25.01.2024
”Tärkeä, kiehtova ja kaunis” – Johan Ehnin Hevospojat on koskettava romaani nuorten miesten rakkaudesta 1920-luvulta nykypäivään

Vavahduttavassa ruotsalaisromaanissa liikutaan 1920-luvun Tšekkoslovakiassa, 1930-luvun Berliinissä ja nykypäivän Tukholmassa. Hevospojat kuvaa koskettavasti, millaista on nuorten miesten välinen syvä kiintymys ja rakkaus.

”Tärkeä, kiehtova ja kaunis” – Johan Ehnin Hevospojat on koskettava romaani nuorten miesten rakkaudesta 1920-luvulta nykypäivään

Anton saa pestin tukholmalaisesta vanhusten palvelutalosta. Kotikäynnillä nuori mies tutustuu lähes satavuotiaaseen Alexander Kovaciin, joka on linnoittautunut asuntonsa keittiöön eikä suostu puhumaan sanaakaan.

Anton saa kuitenkin kontaktin sulkeutuneeseen mieheen, joka alkaa viestitellä koputtamalla kepillä lattiaan. Anton löytää vanhuksen kotoa Gestapon lähettämän kirjeen ja nipun vanhoja valokuvia.

Niissä näkyy sirkustaiteilijoita, hevosia ja kaksi nuorukaista. Keitä ovat kuvan nuoret miehet?

Jäljet johtavat 1920-luvulle tšekkoslovakialaiseen lastenkotiin, josta kaksi poikaa karkaa sirkuksen matkaan. Taitaviksi akrobaateiksi ja ratsastajiksi kouliintuneet kasvinkumppanit pääsevät kokeilemaan siipiään sirkustaiteilijoina. 1930-luvun kuohuvassa Berliinissä nuorukaiset saavat haistella vapaamielisyyden tuulia.

Miten käy nuorukaisten orastavan rakkauden, kun ruskeapaitojen marssilaulut kaikuvat jo kaduilla? 2010-luvulle ulottuva romaani näyttää, kuinka rakkaudella voi olla koko elämänmittaiset jäljet.

”Tärkeä, kiehtova ja kaunis”  – Dagens Nyheter

Hevospojat on suomentanut Sirje Niitepõld.

Ruotsalainen Johan Ehn (s. 1967) julkaisi esikoisteoksensa vuonna 2017. Hän on myös näyttelijä ja näytelmäkirjailija. Hevospojat on hänen toinen nuortenromaaninsa. Teos sai 2020 Nils Holgersson -palkinnon, ja se oli myös Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon ehdokkaana.

Hevospojat ilmestyy 15.2., ja se on saatavana kovakantisen lisäksi Miiko Toiviaisen lukemana äänikirjana sekä sähkökirjana.

Arvostelukappalepyynnöt ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Viestisi

Lisää kommentti

Liittyvät kirjailijat

Liittyvät teokset