25.01.2019
Täsmäkirjallisuutta arkeen pienten lasten kanssa

Arki pienten lasten kanssa pitää kiireisenä. Näistä täsmäkirjoista löytyy helposti apua oman hyvinvoinnin edistämiseen, lasten kanssa puuhailuun sekä parisuhteen elvyttämiseen.

Täsmäkirjallisuutta arkeen pienten lasten kanssa

Lempeä tönäisy lenkkipolulle 

Lapsiarki kiilaa monet pois urheilun parista. Corien Oranjen ja Marijke ten Caten kirja Aloitan huomenna on lempeä ja huumorilla höystetty tönäisy lenkkipolulle.  

Tekijöiden matka pois sohvannurkasta kohti sorapolkuja on ollut pitkä ja arvaamaton. 

“Iltaisin, kun lapset viimein makasivat vuoteissaan, löhösin sohvalla telkkarin ääressä ja söin siirappivohvelin. Ja vielä toisenkin. Ja sitten vielä suklaakeksin”, kertoo kolmen lapsen äiti Marijke kirjassa. Säikähdettyään omaa peilikuvaansa tämä ruokaa rakastava nautiskelija päätti aloittaa juoksemisen. 

“Siis ihan oikeasti: jos juokseminen sujuu minulta, se sujuu ihan jokaiselta”, hän kiteyttää.  

Tätä kirjaa ei ole tarkoitettu täydelliselle sporttipimulle. Kirja tarjoaa ymmärtävää kannustusta rapakuntoiselle perheenäidille, jota juokseminen periaatteessa kiinnostaa mutta joka keksii aina uusia tekosyitä lykätä aloittamista tuonnemmaksi. 

Corien Oranje ja Marike ten Cate – Aloitan huomenna. Nemo, 2019 

Innosta lapset mukaan perheen yhteisille museoretkille 

Voiko vasikalla olla kaksi päätä? Kuinka maan alta voi löytyä kaupunki? Missä voi kävellä dinosauruksen kynsien päältä? 

Museoseikkailu on kirja, jonka avulla pienet koululaiset voivat virittäytyä seuraavaan museokäyntiin. Kun kohteeseen tutustuu ennakkoon, tulee yhteisestä museoretkestä entistäkin hauskempi löytöretki. Kirjoittaja, historioitsija Elina Kuorelahti on etsinyt tutuista museoista jännittävää, hauskaa ja kiinnostavaa tekemistä. Kirjan hulvattomasta kuvituksesta vastaa Nunnu Halmetoja

Museoseikkailussa tutustutaan Ateneumiin, Luonnontieteelliseen museoon, Teatterimuseoon, Turun linnaan ja Aboa Vetus & Ars Nova -museoon, joista kaikista löytyy jännittävää, hauskaa ja kiinnostavaa nähtävää ja tehtävää.  Kirja on Museokortin virallinen lastenkirja.  

Elina Kuorelahti ja Nunnu Halmetoja – Museoseikkailu. Nemo, 2019. 
Ikäsuositus: 6+ 

Vauvavuosi voi tuntua aikamatkalta 1950-luvulle 

Hyvistä puolista huolimatta ensimmäisen lapsen saaminen vähentää tutkimusten mukaan hetkellisesti sekä yksilön että parisuhteen onnellisuutta.  

Raisa Mattilan sekä Julia Thurénin rohkean rehellinen, hyväksyvä ja iloinen Lapsiperheiden parisuhdekirja auttaa käytännön kysymyksissä asiantuntijatiedon, ratkaisuehdotusten ja vertaistuen kautta. Tekijät ovat haastatelleet kirjaa varten myös kymmeniä tavallisia pienten lasten vanhempia.   

“Itselleni suurin yllätys oli se, että aiemmin vuosia tasavertaisena pysynyt suhteemme astui yhtäkkiä aikakoneeseen ja matkasi 1950-luvulle”, kommentoi Julia Thurén kirjassaan. 

Kirja on tarkoitettu sekä äideille että isille – ja myös isovanhemmille tai muille läheisille tuomaan esiin sitä, mitä kaikkea parisuhteen dynamiikassa tapahtuu vauvan ensimmäisinä elinvuosina. 

Raisa Mattila ja Julia Thurén – Lapsiperheiden parisuhdekirja. Otava, 2019. 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi  

Lisätiedot: adele.couavoux@otava.fi