12.12.2019
Pajtim Statovcin Tiranan sydämen uudessa painoksessa National Book Award -kannet
Pajtim Statovcin Tiranan sydämen uudessa painoksessa National Book Award -kannet

Romaanin poikkeuksellisen kansainvälisen menestyksen kunniaksi Otava julkaisi uuden painoksen Crossing-englanninnoksen kansilla.

Viime marraskuussa Pajtim Statovcin Tiranan sydän teki historiaa: teos valittiin Yhdysvaltain arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon National Book Awardin finaaliin eli viiden parhaan joukkoon käännöskirjallisuuden sarjassa. Tapaus on merkittävä, sillä mikään suomalainen teos ei ole aiemmin yltänyt vastaavaan. Nyt Otava on julkaissut Tiranan sydämen uuden pokkaripainoksen samoilla kansilla kuin ylistetty käännös Crossing. Kannen on suunnitellut Tyler Comrey. Uusi kansi ammentaa inspiraationsa Albanian lipusta ja kuvastaa romaanin maailman ja ihmisten monikasvoisuutta.

Pajtim Statovci on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita. Esikoisteos Kissani Jugoslavia voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2014. Toinen romaani Tiranan sydän (2017) on kansainvälisen menestyksen lisäksi saanut Suomessa Toisinkoinen-palkinnon. Muun muassa The Guardian on listannut sen vuoden parhaiden romaanien joukkoon. Marraskuun lopussa Statovci voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon kolmannella romaanillaan Bolla. Palkintolautakunta kuvaili teosta järkyttäväksi ja koskettavaksi romaaniksi, joka ”lumoaa ilmaisuvoimallaan”. 29-vuotias Statovci on kaikkien aikojen nuorin kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja.