19.02.2019
Nopeasti piirretyt pilvet on vahva historiallinen esikoisromaani 1920-luvun Pohjanmaalta

Kalle lähtee paremman elämän perässä Amerikkaan, ja Liisa jää lastensa kanssa Isoonkyröön. Häntä painaa lupaus, jonka hän antoi isälleen tämän kuolinvuoteella: talo on pidettävä suvussa. Mutta kuinka paljon nuori nainen jaksaa harteillaan kantaa?

Nopeasti piirretyt pilvet on vahva historiallinen esikoisromaani 1920-luvun Pohjanmaalta

Paula Nivukosken (s. 1985) esikoisteos Nopeasti piirretyt pilvet on vahvatunnelmainen esikoisteos sinnikkäästä 1920-luvun pohjalaisnaisesta, jota elämä taivuttaa muttei murra.   

Kun Liisa menee naimisiin Kallen kanssa, edessä siintävät onnelliset vuodet täynnä hellyyttä. Mutta avioliitto onkin rahapussin nyörien kiristämistä, laskiämpärin tyhjentämistä ja valittava vanha äiti tuvan nurkassa. 

Lopulta isälle annettu lupaus maatalon pitämisestä suvussa joutuu koetukselle, kun aviomies pakenee merten taa ja Liisa jää yksin vastuuseen kaikesta.  

Pohjalainen esikoiskirjailija Paula Nivukoski on isokyröläisen maatilan nuorin tytär, joka inspiroitui romaaniinsa oman isoäitinsä tarinasta. Hän oppi jo varhain ajamaan leikkuupuimuria ja päätyi sittemmin opettajaksi yliopistoon. 

Nivukoski muistetaan myös sata kirjettä -projektistaan, jossa hän lähetti kirjeitä tuntemattomille. Hän kirjoitti kirjeensä perinteisellä mustekynällä tai vanhalla Remingtonilla, jolla osa Nopeasti piirretyt pilvet -kirjaakin syntyi. Kirjeet ovat läsnä myös romaanissa. Niitä lähetetään Amerikkaan lähteneelle miehelle, joka etäisyyden myötä tuntuu muuttuvan tuntemattomaksi.  

Rikkaalla ilmaisullaan Nivukoski maalaa lukijan eteen arkisen aherruksen ja vuodenaikojen kierron sekä unelmat, jotka syntyvät lakeuksilla, alati liikkuvien pilvien alla. 

“Liisa katsoi jalanjälkiä hiekkaisessa maassa, askeleita pois. Aittoja, navettaa, kotitaloa. Kyrönjokea hänen maailmansa rajana. Kaikki oli melkein kuin ennen, eikä hän saattanut aavistaa, mistä kohdin maisema repeytyisi.” 

Haastattelupyynnöt ja pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi  

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi  

Liittyvät kirjailijat