10.12.2020
Anne-Maija Aallon Korento ja Veera Salmen Kaunis ilma kuolla ovat Topelius-palkintoehdokkaita 2021
Anne-Maija Aallon Korento ja Veera Salmen Kaunis ilma kuolla ovat Topelius-palkintoehdokkaita 2021

Ansiokkaalle nuortenkirjalle myönnettävän Topelius-palkinnon ehdokkaat vuodelle 2021 on valittu. Mukana viiden kirjan ehdokasjoukossa on Anne-Maija Aallon Korento ja Veera Salmen Kaunis ilma kuolla. Palkinnot jakaa Suomen Nuorisokirjailijat ry, ja vuoden 2021 ehdokkaat sekä voittajat valitaan vuoden 2020 aikana ilmestyneistä kotimaisista lasten- ja nuortenkirjoista.

Voittaja julkistetaan tammikuussa 2021. Palkinnon arvo on 2021 euroa, ja sitä tukee Kopiosto.

Palkintoraatiin kuuluvat tutkija, tietokirjailija ja raadin puheenjohtaja Sara Kokkonen, kirjastovirkailija Marjo Hämäläinen sekä luokanopettaja Matias Laivamaa.

Anne-Maija Aalto: Korento

Anne-Maija Aallon toinen romaani Korento on vavahduttava, loisteliaasti kerrottu tarina vastarinnasta eriarvoisessa yhteiskunnassa.

Kaksi nuorta naista, Satomi ja Mai ovat aina pitäneet yhtä. He ovat syntyneet internointikylään saarella, jota ennen vesien nousua kutsuttiin Japaniksi. He ovat ulkokansalaisia joiden tarkoitus on palvella kokokansalaisia. Hyvinä iltoina he menevät yhdessä merenrantaan kahlaamaan. Se heillä sentään vielä on, vaikka heiltä vietäisiin kaikki muu.Sitten komentaja Rafikov vie Main mukanaan Nymfiksi. Eikä Satomi voi enää vain odottaa.

Raadin perustelut Korento-romaanille:

”Korento on dystopia lähitulevaisuuden maailmasta vedennousun jälkeen. Satomi on ulkokansalainen, joka on syntynyt rajan väärälle puolelle ja elää ilman vaihtoehtoja. Kun hänen ystävänsä Mai pakotetaan Nymfiksi valtaapitävien joukkoon, Satomi päättää pelastaa hänet toteuttaakseen heidän unelmansa vapaudesta. Vaikuttava kirja kertoo kauniilla kielellä vahvan tarinan ystävyydestä, luopumisesta, sekä yhteiskunnan ja sukupuolten eriarvoisuudesta.”

Anne-Maija Aalto (s. 1988) on kirjailija ja humanististen tieteiden kandidaatti, joka on opiskellut luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa. Hän nauttii hyvistä tarinoista ja matkustamisesta vieraisiin kaupunkeihin. Kehuttu esikoisromaani Syvään veteen ilmestyi vuonna 2016.

Veera Salmi: Kaunis ilma kuolla

Kirja kuin roadmovie etenee kaasu pohjassa kohti väistämätöntä.

Poika, jolta kaikki on hajonnut.
Tyttö, jonka kaikki ovat tuominneet.
Auto, joka ei kuulu kummallekaan.
Yhteinen pakomatka, jolla ei ole muuta päämäärää kuin kuolema.
Ensin heitä ajavat takaa muistot, sitten poliisit.

Raadin perustelut Kaunis ilma kuolla -teokselle:

”Marokkolaistaustainen Isra ja sijaisperheestä toiseen palloteltu Leo kokevat olevansa umpikujassa. Heillä on yksi tavoite: nähdä Ähtärin pandat ja kuolla. Road trip -henkinen kirja kuvaa realistisesti ja uskottavasti nuorten elämää tilanteissa, joista ei tunnu olevan ulospääsyä. Teos haastaa ajattelemaan lähtökohtien merkitystä elämälle ja sen suunnalle. Samalla se kertoo vavahduttavasti valintojen vaikeudesta, itseensä tutustumisesta ja vastuun ottamisesta.”

Veera Salmi (1976) on Helsingin Kalliossa asuva kirjailija. Hän on ammatiltaan sosionomi ja työskennellyt lastentarhanopettajana helsinkiläisissä päiväkodeissa. Puluboin ja Ponin kirjojen perusteella on tehty kuunnelmia, teatteriesityksiä Puluboin ja Ponin seikkailuihin perustuva elokuva. Salmi on voittanut Kaarina Helakisa -palkinnon vuonna 2014 sekä saanut lukuisia kirjallisuuspalkintoehdokkuuksia kuten lasten ja nuorten Finlandia -palkintoehdokkuuden ja Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkintoehdokkuuden.

Liittyvät kirjailijat