25.01.2022
Uudistunut klassikko: Lasse J. Laineen päivitetty Suomen linnut -tunnistusopas tarjoaa ainutlaatuisen kurkistuksen muuttuvaan lintukantaamme

Tiesitkö, että varpunen on erittäin uhanalainen? Tai että palleron muotoinen hippiäinen on Euroopan pienin lintu? Tai että tilhi ei humallu syömistään pihlajanmarjoista, sillä se polttaa alkoholia nopeammin kuin mikään muu eläin?

Uudistunut klassikko: Lasse J. Laineen päivitetty Suomen linnut -tunnistusopas tarjoaa ainutlaatuisen kurkistuksen muuttuvaan lintukantaamme

Biologi, valokuvaaja ja tietokirjailija Lasse J. Laine on tehnyt merkittävän elämäntyön taltioidessaan Suomen lintukannan upeaksi, visuaalisesti näyttäväksi tunnistusoppaaksi. Helmikuussa ilmestyvä, uudistunut Suomen linnut -kirja esittelee upein värikuvin 353 Suomessa tavattua lintulajia. 

Ilmastonmuutos heijastuu myös Suomen lintukantaan. Mukana tunnistusoppaassa on jopa kahdeksan uutta lintulajia, ja monen entuudestaan tutun lajin levinneisyystietoja on jouduttu korjaamaan pienemmiksi lintukantojen romahtaessa.  

”Suomen lintukanta on muuttunut parissa vuosikymmenessä paljon. Jotkut lajit ovat runsastuneet, mutta valitettavan suuri määrä lajejamme on joutunut vähenemisen syöksykierteeseen. Surullisin esimerkki on sukupuuttoon kuollut kultasirkku”, Laine toteaa.  

Romahtamisen syyt ovat elinympäristöjen väheneminen sekä vaino muuttoreitin varrella ja talvialueilla. 

Arvostettu biologi kuitenkin uskoo, että ihmisten kasvava kiinnostus luontoa kohtaan tuo toivoa tilanteeseen. Lintuharrastuksen suosio kasvaa vuodesta toiseen, ja sillä on Lasse J. Laineen mukaan suuri vaikutus lintujemme hyvinvointiin.  

”Lintujen elämään perehtyneistä luontoihmisistä sukeutuu ajan mittaan luonnonsuojelijoita, siitä pitävät huolen lintujen kauneus, viehättävät elintavat ja aamujamme virkistävät liverrykset. Kokemuksesta voin sanoa, että harrastuksen pari ensimmäistä vuotta ovat riemuisimpia. Jokaisella retkellä oppii uutta, tietämys lisääntyy virheiden ja oivallusten kautta. Harrastus palkitsee oppilaansa kutkuttavilla probleemoilla ja hienoilla elämyksillä”, hän kommentoi.  

Lasse J. Laine on suunnitellut lintuoppaan yli puolen vuosisadan kokemuksellaan sellaiseksi, että tunnistaminen sujuu mahdollisimman helposti niin kotona kuin maastossa. Tunnistusopas sisältää yli 345 lintulajia ja yli 600 valokuvaa, tiedon Suomen pesimälinnuista parimäärineen sekä levinneisyys- ja pesimätietoineen, tiedon läpimuuttajista ja vuosittain nähtävistä harhailijoista, harvinaisten lajien osion, havainnolliset esiintymisjanat sekä 230 lintulajin laulut. 

Klassikoksi noussut teos perehdyttää lintujen tunnistamiseen kaikki siivekkäistä kiinnostuneet. 

Lasse J. Laineelta on aiemmin ilmestynyt muun muassa Suomen luonto, Suomen eläimet ja Suomen lasten luontokirja.   

 

Tekijän haastattelupyynnöt ja kirjan pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi 

Liittyvät kirjailijat