29.09.2020
Uutuuskirja kannustaa tyttöjä luonnontieteiden maailmaan

Avaruusfysiikan professori Minna Palmrothin ja tulevaisuudentutkija Elina Hiltusen uutuuslastenkirja innostaa erityisesti leikki-ikäisiä tyttöjä luonnontieteiden maailmaan. "Maailmassa on juuri nyt vaikeita ongelmia, joihin teknologia voi tarjota mullistavia ratkaisuja. Jos teknologioita suunnittelee vain toinen sukupuoli, ratkaisuista tulee välttämättä yksipuolisia. Tarvitsemme kaikkien aivot ja näkemykset mukaan."

Uutuuskirja kannustaa tyttöjä luonnontieteiden maailmaan

Prinsessatyttö Emma ja leijonatyttö Sofia päättävät selvittää maailmankaikkeuden salaisuuden. Se voisi löytyy kotipihalta ‒ kunhan salaisuutta varjelevat Temppeliherrat eivät laittaisi kapuloita tyttöjen rattaisiin ja pelottavat noita-Akateemikot uhkaisi. Seikkailijat ihmettelevät, miksi linnut lentävät, mikä synnyttää liikkeen ja mikä kuljettaa ääntä ilmassa. Ovatko luonnonilmiöt taikuutta?

Huipputieteilijöiden Elina Hiltusen ja Minna Palmrothin uusi lastenkirja Prinsessa, leijona ja maailmankaikkeuden salaisuus ilmestyy 1. lokakuuta YK:n Kansainvälisen tyttöjen päivän kynnyksellä. Teoksessa on Sari Airolan kuvitus. 

”Halusimme luoda kirjan, jossa tytöt ovat pääosassa, seikkailijoina ja ongelman ratkaisijoina”, kirjailijat kertovat teoksen taustoista. 

Koska asenteet luonnontieteitä kohtaan syntyvät lapsuudessa, kirjan kohderyhmänä on juuri koulua aloittelevat lapset.

”Kannustamme kirjalla kaikenlaisia tyttöjä innostumaan luonnontieteistä. Tytöt saavat olla mitä haluavat, esimerkiksi prinsessoja tai leijonia, ilman että heidän kykyään ratkaista maailman ongelmia kyseenalaistetaan. Kuka tai mikä tahansa voi olla kiinnostunut maailmankaikkeuden haasteista. ”

Luonnontieteiden lisäksi kirjassa otetaan kantaa valetietoon ja sen lisääntymiseen. 

”Halusimme osoittaa, että isot puheet ja tietomäärä voivat olla ristiriidassa. Vain todellisella osaamisella on merkitystä, ei sanahelinällä.”

Minna Palmroth on avaruusfyysikko ja Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professori. Elina Hiltunen taas on kemian diplomi-insinööri, kauppatieteiden tohtori ja tulevaisuuden tutkija. 

Arvostelukappaleet, pdf-vedokset ja tekijöiden haastattelupyynnöt: Hannele Tavi puh. 0445312225 hannele.tavi@otava.fi