27.03.2024
Suomeen saapuvan Andrei Kurkovin Kuolleen miehen kaveri on tragikoominen tarina nuoren miehen elämäntuskasta neuvostoajan jälkeisessä Kiovassa

Toukokuussa Helsinki Litiin saapuva Andrei Kurkov on palkittu ja arvostettu ukrainalainen kirjailija ja toimittaja. Yli 40 kielelle käännettyjen, mustanpuhuvan huumorin sävyttämien romaaniensa lisäksi hänet tunnetaan kansainvälisen median aktiivisena Ukraina-kommentaattorina. Kuolleen miehen kaveri on Kurkovin kolmas suomennettu romaani.

Suomeen saapuvan Andrei Kurkovin Kuolleen miehen kaveri on tragikoominen tarina nuoren miehen elämäntuskasta neuvostoajan jälkeisessä Kiovassa

Näivettynyt avioliitto, vaimolla uusi rakastaja. Kolmekymppinen Tolja tuntee itsensä mitättömäksi. Mikä neuvoksi? Mies päättää ottaa yhteyttä tutun tuttuun palkkamurhaajaan. Hänen on järjestettävä näyttävä kuolema – itselleen. Tolja suunnittelee kaiken tarkasti. Hän toimittaa tappajalle kuvan kohteesta, sopii ajan ja paikan. Hintakin on kohtuullinen. Muutama mutka matkassa tosin on, eikä niistä vähäisimpänä: entä jos hän tuleekin toisiin aatoksiin?

Kuolleen miehen kaveri on synkeän humoristinen romaani, jossa inhimillisyys törmää yhteiskunnan välinpitämättömyyteen. Teoksen on suomentanut Riku Toivola. Se on julkaistu alkuperäiskielellä vuonna 1996. Kurkovin teoksista on suomennettu myös Kuolema ja pingviini, 2006, suom. Eero Balk (Smert postoronnego, 1996) ja Harmaat mehiläiset, 2023, suom. Arja Pikkupeura (Serye pchely, 2018).

Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022 Kurkov on antanut useita haastatteluja kansainväliselle medialle Ukrainan tilanteesta. Vuodesta 2005 lähtien hän on ollut Venäjällä persona non grata maan politiikkaa kritisoivien lausuntojensa vuoksi.

Andrei Kurkov saapuu Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalille 24.–25.5.2024.

Haastattelupyynnöt ja tiedustelut: jenni.heiti@otava.fi

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi

*******************

Otavan kirjasto on Kustannusyhtiö Otavan vuonna 1982 perustama kirjasarja, joka tunnetaan laadukkaista käännösromaaneistaan. Sarjassa on ilmestynyt jo lähes 300 teosta. Otavan kirjaston kirjailijat ovat arvostettuja ja palkittuja maailmankirjallisuuden mestareita. Joukkoon kuuluu lukuisia Nobel-voittajia sekä muita rakastettuja maailmantähtiä. Otavan kirjasto on vuosien varrella julkaissut laajasti mm. Ian McEwanin, Siri Hustvedtin, Margaret Atwoodin, Jeffrey Eugenidesin ja Annie Proulxin tuotantoa.

Viestisi

Lisää kommentti