01.03.2022
Ylen menestyssarjan kolmas osa nyt kirjana: Sekasin – Tervetuloa Suomeen kertoo neljän turvapaikanhakijanuoren tarinan

Ylistetyn Sekasin-sarjan uusin osa perustuu tositarinoihin, joita on kerätty haastattelemalla entisiä ja nykyisiä turvapaikanhakijoita sekä vastaanottokeskusten työntekijöitä. TV-sarjan käsikirjoitukseen perustuvassa kirjassa on mukana aiemmin julkaisematonta materiaalia.

Ylen menestyssarjan kolmas osa nyt kirjana: Sekasin – Tervetuloa Suomeen kertoo neljän turvapaikanhakijanuoren tarinan

Aiemmista Sekasin-teoksista tuttu Hyde on päätynyt töihin vastaanottokeskukseen, johon saapuu bussilastillinen turvapaikanhakijoita. Mukana ovat teini-ikäiset Omar, Hussein ja Masumah, joista yksi pakenee tappajia, toinen hyväksikäyttöä ja kolmas tylsyyttä. Perillä heitä odottaa paitsi uusi ystävä, Aisha, myös joukko vihollisia. Nuoret joutuvat kasvokkain sen tosiasian kanssa, ettei painajaisia pääse pakoon – paitsi kohtaamalla ne.

Kuten aiemmat Sekasin-kirjat, myös Sekasin – Tervetuloa Suomeen käsittelee mielenterveysongelmia. Jokainen Sekasin-tarina perustuu nuorten aitoihin kertomuksiin ja kokemuksiin mielenterveyden häiriöistä ja niiden hoidosta. Koska uutuuskirjan pääroolissa ovat Suomeen vastaanottokeskukseen saapuvat maahanmuuttajanuoret, on heidän tarinaansa varten haastateltu entisiä ja nykyisiä turvapaikanhakijoita sekä vastaanottokeskusten työntekijöitä.

Kirjan hahmojen monenkirjava tausta näkyy myös kirjassa käytetyssä kielessä.

”Tässä puhutaan sekaisin suomea, englantia, arabiaa, daria ja farsia. Se on aika poikkeuksellista”, Sekasin-sarjan toinen tekijä Jani Pösö sanoo.

Yle on näyttänyt Teemu Nikin ja Jani Pösön suosittua Sekasin-sarjaa jo kolmen kauden ajan. Tekijäkaksikko on kirjoittanut sarjan käsikirjoitusten pohjalta myös kolme Kustannusosakeyhtiö Otavan julkaisemaa kirjaa, jotka sisältävät myös sarjassa aiemmin näkemätöntä materiaalia. Kolmas Sekasin-kausi, johon uusi kirja perustuu, esitettiin Ylellä syksyllä 2021. Se on edelleen nähtävissä Yle Areenassa.

Sekasin on aiemmin palkittu vuoden lasten- ja nuortenohjelman sekä vuoden ohjaajan Kultainen Venla -palkinnoilla, ja uusin kausi on ehdokkaana myös seuraavassa, toukokuussa juhlittavassa Venla-gaalassa.

Sekasin – Tervetuloa Suomeen ilmestyy 3.3.2022.

Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi