16.09.2019
Antti Tuurin uusin romaani paljastaa taiteilija Arvid Bromsin elämän merkilliset käänteet.

Torstaina 19.9. ilmestyvä Antti Tuurin uusin romaani Levoton mieli kertoo taiteilija Arvid Bromsin värikkäästä elämästä. Tämän varhaisen suomalaisen surrealistin epätavalliset elämänkäänteet ovat jääneet tähän asti pimentoon.

Antti Tuurin uusin romaani paljastaa taiteilija Arvid Bromsin elämän merkilliset käänteet.

Nuoruudessaan Broms opiskeli taiteita Pariisissa ja Lontoossa, mutta hän luki jonkin aikaa myös Helsingin yliopistossa lakia ja jopa teologiaa. Levoton mieli -romaanissaan Tuuri kertoo, kuinka Broms sekaantui 1930-luvulla juutalaisten salakuljettamiseen ja passien väärentämiseen. Hänet tuomittiin useaan kertaan vankilaan monenlaisista väärennöksistä ja petoksista. Broms oli viidesti naimisissa ja hänellä oli kiihkeä, monivaiheinen rakkaussuhde myös näyttelijätär Emmi Jurkkan kanssa.

”Asuin lapsena Lappajärvellä ja muistan taiteilija Arvid Bromsin, joka muutti vuonna 1958 asumaan sinne viidennen vaimonsa kanssa. Taiteilija tuli joskus kirkonkylään myymään maalauksiaan, ja isäni osti häneltä muutaman taulun. Maailmaa nähneestä taiteilijasta liikkui paljon tarinoita; hän oli tuulahdus isosta maailmasta. Innostuin sattuman kautta tutkimaan Bromsin elämää, haastattelin hänet tunteneita ihmisiä ja pian minulla oli mainiot ainekset poikkeukselliseen taitelijaromaaniin”, kertoo Antti Tuuri.

Antti Tuurin teoksia on myyty 1,2 miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty 25 kielelle. Antti Tuuri on yksi Suomen arvostetuimpia ja tuotteliaimpia kirjailijoita. Hän on kirjoittanut mm. romaaneja, novelleja, näytelmiä, elokuva- ja tv-käsikirjoituksia.

Liittyvät kirjailijat