10.11.2021
Anne-Maija Aallon Mistä valo pääsee sisään ehdolla lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi

Mitä ihminen on, jos häneltä viedään muisti? Anne-Maija Aallon uutuuskirja on huikean taidokas, vangitseva tarina kapinasta, toivosta ja ihmisyydestä. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen. Finlandia-palkinnot jaetaan 1.12.2021.

Anne-Maija Aallon Mistä valo pääsee sisään ehdolla lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas, Anne-Maija Aallon Mistä valo pääsee sisään, on kahden hyvin erilaisen ja erilaisia arvoja edustavan hahmon dystooppinen rakkaustarina, joka sijoittuu veden peittämään entiseen Japaniin. Se on itsenäinen jatko-osa Aallon kiitetylle Korento-romaanille.

Palkintoraadin perustelut:

”Romaani kuvaa taitavasti ihmisyyttä, oli kyseessä sitten yksilön halusta hallita, alistaa ja olla välittämättä, tai paosta keinotodellisuuteen. Perusta nuoren päähenkilön vähittäiselle muutokselle rakentuu pala palalta, koettujen tapahtumien mutta myös vanhempien ratkaisujen ymmärtämisen kautta. Niin kauan kuin muistot elävät ja vaikuttavat, voi löytyä suunta kohti uutta.”

Turkulainen nuortenkirjailija Anne-Maija Aalto (s. 1988) teki vaikutuksen kirjallisuusmaailmaan jo vuoden 2016 esikoisteoksellaan Syvään veteen, jolle myönnettiin kunniamaininta Otavan nuortenromaanikilpailussa. Viime vuonna julkaistu Korento valittiin Topelius-nuortenkirjallisuuspalkintoehdokkaaksi.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Finlandia-palkinnot jaetaan 1. joulukuuta kello 19 alkavassa tilaisuudessa, joka välitetään suorana Yle TV1:ssä sekä Areenassa.

Valintalautakunnassa puheenjohtajana toimii elokuva- ja tv-alan asiantuntija Petri Kemppinen ja jäseninä kirjastoalan asiantuntija Päivi Jokitalo ja kehittämispäällikkö Emmi Jäkkö.

Lasten- ja nuortenkirjallisuudelle Finlandia-palkintoa on jaettu vuodesta 1997.

Lisätiedot, haastattelu- ja vedospyynnöt: anni.gullichsen@otava.fi

Liittyvät kirjailijat