22.02.2019
Kevään sarjakuvat liikkuvat Kalevalan mytologisissa maisemissa ja naurattavat osuvilla havainnoillaan

Yhdysvalloissa uraa sarjakuvapiirtäjänä luonut Sami Makkonen julkaisee Kalevalan päivänä ensimmäisen osan Kalevala-tulkinnasta, joka tuo kansalliseepoksen nykyaikaan. Kevään muissa kotimaisissa sarjakuvauutuuksissa nähdään eri taiteilijoiden tulkintoja Viivistä ja Wagnerista ja Kamalan luonnon sunnuntaistrippejä.

Kevään sarjakuvat liikkuvat Kalevalan mytologisissa maisemissa ja naurattavat osuvilla havainnoillaan

Sami Makkonen: Kalevala (ilmestyy 28.2.)

Kalevalan sarjakuvasovitus on Sami Makkosen suurtyö. Kauhua ja fantasiaa sekoittava sarjakuvaromaani on samalla Amerikassa mainetta niittäneen Makkosen ensimmäinen suomeksi julkaistu kirja. Väinämöinen, Joukahainen, Lemminkäinen ja muut tarunomaiset hahmot heräävät henkiin jylhästi kuvitetussa albumissa ja vievät kansalliseen mielenmaisemaamme piirtyneitä Kalevala-kuvituksia seuraavalle tasolle.

Sami Makkonen valmistui kuvataiteilijaksi Tarton yliopistosta vuonna 2003. Hän on piirtänyt amerikkalaisille kustantajille sarjakuvia ammattimaisesti vuodesta 2008 lähtien. Hänen tunnetuimpia töitään ovat sarjakuvaromaanisarjat Hatter M. (osat 2–5) ja Deadworld. Makkonen voitti kotimaisen Sarjis-kilpailun vuonna 2007 sarjallaan Pelastus ja anteeksianto. Yhdysvalloissa Makkosen kuvittamat sarjakuvaromaanit ovat voittaneet useita palkintoja.

Juba Tuomola: Sian vuodet 2008–2009 (ilmestyy 18.3.)

Viivin ja Wagnerin historiaa luotaava sarja jatkuu. Millaisia ovat Wagnerin lautapelit? Mikä tuo kumajava ääni on? No, sehän on Viivin biologinen kello. Monet näistä stripeistä julkaistaan nyt ensi kertaa albumimuodossa.  Bonuksena mukana myös harvinaisia muiden piirtäjien tulkintoja Viivistä ja Wagnerista, mukana muun muassa Ville Ranta, Tiitu Takalo ja Petteri Tikkanen.

Sarjakuvataiteilija Jussi ”Juba” Tuomola on Suomen suosituimpia sarjakuvapiirtäjiä. Hänet tunnetaan erityisesti Viivi ja Wagner -sarjakuvasta. 

Maurice Tillieux: Gil Jourdan (ilmestyy 1.3.)

Legendaarinen dekkarisarjakuva sekoittaa visaisia mysteerejä, toimintaa ja huumoria. Uusi NON STOP -kirja sisältää kaksi täyspitkää tarinaa sekä lyhyempiä rikospähkinöitä. Suurin osa tarinoista ilmestyy nyt ensi kertaa suomeksi. Jännittävät ja hauskat tarinat sopivat kaikenikäisille lukijoille – niissä on samaa ajatonta tunnelmaa kuin Hergén Tintissä.

Maurice Tilleux (1921–1978) oli belgialainen sarjakuvatekijä, jonka käsikirjoituksia on nähty mm. Natasha-, Tim ja Tom – ja Yoko Tsuno -sarjakuvissa. 

 

Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen: Kamala luonto Sunnuntailounas (ilmestyy 1.4.)

Kokoaan suurempi minialbumi täynnä suosikkisarjan tuoreita sunnuntaisivuja. Koko sivun stripeissä ilves, kärppä, kettu ja muut metsän eläimet pääsevät ilottelemaan entistä näyttävämmin.

Sarjakuvantekijäpari Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen asuvat Jyväskylässä. He tekevät yhdessä päivittäin ilmestyvää Kamala luonto -sarjakuvaa. Pari hoitaa käsikirjoitukset tiimityönä, piirrosjälki on Vehniäisen käsialaa.

Sami Makkosen, Juba Tuomolan ja Jarkko Vehniäisen sekä Marja Lappalaisen haastattelupyynnöt: Hannele Tavi hannele.tavi@otava.fi puh. 044 531 2225

Arvostelukappaleet ja vedospyynnöt: hannele.tavi@otava.fi 

Liittyvät teokset