26.01.2024
Ravisuttava tietokirja vie maailman tunnetuimman palkka-armeijan Wagnerin kulisseihin

“Kauppatavarana kuolema” tarjoaa ainutlaatuisen kuvauksen tarkoin varjellun palkka-armeija Wagnerin toiminnasta.

Ravisuttava tietokirja vie maailman tunnetuimman palkka-armeijan Wagnerin kulisseihin

Palkka-armeija Wagner toimi vuosia Venäjän likaisen sodankäynnin päätoimijana Ukrainassa, Syyriassa ja Afrikassa. Sen omisti hiljattain kuollut Jevgeni Prigožin, joka operoi presidentti Vladimir Putinin suojattina.  

Venäläisten tutkivien toimittajien Ilja Barabanovin ja Denis Korotkovin Kauppatavarana kuolema on järisyttävä kertomus palkka-armeija Wagnerin noususta ja tuhosta. Ainutlaatuisten lähteiden ja dokumenttien perusteella tekijät kuvaavat Wagnerin johdon ja sen soturien rikollista toimintaa. He valottavat myös Prigožinin luomaa laajaa bisnesimperiumia, johon kuului palkka-armeijan lisäksi muun muassa Pietarin trollitehdas.  

”Olemme pyrkineet kirjoittamaan Wagnerin, sen luojan ja sen komentajien tarinan niin autenttisesti kuin mahdollista. Kirjamme perustuu suureksi osaksi asiakirjatodisteisiin”, kirjoittajat kertovat. Lisäksi kirjoittajat ovat keskustelleet niin wagnerilaisten kuin heidän perheidensä kanssa. ”Tällä tavalla pystyimme ymmärtämään paremmin, mikä motivoi tavallisia venäläisiä miehiä lähtemään kuolemaan Syyriaan ja mitä Wagnerin tarina kertoo Venäjän yhteiskunnasta Vladimir Putinin aikakaudella”, Ilja Barabanov ja Denis Korotkov kuvaavat.

Wagnerin avulla Prigožin haastoi valta-asemat Venäjällä ja lopulta tämä koitui hänen kohtalokseen. Hän kuoli lentokoneen maahansyöksyssä elokuussa 2023 Tverin alueella.  

Ilja Barabanov on työskennellyt Kommersantissa, Novaja gazetassa ja BBC:llä raportoiden Venäjän kriisipesäkkeiden tapahtumista. Verkkolehti Fontankan Pietarin painoksessa sekä Novaja gazetassa työskennellyt Denis Korotkov ja Barbanov ovat seuranneet pitkään Wagnerin johdon ja sen palkkalistoilla olleiden toimintaa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan 2022 molemmat pakenivat maasta. 

Kauppatavarana kuolema – Palkka-armeija Wagnerin tarina on arvostelu- ja käsittelyvapaa 15.2. Teos ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Juhani Rajalinin lukemana äänikirjana. Kirjan on suomentanut Kyösti Karvonen.  

Pdf-vedokset, arvostelukappaleet ja tekijöiden haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi

Viestisi

Lisää kommentti