02.09.2022
Uutuuskirja valottaa Risto Rytin vaikuttavaa ja dramaattista uraa talouspäättäjänä

Sakari Heikkisen, Antti Kuusterän ja Seppo Tiihosen uutuuskirja "Kylmästi laskeva mies. Talousvaikuttaja Risto Rytin elämä" on ensimmäinen kattava kokonaisesitys Risto Rytin urasta talousvaikuttajana.

Uutuuskirja valottaa Risto Rytin vaikuttavaa ja dramaattista uraa talouspäättäjänä

Sakari Heikkisen, Antti Kuusterän ja Seppo Tiihosen teos Kylmästi laskeva mies avaa tärkeän näkökulman Risto Rytin merkitykseen Suomen valtiollisena johtajana. Aiemmissa Rytiä koskevissa tutkimuksissa on lähes poikkeuksetta keskitytty käsittelemään hänen toimintaansa sotavuosien pääministerinä ja presidenttinä sekä kohtaloa sotasyyllisenä, kansakunnan sijaiskärsijänä. Tämä teos kuvaa Rytin viileästi ajattelevana talousasiantuntijana, jonka tulkintoihin talouden tilasta ja tarvittavista korjaustoimista luotettiin ulkomaita myöten.

Teoksen keskiössä on Rytin monipuolinen toiminta taloudellisena asiantuntijana 1920- ja 1930-luvulla: Suomen Pankin pääjohtajana, kaksinkertaisena valtiovarainministerinä, kansanedustajana sekä kymmenien talouspolitiikan alueeseen kuuluvien komiteoiden jäsenenä sekä Kansainliiton toimielimissä, keskuspankkien pääjohtajien kokouksissa ja maailman tärkeimmissä finanssikeskuksissa.

Kirjoittajat ovat seuloneet perusteellisesti Rytin kirjoitukset, esitelmät sekä haastattelut. Ne osoittavat Rytin olleen viileästi ajatteleva talousasiantuntija, jonka tulkintoihin talouden tilasta luotettiin. ”Siitä, mitä hän sanoo, syntyy aina pääkirjoitus”, kuvailtiin Rytin tärkeää roolia talouspoliittisten päivänkysymysten jäsentäjänä.

Teoksessa osoitetaan Rytin olleen taitava kansallisten ja kansainvälisten suhdeverkostojen rakentaja. Näissä verkostoissa hän näytti osaamisensa ja osoitti yhteistyökykynsä. Rytin taloudellisten verkostojen ytimessä olivat suurten pankkien ja suuryritysten pääjohtajat. Talouspolitiikan verkostoissa hänen tärkeitä yhteistyökumppaneitaan olivat muun muassa J. K. Paasikivi, Väinö Tanner ja Kyösti Kallio. Ulkomaisissa verkostoissa tärkeä asema oli Englannin Pankin pääjohtajalla Montagu Normanilla.

Teoksen kirjoittajat ovat talous- ja hallintohistorian asiantuntijoita. Sakari Heikkinen ja Seppo Tiihonen ovat aiemmin kirjoittaneet valtiovarainministeriön kolmiosaisen historian. Antti Kuusterä on aiemmin kirjoittanut Juha Tarkan kanssa Suomen Pankin kaksiosaisen historian. Antti Kuusterä menehtyi äkillisesti heinäkuussa 2022.

Kylmästi laskeva mies on arvostelu- ja käsittelyvapaa 8.9.2022. Teos ilmestyy painettuna sekä e-kirjana. 

 

Pdf-vedokset ja haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi  

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi