07.11.2019
Pajtim Statovcin Bolla on kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2019
Pajtim Statovcin Bolla on kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2019

Palkintolautakunnan perustelut

 Järkyttävä ja koskettava romaani, joka lumoaa ilmaisuvoimallaan. Kirja kertoo menettämisestä, raakuudesta, pahuudesta, kaiken turhuudesta sekä ymmärtämättömyydestä kaikkein läheisimpiä kohtaan mutta myös rakkaudesta ja uskollisuudesta. Jugoslavian hajoamissodat vaikuttavat taustalla monin eri tavoin ihmisten kohtaloihin. Kuinka selviytyä, kun ei voi olla sellainen ihminen kuin on ja haaveet toteutuessaan särkyvät.

Palkintolautakuntaan kuuluivat Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís, Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Anne Ikonen ja elokuvatuottaja Rimbo Salomaa. Palkinnonsaajan valitsee Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila. Voittaja julkistetaan 27.11. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

FM Pajtim Statovci (s. 1990) on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita. Kriitikoiden ja lukijoiden rakastamat romaanit, Kissani Jugoslavia ja Tiranan sydän, ovat saaneet englanninkielisessä maailmassa haltioituneen vastaanoton. Hänen teostensa käännösoikeuksia on myyty yli 20 kielialueelle. Statovci palkittiin esikoisromaanistaan Kissani Jugoslavia Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla, ja Tiranan sydän voitti Toisinkoinen-kirjallisuuspalkinnon.

Tiranan sydän (englanniksi Crossing) on parhaillaan Yhdysvaltain National Book Award -palkinnon yksi viidestä finalistista käännöskirjallisuuden sarjassa. National Book Award on maailman merkittävimpiä kirjallisuuspalkintoja.

Statovci asuu Helsingissä ja valmistelee Helsingin yliopistossa väitöskirjaa kirjallisuuden eläinrepresentaatioista.