22.09.2023
Uutuuskirja pureutuu Venäjän ortodoksisen kirkon ja sen johtajan, patriarkka Kirillin, rooliin Ukrainan vastaisessa hyökkäyssodassa

Yksityiskoneella kymmenien palvelijoiden ja turvamiesten kanssa liikkuva patriarkka Kirill edellyttää niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin samankaltaista kohtelua kuin valtionpäämiehet. Uutuuskirja tarkastelee, millainen on patriarkka Kirillin johtaman Venäjän ortodoksisen kirkon suhde Putinin hallintoon. Entä millainen rooli uskonnolla on Venäjän hyökkäyssodassa?

Uutuuskirja pureutuu Venäjän ortodoksisen kirkon ja sen johtajan, patriarkka Kirillin, rooliin Ukrainan vastaisessa hyökkäyssodassa

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan paljasti Kremlin ja ortodoksisen kirkon kiinteän liiton.

Juha Meriläisen uutuuskirja Putinin alttaripoika – Patriarkka Kirill ja Venäjän pyhä hyökkäyssota kuvaa, kuinka entinen ateistinen supervalta nykyään rakentaa identiteettiään ja perustelee geopoliittisia valloitusretkiään uskonnollisella traditiolla ja myyteillä. Valtiovallan musertama ja vainoama Venäjän ortodoksinen kirkko liittoutui vapautumisensa jälkeen Kremlin kanssa ja nousi yhdeksi Venäjän ideologisista pilareista. Presidentti Vladimir Putin on perustellut Venäjän ja Ukrainan ykseyttä yhteisellä uskolla ja traditiolla. Kirkon johtaja patriarkka Kirill väittää, että käynnissä on metafyysinen sota syntiä ja läntisiä arvoja vastaan. 

Putinin alttaripoika valottaa, miksi Ukraina on Venäjälle niin tärkeä. Kirja kuvaa myös, miksi uskonnolliset myytit ovat niin keskeisiä Putinin Venäjällä ja kuinka kirkon johtajista tuli maallisen vallan alttaripoikia. 

Juha Meriläinen (s. 1977) työskentelee arkkipiispa Tapio Luoman teologisena erityisavustajana, vastuualueina kansainväliset ja ekumeeniset suhteet. Meriläinen on Helsingin yliopiston yleisen kirkkohistorian dosentti ja Suomen Kirkkohistoriallisen Seuran puheenjohtaja. 

Putinin alttaripoika ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Juha Meriläisen itsensä lukemana äänikirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 12.10.2023.  

Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi