23.11.2023
Suosikkitoimittajan vetävä tietokirja pohtii Pohjolan luonnosta miltei kokonaan hävinneen naalin kohtaloa

Kimmo Ohtosen Tunturikettu on koskettavan kaunis ja toiveikas kuvaus pienestä nisäkkäästä ja Suomen luonnon monimuotoisuudesta. Naali miltei hävitettiin Pohjolasta viime vuosisadan alussa turkismetsästyksen takia. Minkälainen eläin on tämä yksi maailman parhaiten kylmää sietävistä nisäkkäistä? Miten laji voidaan pelastaa sukupuuton partaalta? Onko mahdollista yrittää palauttaa luontoon jo kerran kadonnut laji?

Suosikkitoimittajan vetävä tietokirja pohtii Pohjolan luonnosta miltei kokonaan hävinneen naalin kohtaloa

Naali miltei katosi Suomen luonnosta 1900-luvun alussa. Reilut sata vuotta myöhemmin pohjoisessa Lapissa tehdään merkittävä havainto. Eräs naalipari näyttää asettuneen tunturin juurelle.  

Kimmo Ohtosen kiehtova ja vahvasti tarinallinen tietoteos Tunturikettu punoo yhteen sata vuotta Suomen ja naalin tarinaa. Se kiertyy lopulta kysymykseksi siitä, voiko ihminen korjata aiempien sukupolvien tekemiä virheitä. 

Tällä hetkellä naalia yritetään palauttaa Suomen luontoon järein tutkimuksellisin ja tieteellisin toimin, samaan aikaan kun ilmaston lämpeneminen vaikuttaa tehtävää. Irvokasta on, että samaan aikaan maassamme elää satoja tuhansia naaleja, kaikki pienissä häkeissä turkistarhoilla.

Naalista ei voi puhua ilman punakettua, joka on ilmaston lämpenemisen myötä levittäytynyt yhä pohjoisimmille elinalueille. Näiden kahden ketun ympärille nivoutuu yksi aikamme merkittävimmistä globaaleista kriiseistä, joka saattaa hävittää loppujen lopuksi naalin Pohjolasta kokonaan.

Kimmo Ohtonen on kirjailija ja toimittaja, joka on aloittanut tv-uransa Isossa-Britanniassa. Suomessa hänet tunnetaan lukuisista tv:n luonto-ohjelmista. Hänen esikoiskirjansa oli palkittu Karhu – Voimaeläin (2016). 

Tunturikettu ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Kimmo Ohtosen itsensä lukemana äänikirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 30.11.2023.  

Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi  

Viestisi

Lisää kommentti