10.10.2019
Suomalaiselle tv-formaatille merkittävä palkinto Ranskassa

It’s Alive Filmsin ja YLEn Sekasin-tv-formaattiin perustuva ranskalainen Mental on palkittu Ranskassa Festival de la Fiction - festivaaleilla. Tänään ilmestyy myös sarjan käsikirjoitukseen perustuva kirja.

Suomalaiselle tv-formaatille merkittävä palkinto Ranskassa

Festival de la Fiction on Ranskan arvostetuin tv-sisältöihin keskittyvä festivaali, johon valittiin yhteensä 44 tv-sarjaa kilpailemaan eri kategorioissa. Tänä vuonna 21. kerran järjestettyyn festivaaliin osallistuu vuosittain noin 35 000 television ystävää ja 2 200 tv-alan ammattilaista. Mental voitti Meilleure Série 26′ -sarjan.

Jani Pösön ja Teemun Nikin YLElle käsikirjoittama Sekasin kertoo neljän päähenkilönsä tarinoiden kautta nuorten mielenterveysongelmista. Sarjaa on julkaistu Suomessa kaksi tuotantokautta. Ensimmäinen tuotantokausi perustuu todellisten henkilöiden haastatteluiden pohjalta tehtyyn käsikirjoitukseen.

“Aivan mahtavaa, että jengi on sekasin joka maassa. Ranskassa sarja lanseeretaan 25.10., katsotaan sitten miten homma etenee”, Jani Pösö tuumailee.

Mental-sarjan tuottaa Black Sheep Films ja sen on ohjannut Slimane-Baptiste Berhoun. Ensimmäinen tuotantokausi julkaistaan Ranskassa 25.10.2019 France tv Slash –kanavan VOD-palvelussa.

“Meille suuri kunnia saada tämä arvostettu palkinto, joka antaa tunnustusta ilmiömäisen ahkeralle työryhmälle. Haluan kiittää erityisesti It’s Alive Filmsiä ja YLEä heidän luottamuksestaan. Toivomme että tämä sarja saa ranskalaiset nuoret puhumaan kokemuksistaan ja hyväksymään sen, että on okei, että kaikki ei ole okei”, Mentalin tuottaja Augustin Bernard sanoo.

Suomessa Sekasin on voittanut Kultaisen Venlan parhaasta lasten- ja nuorten tv-sarjasta vuonna 2016 sekä sarjan ohjaaja Teemu Nikki parhaan ohjauksen Kultaisen Venlan vuonna 2019.

Sarjasta on myyty remake-oikeudet myös Saksaan, jossa sarja ilmestyi nimellä Freaks.

Sarjan ensimmäisen tuotantokauden käsikirjoituksiin perustuva kirja ilmestyy tänään. Otavan julkaisemassa Sekasin-teoksessa on mukana ennen julkaisematonta materiaalia. Teoksessa nuoret kohtaavat psykiatrisen sairaalan suljetulla osastolla. Siellä he törmäävät mielenterveyspotilaan toisinaan karuun arkeen, mutta löytävät myös lämpöä ja yllättävää toveruutta. 

Teemu Nikin ja Jani Pösön haastattelupyynnöt: Hannele Tavi hannele.tavi@otava.fi puh. 044 5312225

Arvostelukappaleet: hannele.tavi@otava.fi 

Liittyvät teokset