02.08.2023
Ravitsemusterapeutin uutuuskirja tarkastelee ruokavalion yhteyttä mielenterveyteen

Monille ajatus kehon hoitamisesta ravitsevalla ruoalla on tuttu, mutta vieraampi voi olla ajatus mielen ravitsemisesta ruoalla. Laillistettu ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija Leena Putkonen hyödyntää Superhyvää mielelle -uutuuskirjassaan uusinta tutkimustietoa ja tarjoaa arkeen sopivia neuvoja mielen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Ravitsemusterapeutin uutuuskirja tarkastelee ruokavalion yhteyttä mielenterveyteen

Leena Putkosen uutuuskirja Superhyvää mielelle tarkastelee ravitsemuksen roolia mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Miten syödä, kun voimavarat ovat vähissä? Millainen ruokavalio tukee muistin toimintaa? 

Kehosta ja mielestä on pitkään puhuttu irrallisina kokonaisuuksina, vaikka todellisuudessa ne ovat yhtä ja samaa järjestelmää. Esimerkiksi kehon matala-asteiseen tulehdukseen linkittyy paljon mielenterveyshäiriöitä, kuten masennusta ja ahdistusta. 

Tunnettu ravitsemusterapeutti kertoo kirjassaan ruokavalion, ruokasuhteen, suoliston ja mielenterveyden moninaisista yhteyksistä. Terveelliseen syömiseen kuuluu muutakin kuin ravintoaineet ja ruokavaliot. Hyvinvointiimme vaikuttaa esimerkiksi se, ajattelemmeko ruokien sairastuttavan tai lihottavan. Kirja auttaa lukijaa pohtimaan myös omaa ruokasuhdettaan ja tekemään parempia valintoja. 

“Koska minulle on kertynyt useita masennusjaksoja alle 25-vuotiaana, uupumishistoriaa, ärtyvä suoli ja aikuisuudessa saatu ADHD-diagnoosi, uskon tietäväni aika lailla kirjan aiheista myös käytännön tasolla”, kommentoi Putkonen.  

 

Superhyvää mielelle –kirjan suositukset:  

1 Tee syömisestä helppoa ja hauskaa 

“Jos ruoalla hifistely sopii sinulle, hienoa. Jos taas laskelmat ja numerot ovat sinun juttusi, ei sekään väärin ole. Minua kiinnostavat ruokakulttuurit, joten jos ja kun haluan välillä elävöittää omaa ruoanlaittoani, mietin, minkä maan ruokakulttuuriin haluaisin tutustua.” 

2 Treenaa ruokasuhdetta 

“Omaan ruoka- ja kehosuhteeseen kannattaa tutustua. Monen vaikeus löytää omaa hyvää tapaa syödä johtuu siitä, että pyrkii omaksumaan ulkopuolelta tulevia neuvoja sellaisenaan, miettimättä, sopivatko ne omaan elämään ollenkaan, tai pitääkö tavoista, joihin neuvot kannustavat.” 

3 Hoida stressiä 

“Onneksi iso osa hyvinvoinnista on sarja arkisia ja toistuvia tekoja. Niitä voi tehdä silloinkin, kun energiat ovat vähissä tai motivaatio omahoitoon hukassa.” 

4 Suosi psykobioottista ruokavaliota 

“Ravitsemuksella on oma paikkansa mielenterveyden työkalupakissa, sillä sen avulla voidaan vahvistaa suoli-aivoakselin kommunikaatiota. Psykobioottinen ruokavalio on hyvä ohjenuora suolisto- ja aivoterveyden hellimiseksi. Tarjoa ravintorikasta ruokaa suolistomikrobeille, aivoille ja keholle, jotta ne saavat tarvitsemansa ravintoaineet ja pystyvät hillitsemään matala-asteista tulehdusta. Muista runsaskuituiset valinnat, niin suoliston asukit kiittävät”. 

 

Superhyvää mielelle – Nauti ruoasta, helli suolistoa on arvostelu- ja käsittelyvapaa 17.8. Teos ilmestyy painettuna, e-kirjana ja Mili Kaikkosen lukemana äänikirjana.  

 

Leena Putkonen on laillistettu ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija, joka haluaa edistää terveyden tasa-arvoa ymmärrettävän ja innostavan tiedeviestinnän avulla. Putkonen työskentelee tällä hetkellä Australiassa väitöskirjatutkijana. Putkoselta on aiemmin ilmestynyt suositut teokset Superhyvää suolistolle ja Superhyvää keholle. 

 

 

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi