27.03.2020
Punni-kirjallisuuspalkinto Eino Nurmiston kirjalle Homopojan opas
Punni-kirjallisuuspalkinto Eino Nurmiston kirjalle Homopojan opas

Lastenkirjainstituutin jakama Punni-palkinto 2020 myönnettiin Eino Nurmiston kirjalle Homopojanopas (Nemo 2019). Palkinnon arvo on 4000 euroa.  Johanna Hulkon Suojaava kerros ilmaa (Karisto 2019 ) sai kunniamaininnan.

Punni-kirjallisuuspalkinto jaetaan kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa.

Eino Nurmisto Homopojan opas
Ote perusteluista

Suoraa ja rehellistä seksuaalikasvatusta homopojan näkökulmasta. Eino Nurmiston esikoisteos Homopojan opas on rohkea avaus tietokirjallisuuteen ja tuo kuuluviin äänet, jotka on aiemmin jätetty alaviitteeksi. Seksuaalikasvatuskirjojen perinteisiä teemoja pohditaan tällä kertaa homomiehen ja -pojan näkökulmasta. Nurmisto kirjoittaa suoraa ja rehellistä tekstiä, ja vastaa homopoikien ja muidenkin mieliä askarruttaviin kysymyksiin, joita ei välttämättä kehtaa edes kysyä. Mistä tietää, onko top vai bottom, ja mitä ne edes tarkoittavat?— Nurmiston omiin kokemuksiin pohjautuva teos käsittelee seksin ja parisuhteen lisäksi myös seksuaalista identiteettiä, kaapista ulos tulemista sekä homoyhteisöä. Nimestään huolimatta kirja ei ole tarkoitettu ainoastaan homopojille, vaan siihen voi tarttua esimerkiksi homopojan vanhempi tai paras ystävä ymmärtääkseen nuorta paremmin.

Eino Nurmiston tervehdys Lastenkirjainstituutin Youtube-kanavalla:  https://www.youtube.com/channel/UCBkdtlcoaSExz0zk3haQGPw

Johanna Hulkko Suojaava kerros ilmaa
Ote perusteluista

Nuortenkirjallisuudessa kaivataan lisää kuvauksia eri tavoilla erilaisista nuorista. Johanna Hulkko tarttuu aiheeseen nuortenkirjassaan Suojaava kerros ilmaa. Kepa on 14-vuotias lihava tyttö, joka on koko ajan tietoinen omasta kehostaan ja koostaan. Painoa suurempi ongelma ovat kuitenkin muut ihmiset. Tarinassa tuodaan hyvin esille se, miten muiden ihmisten tuijottelu ja ihmettely nakertavat Kepan itsetuntoa ja saavat hänet pelkäämään uusien asioiden kokeilemista. — Hulkon rehellinen ja sujuvasanainen tarina oman itsensä ja muiden erilaisuuden hyväksynnästä koskettaa.

Punni-palkintoraadin asiantuntijajäseninä toimivat kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg ja toimittaja Pia Ingström, Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen jäsenedustajana kirjastonhoitaja Sanna-Mari Samu ja nuorisojäsenenä lukiolainen Heidi Rautiainen. Raadin puheenjohtajana toimi Lastenkirjainstituutin kirjastonhoitaja Heidi Juopperi.