kirja Suomen pitkästä tiestä Natoon

Suomi ilmoitti toukokuussa 2022 haluavansa liittyä Naton jäseneksi. Näin päättyi pitkä aikakausi, jonka kuluessa Suomi oli tuudittautunut Nato-option riittävyyteen. Risto E. J. Penttilän ja Jyrki Karvisen lokakuussa ilmestyvä uutuuskirja valottaa Suomen omalaatuista matkaa Natoon.

Lue lisää

20.05.2022

Otava, Mauri Kunnas sekä Aino Havukainen ja Sami Toivonen lahjoittavat kuvakirjoja lapsille vastaanottokeskuksiin

Mauri Kunnaksen Robin Hood- sekä Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Veeran keittiöpuuhat -kirjat on käännetty ukrainaksi ja lahjoitetaan ensi viikolla Suomen Punaisen Ristin kautta vastaanottokeskuksille yhdessä Aste Helsingin ja Otavan kirjapainon kanssa.

Lue lisää

19.05.2022

Ruskeat Tytöt ja Otava jatkavat menestyksekästä kirjoittamiskoulua järjestämällä avoimen haun

Vuonna 2020 alkunsa saanut, Ruskeat Tytöt ry:n ja Kustannusosakeyhtiö Otavan uraauurtava master class -yhteishanke tulevaisuuden kotimaisen kirjallisuuden tekijöille saa tänä vuonna jatkoa sosiaalisessa mediassa tapahtuvan avoimen haun muodossa.

Lue lisää

19.05.2022

Otava julkaisee uusintapainoksen Colson Whiteheadin romaanista Balladi John Henrystä

Orjuuden ja vapauden ero on hiuksenhieno. Kumpi on sankarillisempaa: kuoleminen työnsä ääreen vai eläminen? Balladi John Henrystä on huippusuositun Colson Whiteheadin ensimmäinen suomennettu romaani, joka on julkaistu alun perin suomeksi vuonna 2002.

Lue lisää

19.05.2022

Uusi äänikirja sai poliisin avaamaan uudestaan kemiläisen Elli Immon murhatutkinnan

Rikoskirjailija Heidi Holmavuo ja dekkaristi Elina Backman yhdistivät voimansa selvittääkseen, mitä voisivat yhdessä saada selville vanhoista henkirikoksista. Lopputuloksena on ravisuttava äänikirja, joka sai poliisin avaamaan uudestaan murhatutkinnan ja jonka vaiheista nähdään keväällä 2023 dokumenttisarja C Moressa.

Lue lisää

16.05.2022

Syitä elää tuo toivon sanoja vaikeisiin hetkiin ja niiden yli

Voimakirja niille joiden elämänusko horjuu. Emma Sofianna Söderholmin ja Heikki Savolan kokoama koskettava sitaattivalikoima antaa lohtua ja vertaistukea.

Lue lisää

12.05.2022

Tästä ei ulkomainen jännityskirjallisuus parane – Tutustu kesän piinaavimpiin uutuuksiin!

Jäätelö ja jännityskirjallisuus kuuluvat kesään. Listasimme Otavan, Liken ja Kariston valvottavimmat kirjat yöttömiin kesäöihin.

Lue lisää

11.05.2022

KUTSU: Ranskan presidentinvaalien kolmas kierros vasta edessä – tervetuloa Helena Petäistön kirjan julkistamistilaisuuteen 1.6.

Luulitko että Ranskan vaalit ovat ohitse ja Macron vallassa? E-hei, todellinen valtataistelu käydään vasta kesäkuussa kansalliskokousvaaleissa. Tervetuloa Helena Petäistön Gallian kukko kiekuu taas –uutuuskirjan julkistamistilaisuuteen Otavaan ke 1.6.!

Lue lisää

09.05.2022

Siri Kolun pojan unesta syntyi lasten kauhufantasiatrilogia – Yön salaisuus on tarina öisin vaanivista hirviöistä, joita vastaan vanhemmat taistelevat

Kun sydänyön inhotukset hyökkäävät, Leo tarvitsee loputtomiin nokkeluutta ja rohkeutta. Johanna Lumpeen kuvittama, videopelimäisen koukuttava kauhusarja alkaa.

Lue lisää

03.05.2022

Suolapärskeiden makuinen tutkimusretki saaristoluontoon ja sen ympäristömuutoksiin

Saaristoluontoon ihastunut tutkijapariskunta seuraa kajakeillaan Pentti Linkolan 1970-luvulla soutaen tekemää lintujen laskentareittiä Salosta Poriin. Kuinka linnusto voi ja miten ympäristö on muuttunut puolessa vuosisadassa?

Lue lisää

01.05.2022

Yritysten viherpesu voi olla vastuullisuuden vastakohta

Paraneeko maailma kahvikuppi kerrallaan? Ovatko yritysten hyvät teot oikeasti hyviä? Voiko sosiaalista vastuuta erottaa ekologisesta?

Lue lisää

27.04.2022

Kun herkkyys uuvuttaa ja on voimavara yhtä aikaa

Suomen suosituin Instagram-runotili muuttui kirjaksi ja puhuttelee ihmisiä lohdullisella sanomallaan.

Lue lisää

27.04.2022

Otavan nuortenromaanikilpailu käynnistyy!

Tunnetko 2020-luvun nuorten arkea ja elämää? Haluatko saada nuorten äänet kuuluville kaunokirjallisen tekstin avulla? Oletko aina haaveillut nuortenromaanin kirjoittamisesta?

Lue lisää

26.04.2022

Kutsu: Tervetuloa professori Atte Korholan Tämä ihmisen luonto -kirjan julkistamistilaisuuteen 19.5.

Tervetuloa ympäristömuutoksen professori Atte Korholan kirjan "Tämä ihmisen luonto" julkistamistilaisuuteen torstaina 19.5. klo 17-19. Tilaisuus järjestetään Otavalla (Uudenmaankatu 10, Helsinki).

Lue lisää

25.04.2022

Ovatko salaliittoteoriat vaarallisia ja miksi ne herättävät niin paljon tunteita?

Ajatuksia ravisteleva uutuuskirja on tutkimusmatka ihmismieleen ja erilaisiin totuuskäsityksiin. Se rakentaa ymmärrystä erilaisten arvo- ja uskomusmaailmojen välille ja pohtii, miten voisimme keskustella tiedosta ja arvoista paremmin.

Lue lisää

25.04.2022

Kärsimyskukkauuteaddiktio alkoi korona-ajan kirjoitusharjoituksena – esikoiskirjailijoiden romaanissa kohtaavat mystisyys, luontokato ja maaginen realismi

Toimittajataustaiset kirjailijat Adile Sevimli ja Oona Pohjolainen kirjoittivat huumaavan YA-romaanin noituudesta ja ekokatastrofista. Kahden tekijän yhteistyönä syntynyt Kärsimyskukkauuteaddiktio on myös ylistyslaulu nuoruudelle ja ystävyydelle.

Lue lisää

22.04.2022

Humoristinen tositarina unelmasta maalla, romahtamisesta ja uudesta noususta

Mari Kurkiniitty: Kamalan ihana elämä maalla

Lue lisää

22.04.2022

Kuinka usein mökin rännit tuleekaan puhdistaa? Uutuuskirja perehdyttää mökkeilijät tärkeisiin askareisiin

Huussi, pelastusliivit, tiemaksut. Grilli, vakuutukset, hiiret. Mökin omistamiseen liittyy kauniiden auringonlaskujen lisäksi paljon hoidettavia asioita. Pia Kortesniemen uutuuskirja Mökin vuosi opastaa lukijaa mökkeilyn saloihin.

Lue lisää

13.04.2022

Hylkeet Suomen Luonnossa tarjoaa uusinta tietoa hylkeiden kiehtovasta elämästä

Me suomalaiset olemme eläneet yli 10 000 vuotta hylkeiden naapurina, mutta mitä me oikeastaan tiedämme hylkeistä? Luontotoimittaja, FT Antti Halkka kertoo asiantuntevasti ja kiinnostavasti merinisäkkäiden historiasta ja biologiasta uudessa luonto-oppaasaan Hylkeet Suomen luonnossa.

Lue lisää

12.04.2022

Nettirikokset ovat arkipäivää Anu Ojalan uudessa nuortendekkarisarjassa

Somesta ja netistä on lapsille ja nuorille paljon iloa, mutta uudet teknologiat sisältävät myös riskejä. Vauhdikas dekkarisarja neljästä nettirikoksia ratkovasta nuoresta alkaa.

Lue lisää

06.04.2022

Uudet käsityökirjat tarjoavat inspiroivia ideoita ompeluun, neuleisiin ja yhdistelmätekniikoihin

Sormet syyhyävät, mutta malli puuttuu? Ei ongelmaa! Moreenin kesän ja syksyn kirjoissa on vaihtoehtoja niin kirjoneuleista pitäville kuin pintaneuleisiin tykästyneillekin. Virpi Marjaana Siira houkuttelee yhdistelemään virkkausta ja neuletta ennakkoluulottomasti yli rajojen. Nyt on myös aika kaivaa ompelukone kaapista, sillä tarjolla on hyvin istuvia mutta silti mukavia kaavoja lapsille ja kurvikkaille muodin ystäville – tyylistä tinkimättä!

Lue lisää

06.04.2022

Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita päättyy – Rakastettu sarja huipentuu kuohuvalle 60-luvulle

Enni Mustosen eli kirjailija, tutkija ja käsikirjoittaja Kirsti Mannisen rakastettu Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja saa päätöksensä sen 10:nnessä osassa Tekijä. Rakastetut romaanit ovat hurmanneet lukijansa erityisesti elävän historiallisen kuvauksensa ansiosta.

Lue lisää

05.04.2022

Otava julkaisee Ukrainan presidentti Zelenskyin elämäkerran kesäkuussa

Otava julkaisee Volodymyr Zelenskyin tuoreen elämäkerran. Teos ilmestyy kesäkuussa 2022.

Lue lisää

05.04.2022

Eve Hietamies jatkaa sittenkin supersuosittua romaanisarjaansa – ”Olin jo päättänyt, ettei tarina jatku, mutta sitten Antti Pasanen alkoi jutella päässäni”

Yksinhuoltajaisä Antti Pasasesta ja hänen pojastaan Paavosta kertova sarja on myynyt yhteensä lähes 250 000 kappaletta kaikissa formaateissa. Hietamies päätti jo kertaalleen lopettaa sarjan, mutta sitten Antti Pasasen repliikkejä alkoi putkahdella päähän.

Lue lisää

04.04.2022

Mistä rasittavat pikkusisarukset oikein tulevat? Prinsessa Pikkiriikki ja (kaamea) totuus vauvoista kertoo pikkiriikkisen tieteellisesti, miten lapset saavat alkunsa

Hannele Lampelan ja Ninka Reitun Prinsessa Pikkiriikki selvittää totuuden vauvoista omaan herttaisen suorasukaiseen tyyliinsä. Pikkiriikki toki tietää, että vauvat kasvavat äitien vatsassa. Mutta miten ne ovat sinne päätyneet? Ja miten ne pääsevät sieltä pois? Ja mikä tärkeintä: miksi ihmeessä vanhemmat oikein haluavat vauvan, joka kakkaa kamalasti ja herättää keskellä yötä?

Lue lisää

01.04.2022

Onni vaihtelee – mutta sen perusta on säilynyt samana ihmisyyden historian ajan

Rikkaan perheen poika, aikansa ihailluin puhuja ja keisarien tuttava mutta myös maanpaossa elänyt kulkuri Dion Prusalainen tunsi onnen ailahtelevaisen luonteen. Juhana Torkin suosittu sarja antiikin ajattelijoista jatkuu.

Lue lisää

31.03.2022

Lasten toiminnalliset äänikirjat ovat harvinaisuus, Linda Liukkaan uudistettu Hello Ruby vastaa haasteeseen

Lapsille koodausta opettava Ruby-tyttö tunnetaan jo ympäri maailmaa, ja nyt Linda Liukkaan rakastetusta sarjasta on tehty myös äänikirja. Hello Ruby – Mahtava tietokoneseikkailu sisältää kaikki neljä aiempaa Ruby-kuvakirjaa audiomuotoa varten uudelleen sovitettuna.

Lue lisää

30.03.2022

Tätä on odotettu! Jari ja Kati Tervo julkaisevat yhteisen teoksen syyskuussa

Kirjailijapariskunta Jari ja Kati Tervon on jo pitkään toivottu kirjoittavan yhdessä jotain. Nyt toiveisiin vastataan: Tervot julkaisevat syyskuussa teoksen siitä, miten nelijalkainen perheenjäsen muuttaa elämän. – Hän muistuttaa elämäni muita rakastettuja: kaikki, mitä hän tekee, on mielenkiintoista, Jari Tervo sanoo.

Lue lisää

29.03.2022

Antti Tuurin Mies kuin pantteri on vahva kannanotto Down-ihmisten oikeudesta olla olemassa

Antti Tuuri tunnetaan erityisesti Etelä-Pohjanmaata ja siirtolaisuutta kuvaavista teoksistaan, mutta nyt hän kirjoittaa jotain muuta. Mies kuin pantteri – Wahlroosin elämä on kuvaus kehitysvammaisen Wahlroosin elämänvaiheista, tärkeä puheenvuoro Down-ihmisten oikeuksista ja myös tunnistettavan humoristinen, "tuurimainen" kuvaus elämänmittaisesta ystävyydestä.

Lue lisää

28.03.2022

Terhi Kokkosen Rajamaa-romaanista elokuva

SF Studios on ostanut elokuvaoikeudet kirjailija ja muusikko Terhi Kokkosen romaaniin Rajamaa. Elokuvan ohjaa Pihla Viitala.

Lue lisää

28.03.2022

Muinaissuomalaisesta maailmasta ammentava Laakson linnut, Aavan laulut on romaani yhteisön asettamista rooleista ja niistä irtautumisesta

Kuinka kehrätä uusi laulu ja muuttaa ikiaikaista tarinaa? Aavan kylässä laulut ovat hajonneet ja kansa näkee nälkää. Laakson tuvissa eletään kylläisyydessä, jota sampo turvaa. Katri Kauppisen unohtumattoman lumoava romaani kertoo valinnoista ja kohtalosta.

Lue lisää

25.03.2022

Pirjo Hassisen romaani samastuu tunteeseen, joka on jokaiselle viime vuosien ajalta tuttu: Kuinka käsitellä elämän ennustamattomuuteen liittyvää ahdistusta?

Pirjo Hassisen Toisella tavalla onnellinen kuvaa pyörryttävän tarkkanäköisesti elämää, kun se repeytyy hetkeksi kokonaan auki.

Lue lisää

25.03.2022

Hyvänmielen luettavaa kevääseen ja kesään

Kevyt kirjallisuus antaa lukijalleen mahdollisuuden irtautua arjesta, pohtia lempeällä tavalla omaa elämäntilannetta ja tarkastella ihmissuhteiden kiemuroita toisenlaisessa valossa. Otava, Karisto ja Nemo julkaisevat kevään ja kesän aikana todellisia herkkuja himolukijalle. Luettavaa on tarjolla monenlaiseen makuun, ja omansa löytävät niin äänikirjojen kuuntelijat kuin e-kirjaston kanssa reissaavatkin.

Lue lisää

24.03.2022

Mari Luukkosen uutuuskirja valottaa itänaapurin vaikuttamisyrityksiä Suojelupoliisin toimintaan

Suojelupoliisi toimi kylmän sodan aikana voimakkaammin suhteessa KGB:hen kuin mitä aiemmin on ymmärretty. Mari Luukkosen uutuuskirja Rautaesiripun varjossa tarkastelee Seppo Tiitisen johtamaa Suojelupoliisia idän ja lännen kamppailussa. Tehtaankadulla käynnistyi operaatio, jolla KGB yritti saada Supon kontrolliin.

Lue lisää

21.03.2022

Otavan kesän ja syksyn kustannusohjelma on julkaistu

Otava on julkaissut loppuvuoden 2022 kustannusohjelmansa. Alla olevasta linkistä pääset tutustumaan kesän ja syksyn koko kirjavalikoimaan.

Lue lisää

21.03.2022

Mitä tapahtuu, kun perheenäidin hurahdus huonekasveihin ohittaa kaiken muun?

Katariina Vuoren villisti versova romaani kertoo överiksi menneestä huonekasviharrastuksesta ja oman paikan löytämisestä.

Lue lisää

18.03.2022

Tieto-Finlandia-voittajan esikoisromaani pohtii, millainen hinta pohjoisen virtojen ja metsien säilymisestä olisi pitänyt maksaa

Pekka Juntin väkevä esikoisromaani vie lukijan pohjoisen unohtuneisiin kyliin, joissa ihmiset ja puut pitävät huolen toisistaan. Juntti maalaa teoksessa jykevää fiktiota todellisesta historiasta, jossa pohjoinen luonto uhrattiin kehityksen tieltä.

Lue lisää

17.03.2022

Jannika B:n voimakirja elämän kipeistä ja kauniista puolista ilmestyy syksyllä

Otava julkaisee lokakuussa Sanna Wikströmin ja Jannika Wirtasen kirjoittaman voimakirjan Jannika B – Ihmisen muotoinen, joka avaa rakastetun artistin näkemyksiä ihmisenä olemisen kauneudesta ja sen haasteista. Pohjana on artistin oma elämäntarina ja oivallukset.

Lue lisää

17.03.2022

Pilvi Hämäläinen julkaisee esikoisromaaninsa syyskuussa

Näyttelijänä tunnettu Pilvi Hämäläinen julkaisee syksyllä esikoisromaaninsa. Cinderella on mustan huumorin täyteinen teos pienen kaupungin ihmisten suurista unelmista.

Lue lisää

17.03.2022

KUTSU: Tervetuloa ainutlaatuisen, Aatos Erkon isoäidin Maissi Erkon elämää kartoittavan kirjan julkistamistilaisuuteen 22.3.

Tulisydän on FT Reetta Hännisen kahden vuoden täysipäiväiseen tutkimustyöhön pohjautuva, poikkeuksellinen ja traaginen elämäntarina lehtisuvun naisvaikuttajasta Maissi Erkosta. Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen 22.3. klo 17 Päivälehden museoon. Tilaisuutta moderoi Kaius Niemi.

Lue lisää

15.03.2022

Kirjailija Antti Tuurille kunniatohtorin arvonimi

Kunniatohtorin arvonimen myöntää Tuurille Helsingin yliopiston filosofinen tiedekunta. Kunniatohtorin arvo on yliopiston korkein tunnustus.

Lue lisää

15.03.2022

70-vuotta täyttävän Jukka Rintalan elämäkerta paljastaa, millaista on olla muotisuunnittelija maassa, jossa ei kahise silkki vaan tuulipuvut

Muoti- ja kuvataiteilija Jukka Rintala täyttää 70 vuotta 9. huhtikuuta 2022. Hänen merkkipäivänsä kunniaksi ilmestyy Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittama elämäkerta Elämänviiva. Tervetuloa sukeltamaan syvälle suomalaisen muodin kulisseihin! Kirjan julkistamistilaisuutta vietetään 7.4. ravintola Teatterissa.

Lue lisää

14.03.2022

Kaikkien aikojen ensimmäinen tietokirja suomalaisesta siilistä paljastaa hätkähdyttäviä ominaisuuksia pihojemme tutusta tuhisijasta

Biologian tohtorit Mervi Kunnasranta ja Anni Rautio ovat Suomen eturivin siiliasiantuntijoita. Heidän uutuuskirjansa Siili Suomen luonnossa on perusteellinen, jokaiseen kotiin sopiva opas sympaattisesta takapihojen tassuttelijasta.

Lue lisää

11.03.2022

Suomen kirja-alan järjestöt tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan

Suomen kirja-alan järjestöt tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Järjestöt ovat lähettäneet tukea maahan kansainvälisten avustusorganisaatioiden kautta. Ala on toistaiseksi jäädyttänyt yhteistyön venäläisten yritysten ja organisaatioiden kanssa. Kirja-ala painottaa, että kirjailijoiden ja kääntäjien työllä on suuri merkitys rauhanvälittäjinä ja ala haluaa edistää sananvapautta ja demokratiaa myös Venäjällä. Finlands svenska författareförening Kirjallisuuden…

Lue lisää

10.03.2022

Ompelijan asiantunteva niksikirja rohkaisee ja opastaa koneella ompeluun

Millainen ompelukone kannattaa hankkia? Miksi saumuri tekee syheröä ja ompelukone vetää kankaan sisään? Mihin peittaria tarvitaan? MITÄ MINÄ TAAS TEIN VÄÄRIN?

Lue lisää

09.03.2022

Redraman koskettava elämäntarina ilmestyy elokuussa

Otava julkaisee elokuussa Johannes Lahtelan kirjoittaman teoksen Redrama. Liekeistä luovuuteen, joka on syväsukellus suositun rap-artistin koskettavaan elämään.

Lue lisää

03.03.2022

Heli Laaksosen uutuuskirja Luonnos kuljettaa lukijan keskelle luonnon pieniä ja suuria merkillisyyksiä

Tiesitkö, että omenalla on silmä? Tai että lammas tunnistaa toverinsa turvan vaikka valokuvasta? Tai miksi närhi toisinaan riehuu muurahaispesässä? Heli Laaksosen syyskuussa ilmestyvä Luonnos-kirja kertoo kiehtovimmat ja kummallisimmat faktat omavaltaisesti valituista maailmankaikkeuden osasista auringosta apilaan ja isomaksaruohosta ilvekseen. Kirjailijan itsensä tussipiirroksin kuvittama teos saa lukijan polvilleen luonnon ihmeiden edessä. Se muistuttaa, kuinka merkillistä maailmaa me asutamme.

Lue lisää

03.03.2022

Pää pilvissä, kiviä kengissä tarjoaa koskettavia, kiehtovia ja samaistuttavia kertomuksia pyhiinvaelluksilta

Pyhiinvaeltaa voi myös saunaan taivaallisille löylyille, kalmistojen rauhoittavaan hiljaisuuteen, rannoille, luoliin, pelien tai taiteen äärelle. Annina Holmbergin ja Johannes Lahtelan uutuuskirjassa “Pää pilvissä, kiviä kengissä” kirjoittajat kertovat omia kokemuksiaan pyhiinvaelluksilta ja käyvät dialogia elämän tärkeistä kysymyksistä pilke silmäkulmassa.

Lue lisää

02.03.2022

Kustannusosakeyhtiö Otava ja Suomalainen Kirjakauppa lahjoittavat 50 000 euroa Suomen Punaiselle Ristille Ukrainan sodan uhrien tukemiseen

Kustannusosakeyhtiö Otava ja Suomalainen Kirjakauppa pitävät Venäjän hyökkäystä Ukrainaan järkyttävänä ja Venäjän toimintaa kaikilta osiltaan tuomittavana.

Lue lisää

02.03.2022

KUTSU: Tervetuloa ainutlaatuisen, Aatos Erkon isoäidin Maissi Erkon elämää kartoittavan kirjan julkistamistilaisuuteen 22.3.

Tulisydän on FT Reetta Hännisen kahden vuoden täysipäiväiseen tutkimustyöhön pohjautuva, poikkeuksellinen ja traaginen elämäntarina lehtisuvun naisvaikuttajasta Maissi Erkosta. Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen 22.3. klo 16 Päivälehden museoon.

Lue lisää

01.03.2022

Ylen menestyssarjan kolmas osa nyt kirjana: Sekasin – Tervetuloa Suomeen kertoo neljän turvapaikanhakijanuoren tarinan

Ylistetyn Sekasin-sarjan uusin osa perustuu tositarinoihin, joita on kerätty haastattelemalla entisiä ja nykyisiä turvapaikanhakijoita sekä vastaanottokeskusten työntekijöitä. TV-sarjan käsikirjoitukseen perustuvassa kirjassa on mukana aiemmin julkaisematonta materiaalia.

Lue lisää

24.02.2022

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2022 kirjallisuuspalkinnon ehdokkaina Kristina Carlsonin Eunukki ja Kaj Korkea-ahon Punainen huone

Tänä vuonna Suomen molemmat ehdokkaat Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2022 kirjallisuuspalkinnon saajaksi ovat Otavalta.

Lue lisää

17.02.2022

”Ole oma pomosi. Virtaa työhön ja vapaalle” -uutuuskirja on inspiroiva tietokirja modernista työelämästä

Kiihtyvä työtahti, muutokset työssä ja etätyö verottavat työntekijän voimavaroja. Kuinka siis jaksaa paremmin työelämässä ja pitää huolta omasta hyvinvoinnista? Suositun Psykopodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen ja toimittaja Sirpa Pääkkösen uutuuskirja "Ole oma pomosi. Virtaa työhön ja vapaalle" on inspiroiva ja helposti lähestyttävä teos modernista työelämästä, joka saa lukijan pohtimaan omaa jaksamistaan tukevia ratkaisuja työssä.

Lue lisää

16.02.2022

Remontoi itsellesi unelmien kesämökki Ella Kannisen ja Jasmiini Lappalaisen ohjeilla

Ella Kannisen ja Jasmiini Lappalaisen ohjeilla uskallat tarttua tuumasta toimeen ja remontoida itsellesi unelmien kesäpaikan. Huhtikuussa ilmestyvässä Jokanaisen mökkiremontti -uutuuskirjassa hommia ei tehdä hampaat irvessä, vaan ilolla, rennosti ja suurella sydämellä.

Lue lisää

10.02.2022

Parisuhteen pieneen pahan mielen kirjaan pääset kirjaamaan kaiken sen, mikä kumppanissa ärsyttää

“Kauan katsoin sinua syvälle silmiin ja ajattelin: ei helvetti.”

Lue lisää

10.02.2022

Italialainen kulttiromaani naisen salaisista ajatuksista on häkellyttävän ajankohtainen – Otava julkaisee Kielletyn päiväkirjan nyt uudelleen

Elena Ferranten esikuvaksi sanottu Alba de Céspedes tuli aikoinaan tunnetuksi Italian feministisen liikkeen pioneerina. Kielletty päiväkirja on de Céspedesin kansainvälisesti tunnetuin teos. Se kertoo perheenäidistä, joka kirjoittaa puolen vuoden ajan salaista päiväkirjaa ja havahtuu sen kautta huomaamaan oman elämänsä pettymyksiä ja ristiriitoja. Nyt Otava tuo alun perin vuonna 1956 suomennetun teoksen uusien lukijasukupolvien saataville.

Lue lisää

09.02.2022

Samu Haberilta äänikirja-alaa mullistava uutuus

Samu Haber mullistaa äänikirjamarkkinaa uutuudellaan, jossa musiikki ja yli 2000 äänitehostetta yhdistyvät ennenkuulumattomalla tavalla hänen elämäntarinaansa.

Lue lisää

31.01.2022

Pauliina Haasjoen runoteos on lääke kehon, eläimen, aineen ja vieraan pelkoon.

Nausikaa on feministinen ja planetaarinen runoteos, joka tutkii aineenkiertoa ja lajienvälisyyttä. Teos kuvaa erillään elämistä, kaipuuta ja toisten lomaan asettumista, yhteyttä paitsi orgaaniseen myös muuhun olevaan.

Lue lisää

26.01.2022

Kahdesti Pulitzer-palkitun Colson Whiteheadin uutuus Harlem Shuffle on lukunautinto 60-luvun Harlemista

Maailman arvostetuimmilla kirjallisuuspalkinnoilla huomioitua Colson Whiteheadia on ylistetty parhaaksi elossa olevaksi amerikkalaiskirjailijaksi. Uusi romaani Harlem Shuffle on rikostarinaksi naamioitu perhesaaga, hillitön moraalinäytelmä, yhteiskunnallinen romaani rasismista ja vallasta sekä rakkauskirje 1960-luvun Harlemille.

Lue lisää

26.01.2022

”Me ollaan aina oltu täällä” – Third Culture Kids kertoo tämän päivän suomalaisista, jotka elävät kulttuurien risteyksissä

Millaista on kasvaa ja elää usean kulttuurin todellisuuksissa samanaikaisesti? Tähän vastaavat suomalaiset, jotka luovat omaa identiteettiään ja määrittelevät uusia olemisen tapoja erilaisten kulttuuritaustojen keskellä. Koko Hubara, Mona Eid, Caroline Suinner ja Kiia Beilinson ovat koonneet kansien väliin 40 ”kolmannen kulttuurin lapsen” tarinan.

Lue lisää

25.01.2022

Uudistunut klassikko: Lasse J. Laineen päivitetty Suomen linnut -tunnistusopas tarjoaa ainutlaatuisen kurkistuksen muuttuvaan lintukantaamme

Tiesitkö, että varpunen on erittäin uhanalainen? Tai että palleron muotoinen hippiäinen on Euroopan pienin lintu? Tai että tilhi ei humallu syömistään pihlajanmarjoista, sillä se polttaa alkoholia nopeammin kuin mikään muu eläin?

Lue lisää

24.01.2022

Uutuuskirja paljastaa, millainen maailman menestyneimmän hiihtäjän tie huipulle on ollut

Voittajasydän kuvaa, kuinka vaatimattomasta ja tavallisesta norjalaisesta tytöstä kehittyi yhden maailman kovimman kestävyyslajin kuningatar.

Lue lisää

13.01.2022

Neulomisen ilo kuuluu kaikille – Ensimmäinen suomeksi julkaistu käsityöopas vasenkätisille ilmestyy

Maria Laiho: Neulekirja vasenkätisille Ilmestyy 28.1.2022 Vasenkätisen käsityöharrastus ei ole aina itsestäänselvyys. Neulontaohjeet ovat lähes poikkeuksetta suunnattu oikeakätisille. Kouluissa opetus järjestetään yleensä enemmistölle sopivalla tavalla. Omakätinen ohjaus on tärkeä oppimisen edellytys ja se helpottaa neulonnan ilon löytämistä. Vasenkätisille ei ole ennen tehty neulontaohjeita tai opaskirjoja suomeksi. Maria Laihon Neulekirja vasenkätisille vapauttaa myös vasenkätiset…

Lue lisää

12.01.2022

Veera Salmen Oboin kirja on kertomus tarinoita inhoavasta pojasta, joka joutuu keskelle seikkailua lukutaidon hävittäneessä maailmassa

Millainen olisi maailma ilman tarinoita tai historiaa? Veera Salmen uutuus on mielikuvituksellinen seikkailu yhteiskunnassa, jossa vain harvat osaavat lukea.

Lue lisää

11.01.2022

Joel Haahtelan rakastetun pienoisromaanitrilogian viimeinen osa kietoutuu totuuden kaipuuseen

Jaakobin portaat vie ikivanhojen myyttien ja lumisateen läpi ihmisyyden ytimeen ja pohtii rakkautta, välittämistä ja menneisyyden käsittelyä.

Lue lisää

10.01.2022

Helena Sinervon runoteos on aistikas sielunmessu merelle ja riepotteleville tunteille

Lukuisia palkintoja voittanut Helena Sinervo kuvaa merta häikäisevän monin ja upein tavoin.

Lue lisää

10.01.2022

Supersuosittu Torstain murhakerho on taas rikosten jäljillä

Viime vuosien suurin rikoskirjailmiö on Richard Osmanin Torstain murhakerho. Se on kaikkein aikojen nopeimmin listaykköseksi noussut esikoisteos, joka keikkui Britannian bestseller-listojen kärjessä 45 viikkoa. Nyt Suomessa ilmestynyt jatko-osa Mies joka kuoli kahdesti myi Britanniassa julkaisuviikollaan syyskuussa yli 114 000 kappaletta.

Lue lisää

07.01.2022

Joko Tiktok on hallussa? Tokkerin käsikirja opettaa Tiktokin salat selkeäsanaisesti ja helpoilla ohjevideoilla

Tiktok-tähti Jaakob Rissanen ja viestintäkonsultti-tietokirjailija Ville Kormilainen ovat koonneet yhdessä oppaan, jolla kuka tahansa oppii tekemään hauskoja ja mukaansatempaavia lyhytvideoita sekä välttämään aloittelevan tokkerin virheet.

Lue lisää

22.12.2021

Juha Itkonen ja Otava lahjoittavat Ihmettä kaikki-kirjaa valtakunnalliselle keskosperheiden yhdistys Kevyelle

Ihmettä kaikki on Juha Itkosen omakohtainen romaani, joka ilmestyi 2018. Kirjassa nelihenkisen perheen vanhemmat löytävät itsensä vastasyntyneiden teho-osastolta kahden pikkukeskosena syntyneen lapsen äitinä ja isänä. Elämä, joka syntyy arvaamattomana ja heiveröisenä, kääntyy silti vahvaksi ja ainutkertaiseksi. Kaikista tähän asti myydyistä kappaleista kirjailija on lahjoittanut tekijänpalkkionsa Lastenklinikoiden Kummien kautta HUS:n vastasyntyneiden…

Lue lisää

21.12.2021

Kevään ihanin täyttökirja on täällä – Supersuosittujen Mandimain ja Joona Hellmanin Kamukirja on kaverikirja ihan kaikille

Vaikuttajakaksikon kirja on sekoitus nostalgiaa ja uutta, kun klassiset kaverikirjat päivitetään kaikille tarkoitetuksi Kamukirjaksi. Mandimaille ja Joonalle on tärkeää, että jokainen kaverimäärästään, sukupuolestaan tai iästään riippumatta löytää kirjasta täytettävää.

Lue lisää

20.12.2021

Cara Hunterin menestystrillerin toinen osa Pimeyteen jatkaa rikoskomisario Adam Fawleyn matkassa

Yksitään Isossa-Britanniassa Cara Hunterin trillereitä on myyty yli miljoona kappaletta. Pimeyteen ilmestyy 3.1.2022.

Lue lisää

14.12.2021

Enni Vanhatapion uutuus on tarkkanäköinen romaani tyttöystävänä olemisen sietämättömyydestä

Enni Vanhatapion toinen romaani Tyttöystävä kuvaa annettujen roolien ahtautta ja niistä irtautumisen vaikeutta tehden lähes kiusallisen tarkkoja huomioita ihmissuhteista. Vanhatapion esikoisromaani oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana vuonna 2018. Tyttöystävä ilmestyy 10. tammikuuta.

Lue lisää

13.12.2021

KIRJAVUOSI 2021: Villasukkia, dekkareita ja some-vaikuttajia

Villasukat ja sosiaalisen median vaikuttajat – näistä suomalaiset tykkäävät! Mutta myös laadukas kotimainen proosa, dekkarit ja rakastetut lastenkirjailijat säilyttävät tänäkin vuonna vahvan aseman ihmisten kirjahyllyissä ja kuulokkeissa. Otava julkaisee alla listat vuoden myydyimmistä kauno-, tieto-, lasten- ja äänikirjoista.

Lue lisää

13.12.2021

Eeva Loukon esikoisdekkari Onnellisten saari on täynnä koukuttavia juonenkäänteitä ja herkullisia ihmissuhdesotkuja

Eeva Louko päätti isänsä äkillisen kuoleman jälkeen toteuttaa suuren unelmansa. Syntyi esikoisromaani Onnellisten saari, joka aloittaa uuden dekkarisarjan.

Lue lisää

10.12.2021

Nadja Sumasen Sade on kaikille sama -novellikokoelmalle Topelius-palkintoehdokkuus

Suomen nuorisokirjailijat ry myöntää Topelius-palkinnon korkeatasoiselle nuortenkirjalle, ja sen arvo on tämän vuoden vuosiluvun mukaisesti 2022 euroa. Nadja Sumasen raikas novellikokoelma kertoo nuorista erilaisissa elämäntilanteissa.

Lue lisää

09.12.2021

Savonia-palkinto Sirpa Kähkösen Vihreä sali -romaanille

Sirpa Kähkösen Vihreä Sali on voittanut Savonia-palkinnon. Palkinto jaetaan tunnustuksena merkittävästä savolaisesta kaunokirjallisesta teoksesta ja se on suuruudeltaan 12 000 euroa.

Lue lisää

02.12.2021

Joonatan Tolalle ja Sanna Puutoselle Kalevi Jäntin palkinnot

Joonatan Tola palkittiin esikoisromaanistaan Punainen planeetta ja Sanna Puutonen lyhytproosakokoelmastaan Sydänmuuri.

Lue lisää

01.12.2021

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Anne-Maija Aallolle

Mitä ihminen on, jos häneltä viedään muisti? Anne-Maija Aallon Finlandia-palkittu Mistä valo pääsee sisään on huikean taidokas, vangitseva tarina kapinasta, toivosta ja ihmisyydestä. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsi futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen.

Lue lisää

01.12.2021

Kaunokirjallisuuden Finlandia Jukka Viikilälle

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on myönnetty Jukka Viikilän romaanille Taivaallinen vastaanotto. Se on vahvan omakohtainen tarina avosydänleikkaukseen joutuvasta kirjailijasta sekä romaanin vastaanotosta.

Lue lisää

30.11.2021

Tammikuun hyvinvointikirjoissa keskitytään mielen ja tunteiden tasapainoon

Vuoden alku on täynnä uuden odotusta. Tammikuun hyvinvointikirjat tarjoavat välineitä työn ja tavoitteiden hallintaan, ylisuorittamisen ja murehtimisen vähentämiseen sekä itsetuntemukseen parisuhteessa. Uusia oivalluksia on luvassa myös onnistuneesta terapiasta, mielen ja kehon tasapainosta sekä unesta ja nukkumisesta.

Lue lisää

26.11.2021

Suomalaisten rakastama Mitä Missä Milloin -kirjasarja loikkaa digiaikaan

Otavan Mitä Missä Milloin -kirjasarjaa on julkaistu vuodesta 1951 ja sitä on kautta aikojen myyty noin 5,5 miljoonaa kappaletta. Tänä syksynä tämä ikoninen kirja tekee suuren loikan, kun marraskuussa julkaistaan kaikkien aikojen ensimmäiset Mitä Missä Milloin -äänikirjat.

Lue lisää