22.09.2021
Tähtiviltti kokoaa yksiin kansiin rakastetuimmat suomalaiset lastenrunot yli sadalta tekijältä

Raikkaasti toteutetussa antologiassa Topelius kohtaa Mariskan, kun tutut klassikot ja kansanrunot saavat rinnalleen tuoreinta lastenlyriikkaa. Kirjassa on 659 suomalaista runoa yli sadalta kirjailijalta: sormileikkejä ja vauvaräppiä, eläinrallatuksia, rakkausriimejä, numeroloruja, aaveaakkosia ja luurankopolkkaa. Juhlistaakseen uutta Tähtiviltti-kokoelmaa Kustannusosakeyhtiö Otava lahjoittaa yhdessä Lukukeskuksen Lue lapselle -hankkeen kanssa suomalaisille päiväkodeille 500 Tähtiviltti-kirjan sisältävää Tähtiviltti-lukukassia.

Tähtiviltti kokoaa yksiin kansiin rakastetuimmat suomalaiset lastenrunot yli sadalta tekijältä

Kattavassa Tähtiviltti-runoantologiassa on mukana runoja yli sadalta suomalaiselta lyyrikolta. Heihin lukeutuvat Heli Laaksonen, Eppu Nuotio, Hannele Huovi, Martti Haavio, Ilpo Tiihonen ja Jukka Itkonen samoin kuin muusikkoina tunnetut Mariska ja Juice Leskinen.

Tähtiviltti syntyi tarpeeseen, sillä Kaarina Helakisan rakastetun Suomen lasten runotar -antologian julkaisusta on jo lähes 30 vuotta. Tähtiviltti jatkaa sen jalanjäljillä, mutta mukana on kansanrunojen ja klassikoiden lisäksi runsaasti viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana ilmestyneitä runoja.

Lapselle ääneen lukeminen kannattaa

Kokoelman tavoitteena on rohkaista vanhempia, muita pienten lasten läheisiä sekä varhaiskasvattajia lukemaan lapsille enemmän ääneen. Lorut ja runot ovat lapselle luonteva tapa lähteä tutustumaan kieleen ja ne kehittävät pienen kielentajua. Tutkimusten mukaan jo vauvaiässä aloitettu ääneen lukeminen näyttäisi olevan erityisen hyödyllistä kielen ja lukutaidon kehitykselle. Etenkin runojen ja riimien rytminen rakenne tukevat kehitystä, samoin kuin vanhemman äänen melodia.

”Olemme äärimmäisen ylpeitä uudesta runoantologiastamme, ja maltamme tuskin odottaa, että se löytää tiensä perheiden ja päiväkotien päivittäiseen käyttöön. Laajassa valikoimassa on runoja ihan pienimmistä lapsista koulutietään taittaviin, joten Tähtiviltti kulkee koko perheen matkassa vuodesta toiseen”, Kustannusosakeyhtiö Otavan lasten- ja nuortenkirjojen kustannusjohtaja Kaisu-Maria Toiskallio sanoo.

Tutkimuksen mukaan vain noin puolessa Suomen päiväkoteja luetaan päivittäin ääneen varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti. Yksi syy tähän on vähäisessä tai huonokuntoisessa kirjavalikoimassa. Siksi Otava ja Lukukeskus lahjoittavat 500 kappaletta Tähtiviltti-kirjan sekä lukuoppaita sisältäviä kirjakasseja suomalaisille päiväkodeille.

Tähtiviltti-kirjan jakaminen päiväkoteihin on konkreettinen ja vaikuttava teko varhaislukemisen lisäämiseksi. Päiväkodeissa tavoitetaan nekin lapset joiden kotona ei vielä lueta. Ja kun malli lukemiselle saadaan päiväkodista, se usein innostaa lukemaan lapselle myös kotona”, Lukukeskuksen kehittämis- ja viestintäpäällikkö Emmi Jäkkö iloitsee.

Tähtiviltti auttaa lasta käsittelemään erilaisia tunteita

Leikki-ikäiselle lapselle kirjallisuus tarjoaa turvallisen ympäristön tarkastella omia tunteita ja pelkoja, ja tätä myös Tähtiviltin toimittaja Sanna Jaatinen pitää yhtenä kokoelman keskeisistä puolista: kirjaan on koottu monenlaisia tunteita käsitteleviä runoja, joiden avulla voi keskustella lapsen kanssa vaikka siitä, miten sanat voivat satuttaa ja miltä esimerkiksi yksinäisyys tai ystävyys, ilo tai suru tuntuvat.

”Kirja on tarkoitettu käyttökirjaksi, ja sen kattavassa valikoimassa on moniin eri tilanteisiin sopivaa lukemista. On runoja niille lapsille, jotka tykkäävät erilaisista kulkuvälineistä, ja niille, jotka tykkäävät kummituksista, peikoista ja muista otuksista. Runoja villieläimistä, linnuista, lemmikeistä, erilaisista perheistä…”, Jaatinen summaa.

Kirjan runsas kuvitus on Johanna Lumpeen käsialaa.Tähtiviltin kuvituksessa on otettu huomioon, kuinka nyky-Suomi on jotain muutakin kuin maataloja ja viljavainioita tai yksinomaan valkoisia perheitä. Tähtiviltti näyttää, miltä maailma näyttää lasten silmin.

Yli 600 runon teoksen kuvitustyö kesti yli vuoden. Sekä kuvataiteilijana että kuvittajana tunnettu Lumme julkaisee oman Viidakon väki -lastenkirjasarjansa uusimman osan, Viidakon väki ja ihmeellinen sininen, 30. syyskuuta.

Tähtiviltin toimittaja Sanna Jaatinen on kokenut lastenrunouden tuntija, joka on koonnut muun muassa Kaarina Helakisan ja Jukka Itkosen valitut lastenrunot sekä antologiasarjan Meidän lasten runot.

Kirja on käsittely- ja arvosteluvapaa julkaisupäivänään 23.9.2021

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Liittyvät teokset