20.06.2019
Matematiikkako tylsää? Professori Samuli Siltasen uutuuskirja on huumorintäyteinen pläjäys arjen matemaattisista malleista

Helsingin yliopiston matematiikan professori Samuli Siltasen innostava ja yleistajuinen uutuuskirja Astu matematiikan maailmana johdattaa lukijan matematiikan saloihin. Miksi lapset kannattaa rokottaa? Korvaako tietokone taiteilijat? Kuinka tietokonepeleissä liikeradat saadaan realistisiksi? Nämä ja moni muu kysymys ratkeaa, kun astuu Samuli Siltasen mukana matemaattisten mallien mukaansatempaavaan maailmaan!

Matematiikkako tylsää? Professori Samuli Siltasen uutuuskirja on huumorintäyteinen pläjäys arjen matemaattisista malleista

”Mihin minä ikinä tätä tarvitsen?” Tämän kysymyksen ovat kuulleet lukemattomat matematiikan opettajat, kun oppitunnin aiheena on ollut logaritmi, derivaatta tai arkustangentti. Toki selviämmekin ilman niitä valitessamme kohdennusta selfielle, ajaessamme hääjuhliin Hankasalmen Venekoskelle tai napsauttaessamme edullisinta lentovaihtoehtoa Lontooseen.  

Vaan mitä tapahtuu huomaamattamme? Instagram-suodatin korottaa kuva-alkioiden lukuarvot potenssiin puoli ja käväisee nopealla Fourier’n muunnoksella taajuustasossa maustamassa omakuvamme ääriviivoja. Navigaattori tietää sijaintimme, koska sen GPS-järjestelmään on ohjelmoitu Einsteinin suhteellisuusteorian viitoittamat mutkikkaat korjaustermit. Lentolippujen hinnat vaihtelevat sekunnin välein sen mukaan, kuinka verkkosivuilla seikkailevien lomaintoilijoiden klikkaukset muokkaavat tilastollista kaavaa.  

Samuli Siltasen uutuuskirja Astu matematiikan maailmaan kertoo hauskasti ja lähestyttävästi meitä ympäröivistä matemaattisista malleista eli digitaalisista apulaisista. Mallit ahmivat tietoa maailmasta viesteistämme, kuvistamme, lämpömittareistamme ja musiikkivalinnoistamme. Ne ohjaavat imureitamme, kalentereitamme ja ajatteluamme. Matemaattiset mallit ovat läsnä kaikkialla arjessamme – olemmepa itse matemaattisesti orientoituneita tai emme!  

Samuli Siltanen (s. 1970) on matematiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän sai J. V. Snellman -palkinnon 2018 tieteen yleistajuistamisesta. Hänellä on YouTubessa oma, tieteen popularisointiin erikoistunut Samun tiedekanava. Vapaa-ajallaan hän fanittaa Temptation Island Suomi –televisio-ohjelmaa, kahvakuulailee ja kuvaa puoliammattilaisena hämähäkkejä. 

 

Lisätiedot, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi