07.05.2024
Paikoillenne, valmiit, hep! Tatu ja Patu innostavat lapsia jättämään puhelimet nurkkaan ja lähtemään liikkeelle

Outolalaisveljekset ovat täysin jämähtäneet älylaitteidensa ääreen. Vain Veeran tarmolla pojat saadaan ylös, ulos ja liikkeelle. Tatu ja Patu – Paikoillenne, valmiit, hep! -kirjassa käsitellään hervottoman hauskasti liikkumisen iloa hyötyliikunnasta ja höntsäilystä huippu-urheiluun.

Paikoillenne, valmiit, hep! Tatu ja Patu innostavat lapsia jättämään puhelimet nurkkaan ja lähtemään liikkeelle

Ilmestyy 3.6.2024

Tatu ja Patu ovat jumiutuneet ruutujensa ääreen ja Veeran on tehtävä kaikkensa, että saa pojat edes trampalle hyppimään. Mutta kun Tatu ja Patu pääsevät vauhtiin, he paneutuvat eri liikuntalajeihin tyylilleen uskollisesti perin pohjin. Lukija pääsee Tatun ja Patun mukaan niin patikoimaan kuin yleisurheilukilpailuihinkin.

Supersuosittujen Tatun ja Patun luojat Aino Havukainen ja Sami Toivonen tarttuvat uutuuskirjassaan hyvin ajankohtaiseen aiheeseen eli liikuntaan, liikkumiseen ja sen vähenemiseen. Idea Tatu ja Patu -uutuuteen syntyi tekijäkaksikon omista kokemuksista ja havainnoista esimerkiksi päätetyön vaikutuksesta liikkuvuuteen ja älypuhelinten passivoivuudesta.

”Viime aikoina on puhuttu tosi paljon niin lasten kuin aikuistenkin vähäisestä liikkumisesta ja puhelimen käytöstä. Emme kuitenkaan halunneet keskittyä esittelemään eri lajeja tai antaa ymmärtää, että vain huippu-urheilu olisi hyvää urheilua. Uutukaisessa liikunnan hauskuus ja monipuolisuus ovat ytimessä”, tekijät kertovat.

Paikoillenne, valmiit, hep! -kirja jakaa liikkumisen tavat kolmeen ryhmään: hyötyliikuntaan, liikunnan harrastamiseen ja huippu-urheiluun.

Käsittelyssä on erilaisia arkiliikunnan tapoja, yhteistä ulkoilupuuhaa sekä tavoitteellista kilpaurheilua, jossa, toisin kuin Tatu ja Patu erehtyvät luulemaan, ei voi menestyä ilman tuhansien ja taas tuhansien tuntien harjoittelua. Kirja myös muistuttaa, että huippu-urheilukaan ei ole lopulta niin vakavaa, vaan kyse on viihteestä ja ajanvietteestä.

Ylipäänsä kaikki liikunta on yhtä arvokasta liikuntaa, Toivonen ja Havukainen kiteyttävät.

”Aina ei tarvitse myöskään vaihtaa jumppavaatteita niskaan ja lähteä aktiivisesti harrastamaan jotain lajia, vaan pitkin päivääkin voi harjoittaa monenlaista hyötyliikuntaa. Pienikin lisäys arjen liikkumiseen on lisäys!”

Kirjan keskivaiheilla on mukana myös hauska taukojumppa, joka sopii koko perheen yhdessä tehtäväksi. Nivelten lisäksi liikkeet vetreyttävät myös nauruhermoja.

Tämä kirja ansaitsee kultaa, hopeaa tai ainakin brunssia.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat työskennelleet yhdessä jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan lastenkirjailijoina, kuvittajina ja graafisina suunnittelijoina. Tatu ja Patu -kirjat on palkittu mm. Finlandia-palkinnolla ja niitä julkaistaan yli 20 maassa.

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Viestisi

Lisää kommentti

Liittyvät kirjailijat