27.11.2019
Pajtim Statovcin Bolla on kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja 2019
Pajtim Statovcin Bolla on kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja 2019

”Kirja nostaa esiin ja kiteyttää hienosti syviä inhimillisiä ja ihmisyyden ikuisia kysymyksiä, jotka ovat kaikkina aikoina kaikille ihmisille merkityksellisiä ja yhteisiä. Sen kieli on mitä kauneinta. Aforistisia lauseita, runollisuutta keskellä kauheimpia ihmisen koettelemuksia, sodan julmuuksia.

Rakkaus, yksinäisyys, unelmien toteutuminen tai toteutumattomuus. Mihin voi hyväkin ihminen taipua, kun ankarat ajat osuvat kohdalle ja toisaalta, miten henkinen kantti ja moraali kestää.”  Otteita Merja Ylä-Anttilan palkintoperusteluista

Palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsi Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila. Palkintolautakuntaan kuuluivat Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís (puheenjohtaja), Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Anne Ikonen ja elokuvatuottaja Rimbo Salomaa. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

FM Pajtim Statovci (s. 1990) on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita. Kriitikoiden ja lukijoiden rakastamat romaanit, Kissani Jugoslavia ja Tiranan sydän, ovat saaneet englanninkielisessä maailmassa haltioituneen vastaanoton. Hänen teostensa käännösoikeuksia on myyty yli 20 kielialueelle. Statovci palkittiin esikoisromaanistaan Kissani Jugoslavia Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla, ja Tiranan sydän voitti Toisinkoinen-kirjallisuuspalkinnon.

Tiranan sydän (englanniksi Crossing) oli yksi Yhdysvaltain arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon National Book Awardin viidestä finalistista käännöskirjallisuuden sarjassa. Mikään muu suomalaisteos ei ole yltänyt samaan.

Pajtim Statovci asuu Helsingissä ja valmistelee Helsingin yliopistossa väitöskirjaa kirjallisuuden eläinrepresentaatioista. Hän on kautta aikojen nuorin kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja.