21.06.2022
Raija Orasen Iso on loistelias romaani Mäntän suurmiehestä Gösta Serlachiuksesta

Gösta Serlachius oli tehtailija, vuorineuvos ja taiteen ystävä, jolla oli suuri vaikutus koko Suomen historiaan.

Raija Orasen Iso on loistelias romaani Mäntän suurmiehestä Gösta Serlachiuksesta

”Minä haluan konkreettista tekemistä, asioita joita ratkaista, tehtäviä joita täyttää, minä en tee periaatteilla ja teorioilla mitään, ne ikävystyttävät minua, ne imevät ihmisen kuiviin. Joillekin sellainen sopii, mutta Gösta Michael Serlachiukselle ei. Kerta kaikkiaan ei! ”

Näin ajattelee nuori Gösta Serlachius luopuessaan opinnoistaan ja aloittaessaan työt setänsä Gustaf Serlachiuksen yrityksessä.

Gösta Serlachius perii setänsä aseman, syrjäyttää tämän pojan, nai serkkunsa ja laajentaa siten valtaansa ja varallisuuttaan. Hänestä kasvaa mittaansa suurempi mies, joka perustaa tehtaita, johtaa yrityksiä, matkustaa maailmalla, osallistuu politiikkaan ja kerää mittavan taidekokoelman. Hänestä tulee iso kaikilla mittapuilla.

Mutta mitä ajatteli tuo mahtava mies? Millä tavoin hän suunnitteli tulevaa, katuiko mahdollisesti joutuessaan ruhjomaan läheisiään? Mikä tuotti hänelle iloa? Tästä kaikesta Raija Oranen kertoo taitavasti ja eläytyen.

Raija Oranen on Suomen rakastetuimpia kertojia. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu niin romaaneja, novelleja, satuja, lastenkirjoja, kuunnelmia ja näytelmiä kuin musiikkidraamaa ja tv-käsikirjoituksiakin. Paitsi kirjoistaan, hänet tunnetaan myös tv-sarjoista Puhtaat valkeat lakanat ja Ruusun aika.

Iso on arvosteluvapaa ilmestyessään 25.7.2022.

Haastattelupyynnöt ja pdf-vedokset: jenni.heiti@otava.fi

Fyysiset ja sähköiset arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi

Liittyvät kirjailijat

Liittyvät teokset