29.04.2021
Suomen kalat kuuluu jokaisen kalastajan, mökkiläisen, ruoanlaittajan ja luonnonystävän haaviin.

Suomen kalat opettaa tunnistamaan kaikki vesistöjemme vakituiset kalalajit sekä satunnaiset vierailijat. Tietoa havainnollistavat Sakke Yrjölän upeat, yksityiskohtaiset piirrokset, mielenkiintoiset valokuvat ja lajitiedot. Suomen kalat -kirjan laajennetussa laitoksessa on uusia Suomeen levinneitä kalalajeja ja paljon uusia piirroksia.

Suomen kalat kuuluu jokaisen kalastajan, mökkiläisen, ruoanlaittajan ja luonnonystävän haaviin.

Hannu Lehtonen, Kari Nyberg, Sakke Yrjölä: SUOMEN KALAT

Suomen kalat kertoo, kuinka maamme kalalajisto on aikojen saatossa muotoutunut, millaisissa elinympäristöissä eri lajit viihtyvät ja miten ne risteytyvät keskenään. Kalat on ryhmitelty sukulaisuuden mukaan alkukantaisista nahkiaiskaloista värikkäisiin simppuihin. Kaloista kerrotaan tuntomerkit, elintavat, ravinto, lisääntymiskäyttäytyminen ja kasvu. Kirjan neuvoilla samannäköiset lajit eivät sekoitu toisiinsa.

Kaikki Suomen kalat ovat syötäviä. Silti moni herkullinen kala jää hyödyntämättä keittiössä. Kun mökkiverkosta löytyy ruutana, pasuri, toutain tai vimpa, kirja neuvoo, kannattaako siitä tehdä keitto, kalapullia vai graavi- tai savukalaa. Uudistetussa laitoksessa on runsaasti uusia kuvia. Aurinkoahven ja kyttyrälohi ovat vakiintuneet vesissämme, ja itämerenkampela on tunnistettu omaksi lajikseen.

Hannu Lehtonen on toiminut Helsingin yliopiston kalataloustieteen professorina vuodesta 1995. Kari Nyberg on Helsingin yliopiston kalatutkija sekä kala- ja kalastusbiologian opettaja vuodesta 1991.

Kirjan maalatut kuvat ovat palkitun graafikko ja kuvittaja Sakke Yrjölän käsialaa. Hän on itse matkannut pitkin Lapin puroja ja ulkosaaristoa saadakseen itse elävänä kiinni kaikki Suomen kalat. Koska kalojen värit alkavat tummua heti kalastuksen jälkeen, Yrjölä on ikuistanut saaliinsa tuoreeltaan, tarkasti, suomu suomulta. 

Suomen kalat kuuluu jokaisen kalastajan, mökkiläisen, ruoanlaittajan ja luonnonystävän kirjahyllyyn.

 

Kirja ilmestyy nyt uutena laitoksena 5.5.2021.

Arvostelukappaleet, lisätiedot, haastattelupyynnöt: hanna-leena.soisalo@otava.fi

Liittyvät kirjailijat