15.08.2023
Veera Salmen ja Matti Pikkujämsän Sorsa Aaltonen ja riehuva Rotka on viisas kuvakirja pelosta ja pakolaisuudesta

Sorsa Aaltosen ja muiden lintujen naapuriin muuttaa Rotka-kotka, joka alkaa kavereineen määräillä ja kiusata kaikkia. Kirja syntyi Salmen lamaannuksesta ja surusta, jota hän tunsi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Veera Salmen ja Matti Pikkujämsän Sorsa Aaltonen ja riehuva Rotka on viisas kuvakirja pelosta ja pakolaisuudesta

Sorsa Aaltonen, Taivas Lintulahti ja muut linnut elelevät tyytyväisinä Iloisessa talossaan, kunnes televisiosta tuttu Rotka alkaa riehua niiden pihalla. Rotka ja sen kotkakaverit rikkovat kaiken, eikä Iloisessa talossa voi enää asua. Ei vaikka taitava Taivas Lintulahti korjaa ikkunoita ja neuloo kaikille rohkeuspipoja.

Linnut lähtevät kohti uutta, vaikka kaikkia pelottaa kamalasti: pelottaa jäädä ja pelottaa lähteä. Mutta kun linnut kulkevat pellon poikki uuteen kotiinsa, Sorsa Aaltonen ei enää pelkää.

Se ajattelee, että oli sellaisia, jotka osasivat hajottaa ja sellaisia, jotka osasivat korjata. Itse se ei osannut kumpaakaan, mutta se osasi silti tottua.

Sorsa Aaltonen ja riehuva Rotka on viisas kuvakirja pelosta, pakolaisuudesta ja rohkeudesta lapsille ja aikuisille.

Kirjailija Veera Salmi kertoo kirjan saaneensa alkusykäyksensä siitä surusta ja lamaannuksesta, jota hän tunsi Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa. Hän halusi käsitellä asiaa kirjassa ja päätyi tekemään sen Sorsa Aaltosen kautta, sillä hän kokee, että se sopii luettavaksi niin lapsille kuin aikuisillekin.

”Näin ollen tarinaa voi lukea kahdentasoisesti. Sen voi ajatella käsittelevän kiusaamista, mutta vielä paremmin se aukeaa, kun ajattelee sitä sodan näkökulmasta”, Salmi sanoo.

Kirjan kuvittaja, kuvataiteilija Matti Pikkujämsä, kertoo tasapainoillensa kuvituksissaan sekä vaarallisuuden ja pelon tunteen että ennen kaikkea turvallisuuden, huolettomuuden ja ilon tunteiden välillä.

”Niin että ilo, turvallisuus, hyvyys voittaa.”

Veera Salmi on Helsingissä asuva kirjailija. Salmi tunnetaan mm. Puluboi- ja Päiväkoti Heippakamu -kirjoistaan. Matti Pikkujämsä on Helsingissä asuva kuvittaja, kuvataiteilija ja graafinen suunnittelija. Heidän edellinen yhteinen kuvakirjansa, Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet, oli Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokas.

Sorsa Aaltonen ja riehuva Rotka ilmestyy 31.8.2023.

Haastattelupyynnöt, lisätiedot ja arvostelukappalepyynnöt anni.gullichsen@otava.fi

Liittyvät kirjailijat