13.11.2023
Romantasia on kirja-alan suurin ilmiö juuri nyt

Ranskan eturivin fantasiakirjailija Victor Dixen saapuu Suomeen 4.12.2023. Hänen Vampyria-trilogiansa ensimmäinen osa, Pimeyden Hovi julkaistaan samaan aikaan. Sarja on romantasia-ilmiön puhdasverinen edustaja, jossa tiheätempoinen juoni, syvälle upottava miljöö ja kostonhimoiset henkilöhahmot koukuttavat lukijan.

Romantasia (engl. romantasy) on kirjamarkkinoiden suurin ilmiö pitkään aikaan. Lukijoiden ja alan fanien ansiosta aiemmin marginaalissa olleista yksittäisistä teoksista on noussut suuren yleisön suosima kirjallisuuslaji, jonka lukijamäärät ovat jyrkässä kasvussa ja jonka erityisesti nuoret aikuislukijat ovat ottaneet omakseen.

Tyylilaji on pitkälle vietyä eskapismia, jossa romantiikan ja ihmissuhteiden lainalaisuudet ovat läsnä, mutta jonka fantasiaelementit mahdollistavat reaalimaailmaa kierteisempiä juonenkäänteitä. Game of Thrones, Twilight ja Taru sormusten herrasta ovat raivanneet tietä laajan aikuisyleisön viihteelliselle fantasiakirjallisuudelle, ja yhteisen romantasia-genrenimen alla suosion laajuus hahmottuu selkeämmin sekä kirja-alan toimijoille että lukijoille. Tämän vuoden eurooppalaisilla kirjamessuilla romantasia-tarjonta onkin suorastaan räjähtänyt edellisvuosiin verrattuna. Maailmalla sille on jo kehittynyt lukuisia alakategorioita kiltistä eroottiseen eli spicyyn ja lämminhenkisistä tarinoista kauhuun.

Romantasia-kirjailmiöön kuuluu voimakas fanikulttuuri. Esimerkiksi Tiktok-palvelussa #romantasy-haulla löytyy satojatuhansia osumia, ja kirjasarjojen ympärille on noussut kansainvälisiä seuraajayhteisöjä. Teosten ympärille tuotetaan paljon visuaalista sisältöä, ja visuaalisuus näkyy myös kirjojen painosasuissa: kultaukset, preeglaukset ja syrjävärjäykset tekevät teoksista myös esineinä näyttäviä.

4.12. Suomeen saapuu Vampyria-sarjan luonut ranskalaissyntyinen, nykyisin Yhdysvalloissa asuva Victor Dixen. Hän on voittanut kahdesti Grand Prix de l’Imaginaire -palkinnon ja on Ranskan fantasiakirjallisuuden ykkösnimiä. Hän on kirjoittanut useita fantasiasarjoja, joiden oikeudet on myyty kymmeneen maahan.

Dixenin Vampyria-trilogian ensimmäinen osa Pimeyden hovi julkaistaan suomeksi kirjailijan vierailun aikaan. Vampyria on romantasia-ilmiön puhdasverinen edustaja tiheätempoisen juonen, syvälle upottavan miljöön ja kostonhimoisten päähenkilöiden kuljettamana tarinana. Romaanin juoni luo kekseliäästi vaihtoehtoisen historian, jossa Ranskan Aurinkokuninkaan hovi pitää valtaa vielä nykyajassa. Ranskan kuningas Ludwig XIV on muuttunut 1700-luvulla kuolemattomaksi vampyyriksi, ja on luonut verisen diktatuurin.

Myös Vampyria-universumi on voimakkaasti yhteisöllinen: kirjailijan kotisivuilla on saatavilla runsaasti materiaalia aina kartoista henkilögallerioihin sekä tietoa kirjasarjaan liittyvistä tapahtumista, lukupiiriaiheista ja fanien tuottamasta kuvastosta.

Victor Dixen antaa Suomen-vierailunsa aikana haastatteluita. 

Viestisi

Lisää kommentti