19.09.2023
Sakari Kuosmasen hulvaton ja kirpeän koskettava elämäkerta lumoaa hurjilla tarinoillaan

”Olen Sakari Kuosmanen, ja nyt kerron sen, mitä värikkäistä reissuistani muistan. Ja jos sopii, kerron tarinani niin kuin sen itse muistan.”

Sakari Kuosmasen hulvaton ja kirpeän koskettava elämäkerta lumoaa hurjilla tarinoillaan

Tietokirjailija Tommi Saarelan uutuuskirja Sakari Kuosmanen – Ihana elämä on rakastetun taiteilijan hulvaton ja kirpeän koskettava elämäkerta täynnä hurjia mutta hyväntuulisia tarinoita. 

Sakari Kuosmanen on todellinen monitaituri: iskelmä- ja rocklaulaja, ravintoloitsija ja ruoanlaittaja, erämies ja viihdyttäjä. Kuosmasen muhkea ääni olisi riittänyt oopperalavoillekin, mutta estradiviihde imaisi mukaansa jo varhain. Koko kansan suosikiksi hän nousi Juice Leskisen, Sleepy Sleepersin ja Leningrad Cowboysin riveissä muusikkona ja yleisenä hämmennyksen herättäjänä. Hänet muistetaan myös juurevana sooloartistina sekä Aki Kaurismäen elokuvien luottonäyttelijänä. 

Kulttuuriväen kantapöydistä Kuosmanen loikkaa Lapin jätkien kalareissuille, ellei häärää patojen äärellä ravintoloissaan. Hän on kiihkeä hurjapää ja lupsakka savolainen, joka osaa jo muistella vauhdikkaita vuosia ymmärtävä pilke silmäkulmassa. 

”Muusikoista tekee luontaisia näyttelijöitä se, että he eivät pelkää kameraa – toisin kuin jopa moni teatterinäyttelijä. Muusikot ovat olleet yleisön edessä pienen ikänsä. Saattaa olla,
että lavatyöskentely perustuu soiton ohella eräänlaiseen näyttelemiseen valitun roolihahmon puitteissa. Tosin tämä on vain teoria”, kommentoi Aki Kaurismäki kirjassa. 

Tommi Saarela on musiikkiin erikoistunut vapaa toimittaja ja tietokirjailija, jonka taiteilijaelämäkerrat Pave Maijasesta, Kassu Halosesta ja Esa Niemisestä ovat voittaneet puolelleen niin kriitikot kuin lukijatkin. 

Sakari Kuosmanen – Ihana elämä on arvostelu- ja käsittelyvapaa 5.10. Teos ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Sakari Kuosmasen ja Antti Langin lukemana äänikirjana.  

Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi  

Viestisi

Lisää kommentti