13.12.2017
Sofi Oksasen Stalinin lehmät saa maailman kantaesityksen Joensuun kaupunginteatterissa

Sofi Oksasen Stalinin lehmät nähdään Joensuun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä syksyllä 2018. Vuonna 2003 ilmestyneen romaanin dramatisoi ja ohjaa näytelmäksi Aino Kivi.

Sofi Oksasen Stalinin lehmät saa maailman kantaesityksen Joensuun kaupunginteatterissa

Sofi Oksasen voimakas esikoisromaani kuvaa kolmen naisen elämää eri sukupolvien ja yhteiskuntien kehyksissä — isoäidin, äidin ja tyttären näkökulmista. Kuvatessaan Katariinan ja Annan elämää kommunistisessa Virossa ja kapitalistisessa Suomessa Oksanen luo tarkkanäköisen ja kaunistelemattoman silmäyksen koko vuosisadan ajankuvaan, idän ja lännen räikeään kahtiajakoon, jonka vaikutukset ulottuvat 1930-luvulta nykypäivään. 

Stalinin lehmät on myös armoton tarina elämää hallitsevasta ja määrittävästä syömishäiriöstä, häpeän ja arvottomuuden tunteiden voimasta ja naiseuden mahdottomuudesta. Romaanin käännösoikeudet on myyty jo 20 maahan ja se on kansainvälinen bestseller.

”Itselleni teos on erityinen siksi, että se on romaaneistani ainoa, joka syntyi suoraan romaaniksi enkä sitä kirjoittaessa koskaan miettinyt pitäisikö tarina sittenkin kirjoittaa näytelmäksi tai vaikkapa kuunnelmaksi. Olen todella iloinen, että Joensuun osaava tiimi näki teoksessa näyttämöllisen potentiaalin ja tarttui toimeen”, Sofi Oksanen toteaa.

”Stalinin lehmät kertoo asioista, joista mieluiten vaiettaisiin. Se pakottaa meidät katsomaan virheisiin: omiin, isovanhempiemme ja yhteiskunnan”, kommentoi ohjaaja Aino Kivi. 

Aino Kivi on aiemmin ohjannut Joensuun kaupunginteatterille muun muassa Havukka-ahon ajattelijan (2016), Rahakabareen (2016), Mä soitan veljille (2014) ja Kiljusen herrasväen (2014).

Sofi Oksasen tuotannon aiempia menestysnäytelmiä ovat Puhdistus, High Heels Society -yhteistyöproduktio ja Kun kyyhkyset katosivat. Näytelmiä on esitetty 12 kielialueella.