14.02.2024
”Tärkeintä on, ettei jää yksin” – Otavan kirjoituskilpailun voittanut Ämpärikesä kertoo nuorista kesän ja elämän kynnyksellä

Ämpärikesä on vaivattomasti etenevä ja koukuttava episodiromaani peruskoulunsa päättävistä nuorista ja heidän pienistä ja suurista suunnitelmistaan. Se on suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja sekä kirjailija Taina Niemen esikoisteos.

”Tärkeintä on, ettei jää yksin” – Otavan kirjoituskilpailun voittanut Ämpärikesä kertoo nuorista kesän ja elämän kynnyksellä

Kun ruusut on jaettu ja suvivirren viimeiset sävelet kajautettu peruskoulun päättymisen kunniaksi, pikkukaupungin nuorilla on monta syytä kippistellä. Aurinko paistaa ja edessä siintävät kesä ja vapaus.

Kaveriporukoissa omaksutut roolit joutuvat kuitenkin koetukselle heti juhlayönä. Nuorten bucket list on pitkä, mutta unelmien lisäksi kaikilla on myös omat salaisuutensa ja pelkonsa. Tarinat risteävät, ja seuraukset ovat odottamattomia. Kesäloman alkaessa moni löytää itsensä uuden edestä.

Tärkeintä on kuitenkin se, ettei jää yksin.

Kirjailijana ja opettajana työskentelevä Taina Niemi sai idean esikoisromaaniinsa jo vuosia sitten. Aihio jäi pöytälaatikkoon Niemen aloitettua kirjoittamisen opinnot Teatterikorkeakoulussa, jossa hän alkoi työstää aivan toisen teoksen käsikirjoitusta.

Aiempi idea nuorista ja heidän kesäloman bucket listeistään nousi jälleen mieleen, kun Niemi bongasi ilmoituksen Otavan nuortenromaanikilpailusta. Aika tuntui vaativan jotakin valoisaa ja lohdullista, ja Ämpärikesästä syntyi juuri sellaista.

”Kirjoittaessani olen palannut omiin peruskoulun päättäjäisiini ja yhdistänyt silloisia kokemuksiani ja ajatuksiani siihen, mitä näen päivittäisessä työssäni yläkoululaisten kanssa. Nuorten huumori, toiveikkuus ja kyky pudota jaloilleen tekevät minuun vaikutuksen aina vain uudestaan”, Niemi kertoo.

Otavan nuortenromaanikilpailun raati vaikuttui teoksesta ja valitsi sen voittajaksi. Raati kiinnitti Ämpärikesässä huomiota erityisesti seuraaviin asioihin:

”Yhdessä tarinassa on monta mukaansa tempaavaa tarinaa. Tekstin lukee ahmien ja se puhuttelee hyvin monenlaisia lukijoita. Nuorten henkilöiden kokemukset ja näkökulmat ovat uskottavia ja tuoreita, jokaisen hahmon tarina on yhtä aikaa uniikki ja samastuttava. Teksti ihastutti myös aiheen ja hahmojen monitahoisella käsittelyllä, kerronnan välittömyydellä ja raikkaalla todentuntuisuudella.”

Voittajan valitsi raati, johon kuuluivat kirjailija Veera Salmi, Otavan lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustannusjohtaja Kaisu-Maria Toiskallio ja kustannuspäällikkö Marjo Lemponen, Helsinki-filmin tuottaja Tia Ståhlberg sekä lukiolaiset Melite Miettinen ja Fanny Kuusniemi Kallion lukiosta.  

Taina Niemi (s. 1990) on helsinkiläinen suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja. Hän on opiskellut kirjoittamista Teatterikorkeakoulussa ja valmistunut taiteen maisteriksi vuonna 2021.

Ämpärikesä ilmestyy 7.3.2024. Se on saatavana myös Valtteri Turusen lukemana äänikirjana sekä sähkökirjana.

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Viestisi

Lisää kommentti

Liittyvät kirjailijat