21.12.2022
Uutuuskirja pohtii inhimillisten kykyjen teknologista parantelua – millaiseksi haluamme muuttaa itsemme?

Nopeammin, korkeammalle ja voimakkaammin. Olympialaisten motto tuntuisi sopivan ihmislajin pyrkimyksiin yleisemminkin, kun uudet teknologiat auttavat parantelemaan ihmisiä ennennäkemättömin tavoin. Mutta millaiseksi ihmisen olisi hyvä itsensä muuttaa? Tätä pohtii filosofi Maija-Riitta Ollila uutuuskirjassaan "Tulevaisuuden paranneltu ihminen".

Uutuuskirja pohtii inhimillisten kykyjen teknologista parantelua – millaiseksi haluamme muuttaa itsemme?

Luomukehossaan ihminen sairastaa ja kuolee, ja se tuntuu monesta sietämättömältä ajatukselta. Teknologia onkin edennyt huimin harppauksin ylittämään ihmislajin nykyiset biologiset rajoitukset: pystymme parantelemaan suorituskykyämme, älyämme, tunteitamme ja tahtoamme. Transhumanistit haluavat poistaa kärsimyksen ja luoda paratiisin, jota asuttavat teknologisesti parannellut loistavat ihmisyksilöt, jotka ovat terveitä, pitkäikäisiä – ja tulevaisuudessa kuolemattomia.

Maija-Riitta Ollila antaa uutuuskirjassaan Tulevaisuuden paranneltu ihminen puheenvuoroja sekä transhumanismin edustajille että sen vastustajille. Erilaisten argumenttien hankaus auttaa toivon mukaan lukijaa luomaan oman näkemyksensä inhimillisten kykyjen parantelusta.

Erilaiset teknologiset keksinnöt ovat olleet ihmiskunnalle suuri siunaus. Teknologian hyviin vaikutuksiin on liittynyt myös kirous: olemme kyenneet hyödyntämään luontoa niin tehokkaasti, että olemme muuttaneet ekosysteemejä perustavalla tavalla – ja itseämme niiden osana. Ihmisen ekspansion rajat maapallolla ovat tulleet vastaan. Uusien teknologioiden on nyt autettava korjaamaan tuhoja, joita vanhat teknologiat ovat luoneet.

Muokkaamme ympäristöämme teknologian keinoin, mutta muutamme myös kehoamme ja mieltämme sekä geeniteknologian että farmakologian avulla. Tekoäly on jo laajentanut kognitiiviset kykymme ennennäkemättömiksi. Mutta haluammeko yhteiskunnan, jossa sovelletaan lajinjalostuksen menetelmiä ja luodaan teräksenvahvoja supersotilaita? Tuleeko meistä hakkeroitavia hölmöjä nerojen asemasta?

Ulkoisen ekspansion vastapainona on aina ollut sisäinen laajeneminen ja syveneminen. Sillä suunnalla kasvunvaraa on edelleen lähes rajattomasti: voimme kehittyä paremmiksi ihmisiksi, kokea asioita avartuneen mielen kautta sekä luoda tiedettä ja taidetta. Sisäisen maailman kehittämisen sijasta ihminen kuitenkin etsii itseään yhä useammin ulkopuoleltaan, teknologian avulla. Hän muuttaa myös sisäistä todellisuuttaan esimerkiksi psykedeelien avulla. Teknologia saattaa muuttaa myös käsityksemme hyvästä ihmisyydestä. Sen sijaan, että etiikka vaikuttaisi teknologian kehitykseen, teknologia voikin muuttaa etiikan.

“Ihmisen kykyjen ja terveyden parantelu jatkuu. Toivon, että minne menemmekin, menemme silmät avoinna. Vastuullamme on tietää, mitä tapahtuu”, Ollila toteaa.

Maija-Riitta Ollila (VTT) on uusista teknologioista ja ihmisen tulevaisuudesta kiinnostunut filosofi, tietokirjailija, yliopisto-opettaja ja kouluttaja, joka haluaa soveltaa filosofiaa tosielämään. Tulevaisuuden paranneltu ihminen on teknologiatrilogian toinen osa; ensimmäinen osa Tekoälyn etiikkaa ilmestyi vuonna 2019.

 

Tulevaisuuden paranneltu ihminen on arvostelu- ja käsittelyvapaa 11.1.2023 

 

Maija-Riitta Ollilan haastattelupyynnöt ja teoksen pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi