05.01.2023
Vesa Haapalan Alexis on rujonkaunis romaani Aleksis Kiven kohtalonvuosista

Haapala kuvaa traagisesti kirjailijaa, joka ei löydä paikkaansa maailmassa.

Vesa Haapalan Alexis on rujonkaunis romaani Aleksis Kiven kohtalonvuosista

Nälkävuosien kaataessa kansaa Alexis elää Charlotta Lönnqvistin hyväntahdon varassa Fanjunkarsin torpassa ja kirjoittaa kirjaa seitsemästä miehestä. Hän on demoniensa riivaama eikä tunne kuuluvansa joukkoon missään: ei talonpoikain työteliäässä seurassa eikä Helsingin seurapiireissä, joiden tunnustuksesta ja taloudellisesta tuesta hän on riippuvainen. Luonto, haaveet ja kirjallisuus ovat hänen kotinsa. 

Alexis on intiimi, päiväkirjamainen romaani Suomen ensimmäisen ammattikirjailijan elämästä vuosina 1866–1870. Se kertoo Aleksis Kiven mielen liikkeistä, hänen haaveistaan, peloistaan ja tavoitteistaan kiihkeimmän kirjoittajanelämän ajalta. Teos kuvaa, miten historiassa toistuvat samankaltaiset asiat: niukkuus, puute, yhteiskunnalliset mullistukset ja kamppailu siitä, mikä on ylipäänsä merkittävää.

Vesa Haapala (s. 1971 Keuruulla) on kotimaisen kirjallisuuden yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Haapalan esikoisteos Vantaa (2007) sai useita palkintoehdokkuuksia ilmestymisvuotenaan. Teos oli Helsingin Sanomien parhaan esikoisteoksen palkintoehdokkaana, Runeberg-ehdokkaana sekä Einari Vuorela -runopalkintoehdokkaana (2008). Haapala sai teoksestaan Kalevi Jäntin palkinnon. Haapala on kirjoittanut väitöskirjan Edith Södergranin lyriikasta (2005) ja tutkinut Aleksis Kiven tuotantoa myös akateemisesti. 

Alexis on arvosteluvapaa ilmestyessään 12.1.2023.

Haastattelupyynnöt ja pdf-vedokset: jenni.heiti@otava.fi

Sähköiset ja fyysiset arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi