24.02.2023
“Olen ollut mustasukkainen miehestäni vasta hänen kuoltuaan.” J&B – Kohtauksia eräänlaisesta avioliitosta on syvältä luotaava kurkistus Jörn Donnerin ja Bitte Westerlundin avioliittoon

Mitä kaikkea koko Suomen tunteman kirjailijan ja kulttuurin moniottelijan Jörn Donnerin elämästä paljastuu, kun hänen leskensä käy läpi miehensä jäämistöä?

“Olen ollut mustasukkainen miehestäni vasta hänen kuoltuaan.”   J&B – Kohtauksia eräänlaisesta avioliitosta on syvältä luotaava kurkistus Jörn Donnerin ja Bitte Westerlundin avioliittoon

Jörn Donnerin ja Bitte Westerlundin liiton tiesi koko Suomi. Mutta tunsiko Bitte omaa miestään? 

Philp Teirin kirjoittama J&B – Kohtauksia eräänlaisesta avioliitosta on häkellyttävä ja rehellinen kurkistus kaikkien tunteman avioliiton kulissien taakse. Teos ilmestyy syyskuussa suomeksi ja ruotsiksi. Ruotsinkielisen alkuteoksen “J&B Scener ur ett skenäktenskap” kustantaa Schildts & Söderströms. Kirjan suomentaa Jaana Nikula.  

Miestään liki 30 vuotta nuorempi Bitte Westerlund joutuu vasta Donnerin kuoltua kohtaamaan silmästä silmään miehensä menneisyyden ja lukuisat naissuhteet. Kun Bitte käy läpi miehensä jäämistöä, hän käsittää, ettei tuntenut tätä kovinkaan hyvin – huolimatta liki 40 vuoden yhteiselämästä ja yhteisistä lapsista. 

Alkaa tutkimusmatka erääseen avioliittoon. Donner tunnettiin paitsi räväkkyydestään myös naissuhteistaan. Kuinka paljon niitä oikeasti oli? 

Bitte lukee kirjoja, kirjeitä, käy arkistoissa ja ottaa yhteyttä Jörnin tunteneisiin. Samalla hän muistelee lapsuuttaan maalla, opiskeluvuosia, aikaa Los Angelesissa, elämää Bromarvissa, kompostia jota Jörn inhosi. 

Philip Teir on haastatellut kirjaa varten sekä Bitteä että sukulaisia ja lähipiiriä. 

Bitte Westerlund on suomenruotsalainen toimittaja, kulttuurin monitoimija ja Jörn Donnerin leski.  

Philip Teir on suomenruotsalainen kirjailija ja toimittaja. Hän kirjoittaa mm. Dagens Nyheteriin ja toimii Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin taiteellisena johtajana. 

J&B – Kohtauksia eräänlaisesta avioliitosta ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä äänikirjana syyskuussa 2023.  

 

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot: adele.couavoux@otava.fi 

Lisätiedot ruotsinkieliseen alkuteokseen liittyen: jonas.sundstrom@sets.fi 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi