04.09.2019
Tuore Guinnessin ennätystenkirja herättää uteliaisuutesi

Maailman tunnetuinta ja myydyintä ennätystenkirjaa varten tarkistettiin yli sata ennätyshakemusta vuoden jokaisena päivänä. Kuluneena vuotena Guinness World Records -ennätys myönnettiin yli 5 000 hakijalle. Julkaistujen ennätysten joukossa on eniten temppuja minuutissa tehnyt turkulainen pupu Taawi sekä eniten mitaleja muodostelmaluistelun MM-kisoissa saavuttanut suomalainen Marigold IceUnity -joukkue. ​​

Tuore Guinnessin ennätystenkirja herättää uteliaisuutesi

Uusi Guinnessin ennätystenkirja Guinness World Records 2020 on täynnä uusia ja päivitettyjä ennätyksiä, joita täydentävät arkistojen helmet. Kirjassa pyritään herättämään lukijoiden uteliaisuus esittelemällä monenmoisia superihmisiä ja näennäisen tavallisia tallaajia, joilla on epätavallisia kykyjä. Tämän vuoden erikoisuutena robotiikka-asiantuntija Evan Ackerman on koonnut teokseen kymmenen ennätyksiä rikkovaa robottia.

Kirjaan ovat päässeet näyttävästi myös suomalaiset Aino Kivikallio sekä hänen sekarotuinen pupunsa Taawi. Taawin ennätys on eniten temppuja minuutissa tehnyt kani. Hän suoritti 15. joulukuuta 2018 pikavauhdilla 20 temppua täsmälleen 60 sekunnissa Ainon kotona Turussa. Taawi osasi muun muassa ottaa lelun korista, pyörittää palloa, hypätä esteen yli ja napata pelikortin Ainon kädestä.

”Taawi on aktiivisin ja energisin kani, minkä olen ikinä nähnyt”, Aino Kivikallio sanoo.  ”Guinnessin maailmanennätystittelin saavuttaminen on jotakin, mitä en olisi ikinä uskonut saavuttavani ennen kuin huomasin Taawin kyvyt.”

Kirjaan ovat päätyneet myös tänä vuonna kuolleen Matti Nykäsen edelleen hallussaan pitämä olympiamäkihypyn mitaliennätys sekä Kimi Räikkösen suurin keskimääräinen kierrosnopeus Formula 1 Grand Prix´ssä. Räikkönen ajoi karsintakierroksella 1. syyskuuta 2018 Autodromo Nazionale Monzan radan Italiassa keskimäärin 263,587 kilometrin tuntinopeudella. Edellisen ennätyksen, teki espanjalainen Juan Pablo Montoya samalla radalla jo lähes 15 vuotta aikaisemmin. 

Samaan aikaan Guinnessin ennätystenkirjan kanssa ilmestyy 13. pelimaailman ennätystenkirja, Guinness World Records, Gamer’s Edition. Siihen on koottu huimia peliennätyksiä ja kiehtovaa tietoa pelimaailmasta, supersankareista ja e-urheilusta.

Arvostelukappaleet: Hannele Tavi puh. 044 5312225, hannele.tavi@otava.fi