25.08.2020
Puikot valmiina käsityösyksyyn? Uutuuskirjojen neulemallit saavat sormet syyhyämään

Syksy on kotoilun kulta-aikaa, ja moni himoneuloja virittelee jo puikkoja valmiiksi ja korvamerkkaa neulemallit tuleviin neulontasessioihin. Otava-konsernin kirjoista löytyy niin kevyitä herkkupaloja kuin haastavampiakin käsityöprojekteja. Trendeinä nousevat ekologisuus ja kestävät valinnat, olipa kyse sitten vaatteiden paikkaamisesta tai kodin koristelusta.

Puikot valmiina käsityösyksyyn? Uutuuskirjojen neulemallit saavat sormet syyhyämään

Merja Ojanperä: Rakkaudesta villasukkiin (Moreeni), ilm. 19.8.2020 
Luonnosta ja kasvusta inspiraation saaneissa sukkamalleissa kiteytyvät kokemukset pitkältä matkalta, jonka Merja on kulkenut suunnittelijana. Silmiä hivelevän kauniiden sukkamallien joukossa on niin palmikko- ja pitsineuletta kuin kirjoneulettakin. Merja Ojanperä on Suomen tunnetuimpia sukkasuunnittelijoita ja neulekirjantekijöitä, jonka kirjoja on käännetty useille kielille. Rakkaudesta villasukkiin on Merjan Ojanperän kuudes kirja, johon huipentuu hänen menestyksekäs kirjailijanuransa. 

 

Neulepäiväkirja (Moreeni), ilm. 10.9.2020 
Näppärä apu himoneulojalle! Neulepäiväkirja muistaa puolestasi, mitä kaikkea on tullut neulottua. Kätevään itse täytettävään neulepäiväkirjaan voit kirjata kaikki tekemäsi neuletyöt: mitä, milloin ja kenelle neuloit, mistä sait ohjeen, mitä lankoja ja puikkoja käytit, montako silmukkaa loit ja paljonko lankaa kului. Kaikki tarpeelliset tiedot pysyvät tallessa yhdessä paikassa. Kirjan lopussa on tilaa lankavaraston kirjanpidolle ja senttimitta avuksi silmukkatiheyden laskemiseen. 

 

Rita Stång: Virkatut joulukoristeet (Moreeni), ilm. 30.9.2020 
Jätä hyvästit muovikrääsälle ja tee kestäviä, kauniita koristeita omin käsin! 
Kirjassa on 50 toinen toistaan kauniimpaa joulukoristetta, joita ei kaupan hyllystä löydy: virkattuja palloja, tähtiä, lumihiutaleita ja joulukuusenköynnöksiä. Ohjeet ovat eritasoisia: aloittelija voi keskittyä virkkaamaan helppoja tasotöitä, ja kokenut konkari voi haastaa itseään kolmiulotteisilla töillä. Rita Stång on artesaani ja intohimoinen käsityönharrastaja.  

 

Anni Ignatius: Korjaa kauniiksi (Moreeni), ilm. 23.9.2020 

Hajosiko vetskari, ratkesiko sauma, irtosiko nappi? Älä heitä pois vaan korjaa ja huolla vaatteitasi suositun bloggarin ohjeilla. Näin pidennät vaatteittesi käyttöikää ja säästät rahaa sekä luontoa. Kirjassa on havainnolliset ohjeet eri vaatekappaleiden tavallisimpiin korjaustapoihin käsin ja koneella ommellen sekä paljon vinkkejä vaatehuoltoon. 

Anni Ignatius on mikkeliläinen luokan- ja käsityönopettaja, perheenäiti ja kädentaitaja, joka pitää Sormustin-käsityöblogia ja laatii käsityöohjeita eri medioihin. 

 

Suuri Suomalainen toivesukkakirja 3 – Pitkät sukat (Moreeni), ilm. 30.9.2020  

Vihdoinkin kokonainen kirja täynnä pitkävartisia villasukkamalleja! Toivesukkakirjassa ohjeita on peräti kolmekymmentä, mukana sekä polvipituisia että vieläkin pitempiä. 30 sukkamalliin mahtuu niin kirjoneuletta, pitsiä kuin raitojakin eripaksuisista langoista neulottuna. Osa malleista on suunniteltu miehiseen makuun.  

Tekijöinä ovat tutut huippusuunnittelijat Pirjo Iivonen, Tiina Kaarela, Niina Laitinen, Anna Mäkilä, Sinikka Nissi, Mervi Pasanen, Hanne Piirainen, Mia Sumell, Anna-Karoliina Tetri sekä Marjukka Vuorisalo. 

 

Sanna Wikström ja Mia Sumell: Hyvän mielen villasukat lapsille (Otava), ilm. 15.10.2020 

Neulo veikeitä eläimiä ja lämpimiä ajatuksia lasten sukkiin! Lasten hyvän mielen villasukissa on raikkaita värejä, kekseliäitä yksityiskohtia ja hauskoja kuvioita. Eläinhahmosukat ja nokkelat lorut tuovat pienelle ihmiselle lämpöä jalkoihin ja mieleen. Aloittelijallekin sopivassa kirjassa on kymmenen erilaista sukkamallia 3–8-vuotiaille. Kirjassa annetaan myös vinkkejä sukkien neulomiseen aikuisen koossa.  

Sanna Wikström on Hidasta elämää -hyvinvointimedian perustaja ja päätoimittaja. Sanna käyttää villasukkia miltei aina, myös luennoidessaan. Mia Sumell on tuttu suuren suosion saavuttaneesta SullaVikat-brändistään, joka kerää somessa yhteen tuhansia värikkäiden ja iloisten neuleiden ystäviä. Sannan ja Mian kirja Hyvän mielen villasukat ilmestyi syksyllä 2019. 

 

Kirjovarsia ja pitsiunelmia, OzolinaIeva  (Moreeni), ilm. 1.10.2020 

Näyttävät latvialaiset kirjo- ja pitsineulekuviot tekevät perusvillasukasta katseenvangitsijan. Kirjassa on 50 sukkamallia, joita koristavat latvialaiset perinnekirjokuviot ja herkät pitsit. Voit tehdä joko varrestaan koristellut tai varpaisiin asti kirjoneulotut tai kokonaan pitsiset sukat. Voit valita myös kirjoneuletta ja pitsiä yhdistelevän mallin tai neuloa iloisenkirjavat säärystimet. Kaikista sukista on selkeät ruutukaaviot ja sanalliset ohjeet.  

Latvialainen Ieva Ozolina on neulonut 14-vuotiaasta saakka. Hänellä on oma lankakauppa Riian vanhassakaupungissa ja hän kiertää myös käsityömessuilla ympäri maailmaa myymässä omia tuotteitaan. 

 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi  

Lisätiedot ja tekijöiden haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi