20.09.2023
Voiko lukeminen olla supervaarallista, pohtii Veera Salmen uutuusseikkailu Aina Ponoi

Aina Ponoi on lumoava fantasiaromaani Oboista, joka päätyy ällistyttävään maailmaan etsimään kadonnutta siskoaan. Kirja on itsenäinen jatko-osa lukijat vuonna 2022 hurmanneelle Oboin kirjalle.

Voiko lukeminen olla supervaarallista, pohtii Veera Salmen uutuusseikkailu Aina Ponoi

Voiko lukeminen olla supervaarallista? Voiko kirja olla pääsylippu toiseen maailmaan?

Nuori Oboi ei usko tarinoihin, mutta joutuu niiden pyörteisiin, kun salaperäisen kirjan välistä löytyy pääsylippu. Kirja johdattaa Oboin etsimään siskoaan kummallisesta fantasiamaailmasta, Aina Ponoista.

Aina Ponoi on paikka, jossa kaikki on mahdollista, ja siellä Oboi pääsee hetkeksi pakoon arkeaan: omaa sairasteluaan ja äidin uutta suhdetta. Mutta sitten Oboille selviää, että ihmeellistä Aina Ponoita uhkaa vaara.

Aina Ponoin päähenkilö on puolentoista vuoden takaisesta Oboin kirjasta tuttu Oboi, joka on menettänyt parhaan ystävänsä ja kärsii ahdistukseksi muuttuvasta yksinäisyydestä. Äidin uusi parisuhde aiheuttaa erilaisia oireita niin Oboille kuin hänen kahdelle siskollensakin.

Sisarukset saavat kuulla, että on olemassa kirja, jossa on kaikki maailman tarinat. Kolmikko löytää kirjan ja päätyy seikkailemaan sen sisään.

Siinä missä kirjailija Veera Salmi kuvailee Oboin kirjaa lukutaidon ylistykseksi, Aina Ponoin ytimessä on tarinoiden merkitys: ahdistunut Oboi löytää tarinoista apua ja terapiaa. Toisaalta hän joutuu myös kohtaamaan tarinoihin uppoamisen riskit.

”Tämä on kuitenkin iloinen ja kevyt kirja. Haluan puhua tarinoista ja siitä iloisesta puolesta, mitä kirjat parhaimmillaan ovat”, Salmi kertoo.

Salmen tavoitteena on, että koko Oboita käsittelevä sarja voi olla positiivista fantasiaa – seikkailu, johon sukeltaa silloin kun ympäröivä maailma tuntuu synkältä.

Veera Salmi on Helsingissä asuva kirjailija. Salmi tunnetaan niin pienemmille lapsille suunnatuista Puluboi- ja Päiväkoti Heippakamu -kirjoistaan kuin nuortenromaaneistaankin.

Aina Ponoi ilmestyy 5.10.2023, ja se on saatavana kovakantisen lisäksi Alen Nsambun lukemana äänikirjana sekä sähkökirjana.

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Liittyvät kirjailijat