19.04.2024
Luonnonvärjäyksen ykkösasiantuntijan perusteellinen opas kasvikuitujen värjäykseen

Luontoa säästävä kasvivärjäys ei vaadi monimutkaisia välineitä eikä laboratorio-olosuhteita. Oikeilla menetelmillä sekä väri- ja kiinnitysaineilla värjäys onnistuu turvallisesti myös kotiloissa. Kasvivärien upea värikirjo yllättää monipuolisuudellaan.

Luonnonvärjäyksen ykkösasiantuntijan perusteellinen opas kasvikuitujen värjäykseen

Anna-Karoliina Tetri: Värjää kasvikuituja luonnonvärein

Ilmestyy 3.5.

Tiesitkö, ettei kasvikuituisia lankoja voi värjätä villanvärjäysmenetelmin? Vanhat tekstiilit, kuten pitsiliinat ja kellastuneet t-paidat voi uudistaa värjäämällä ne luonnonmukaisilla tekniikoilla.

Anna-Karoliina Tetrin uudessa kirjassa käydään läpi kasvivärjäyksen teoriaa ja käytäntöä, muun muassa väriaineen, uutteen ja pigmentin ero ja tanniinien merkitys värjäysprosessissa. Kirja on ensimmäinen kotimainen teos kasvikuitujen luonnonvärjäyksestä.

Suomalaiset puulajit, kuten koivu, leppä, omenapuu, tammi ja vaahtera tuottavat upeita väriaineita, joiden loputtomat vivahteet innostavat kokeilemaan uutta. Lisäksi värjääjälle on tarjolla myös luonnonmukaisia viljeltyjä väriaineita, kuten vihreää indigoa. Siinä missä synteettiset värit ovat usein raakaöljypohjaisia, kirjan luonnonvärit ovat täysin biohajoavia.

Ohjeet soveltuvat kasvikuituisten kankaiden, vaatteiden ja lankojenkin värjäämiseen. Ohjeista on paljon iloa niin villa-allergikoille, vegaaneille kuin luonnon materiaalien hyötykäytöstä kiinnostuneillekin.

Anna-Karoliina Tetri on Suomen johtavia luonnonvärjäyksen asiantuntijoita ja tuottelias käsityökirjailija. Hän myös opettaa aktiivisesti eri luonnonvärjäystekniikoita, kirjoittaa luonnonväriaiheista asiantuntijablogia ja myy värjäystarvikkeita omassa nettikaupassaan. Osoite: tetridesign.com

Värjää kasvikuituja luonnonvärein julkaistaan 9.5. Välitila Studiolla Helsingissä. Tilaisuudessa Anna-Karoliina Tetri opastaa, kuinka nauriiden avulla voi värjätä indigosinistä Fredrika Runebergin tyyliin. Tilaisuudessa on myös näytteitä eri väriaineilla toteutetuista värjäyksistä. Lisätiedot tilaisuudesta: hanna-leena.soisalo@otava.fi

Huhtikuussa Moreeni julkaisee myös uutena painoksena Steve Mattisonin kirjan Keramiikka, joka on jokaisen keraamikon ja keramiikkaharrastajan innostava perusteos. Klassikoksi noussut monipuolinen käsikirja tarjoaa runsaasti tietoa keramiikan suunnittelusta, muotoilusta, koristelusta ja polttamisesta. 

Lisätiedot, haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet: hanna-leena.soisalo@otava.fi

Viestisi

Lisää kommentti