19.03.2019
Uutuuslastenkirjat vievät avaruuteen

Heinäkuussa tulee täyteen 60 vuotta ensimmäisestä kuukävelystä. Apollo 11 -aluksen jäljillä myös lastenkirjat halkaisevat ilmakehän ja hakeutuvat uusiin sfääreihin.

Uutuuslastenkirjat vievät avaruuteen

Mauri Kunnas: Pieni avaruuskirja (yli 3-vuotiaille)

Mikä on linnunrata? Voiko mustaan aukkoon tipahtaa? Minkä niminen on suurin planeetta? Mauri Kunnaksen hauskojen kuvien avulla aurinkokuntamme ihmeet – planeetat, Kuu, asteroidit, vuoden- ja vuorokaudenajat – paljastuvat pienimmille tiedonjanoisille.

”Jos sinä haluat tutkia avaruutta, sinun tarvitsee vain kohottaa katseesi taivaalle. Pimeään aikaan ja mahdollisimman valottomassa paikassa taivaan erilaiset tähtikuviot, esimerkiksi Otava, erottuvat selvästi.” – Pieni avaruuskirja

Chris Wormell ja Raman Prinja: Avaruus (Nemo, yli 8-vuotiaille) 

Huikea matka läpi avaruuden aina maailmankaikkeuden alkuun asti. Taidokkaasti kuvitettu teos esittelee uusinta tieteellistä tietoa planeetoista, tähdistä, galakseista ja koko universumistamme ymmärrettävästi ja mukaansa tempaavasti.

Tiesitkö esimerkiksi, että Uranus kiertää Aurinkoa oudossa sivuttaisasennossa? Avaruus kertoo, että jos seisoisit Uranuksen pohjoisnavalla, näkisit Auringon taivaalla yhtä soittoa 42 Maan vuotta. Tämän käsittämättömän pitkän kesän jälkeen Aurinko viimein laskisi ja alkaisi 42 Maan vuoden mittainen pimeä talvi. 

”Vain sata kilometriä maanpinnan yläpuolelta alkaa äänetön ja tyhjä avaruus, joka ulottuu kauemmaksi kuin osaamme edes kuvitella. Se on aina kiehtonut ihmisiä, mutta olemme päässeet vasta alkuun sen monien arvoitusten ratkaisemisessa.” – Avaruus

Teoksen on suomentanut professori ja fyysikko Jukka Maalampi. Hän on toiminut Jyväskylän yliopiston fysiikan professorina vuodesta 2001. Fyysikkona hän on erikoistunut hiukkasfysiikkaan.

Arvostelukappaleet: Hannele Tavi hannele.tavi@otava.fi puh. 044 531 2225

Haastattelupyynnöt: Hannele Tavi hannele.tavi@otava.fi puh. 044 531 2225

Liittyvät kirjailijat