14.05.2020
Tähtivaeltaja-palkinto 2020 Margaret Atwoodille
Tähtivaeltaja-palkinto 2020 Margaret Atwoodille

Margaret Atwoodin Testamentit-romaani on voittanut Tähtivaeltaja-palkinnon vuoden 2019 parhaana suomeksi julkaistuna tieteiskirjana. Teoksen on suomentanut Hilkka Pekkanen.

Raadin mukaan Atwoodin Testamentit on raastavan ajankohtainen ja monikerroksinen teos: ”Kirja on tärkeä muistutus siitä, että ääriaatteisiin perustuva sorto ei ole pelkästään menneisyyden haamu, vaan läsnä myös nykyhetkessämme. Samalla teos kertoo siitä, että kaikki alistamisen järjestelmät koostuvat pohjimmiltaan pienistä ihmisistä kaikkine ristiriitaisuuksineen – ja että vastarinta on mahdollista, tarpeellista ja välttämätöntä.”

Testamentit (The Testaments, 2019) on jatkoa Orjattaresi-romaanille (The Handmaid’s Tale, 1985).

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat: Kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja kääntäjä, kriitikko Kaisa Ranta.

Helsingin Science Fiction Seura ry. on jakanut Tähtivaeltaja-palkintoa vuodesta 1986 lähtien.

Kanadalainen Margaret Atwood (s. Ottawassa 1939) on aikamme merkittävimpiä kirjailijoita, taiturillinen sanankäyttäjä ja kriittinen näkijä. Atwoodin laajaan ja monipuoliseen tuotantoon kuuluu romaaneja, novelleja, runokokoelmia, lastenkirjoja ja kirjallisuustieteellisiä teoksia.