06.09.2022
Rakastetun taiteilijan Helene Schjerfbeckin kuva täydentyy uusien kirjelöytöjen avulla

Uutuuskirja "Ella" kertoo Helene Schjerfbeckin elämänmittaista taiteilijaksi kasvun tarinaa kirjelöytöjen avulla ja piirtää arkistomateriaalien pohjalta uuden ja aiempaa monisäikeisemmän kuvan taidemaalari Helene Schjerfbeckistä.

Rakastetun taiteilijan Helene Schjerfbeckin kuva täydentyy uusien kirjelöytöjen avulla

Taidehistorian tutkija, FT Mari Tossavaisen kiehtovassa uutuuskirjassa Ella. Helene Schjerfbeck on hyödynnetty Helene Schjerfbeckiin liittyviä arkistoja ja suurta määrää taiteilijan kirjeitä monille henkilöille 1800-luvun lopulta 1940-luvulle saakka. Kirja avaa uusia näkymiä taidemaalari Helene Schjerfbeckiin, hänen taiteelliseen työhönsä, ajatusmaailmaansa, esikuviinsa ja taustahenkilöihinsä. 

Kirjan yhtenä lähtökohtana on uusi materiaali: Helene Schjerfbeckin kolmekymmentäseitsemän kirjettä ensimmäiselle opettajalleen Lina Ingmanille vuosilta 1922–1939.

Opettajalleen Lina Ingmanille kirjoittamissaan kirjeissään taidemaalari on avoin. Ella oli Helene Schjerfbeckille hyvin tärkeä lapsuudenaikainen lempinimi. Kirjeensä opettaja Lina Ingmanille Helene Schjerfbeck allekirjoitti ”vanha Ella” samaan aikaan, kun hän oli hengeltään nuori moderni taiteilija, jonka teokset herättivät yhä enemmän palavaa kiinnostusta. 

Teos kertoo Schjerfbeckin taiteen ”renessanssista”, työn ja elämän käytännön vaatimuksista ja valottaa kirjeiden pohjalta yhteistyötä taidekauppias Gösta Stenmanin kanssa. Kirja sisältää kuvaliitteen, jossa on muun muassa teoskuvia ja valokuva Lina Ingmanista.

Kirja päivittää käsitystä Helene Schjerfbeckistä taiteilijan 160-vuotissyntymävuonna.

Ella ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Ella Pyhältön lukemana äänikirjana. 

Pdf-vedokset ja tekijän haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi  

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi  

Viestisi

Lisää kommentti