14.06.2023
Paha kurki on modernisoitu kansantarina Kantelettaren inspiroimasta demonilinnusta

Elina Kuorelahden ja Nunnu Halmetojan Paha kurki on muhevasta tarinaperinteestämme ammentava lastenkirja, joka kertoo vapaasti uudelleen Kantelettaren runon Avullinen kurki. Elias Lönnrot kirjasi alkuperäisen runon muistiin lähes kaksisataa vuotta sitten.

Paha kurki on modernisoitu kansantarina Kantelettaren inspiroimasta demonilinnusta

Kuinka pahasta kurjesta pääsee eroon?

Paha kurki pesiytyy talon katolle. Se tuo huonon onnen ja sekoittaa talon arjen. Kurki vie kertojalta kultasormuksen ja kätkee sen. Kurjen ahneus koituu lopulta sen kohtaloksi.

Nunnu Halmetojan ja Elina Kuorelahden yhteistyönä syntynyt Paha kurki on nykypäivään sovitettu myyttinen kansantarina.

Kirjan molemmille tekijät muistavat omasta lapsuudestaan tummasävyisten lastenkirjojen mieleenpainuvuuden. He ajattelevat, että hattaralle ja pastellille on oma paikkansa lastenkirjallisuudessa, mutta tilaa pitää olla myös tummenevan metsänreunan tarinoille ja kuville, jotka vähän nipistävät jännityshermoa.

Sellaisen kirjan kaksikko halusi tehdä.

Pahassa kurjessa ihminen ei ole oman kohtalonsa keskipiste ja elämäänsä järjellä ohjaava toimija, vaan osa suurempaa ketjua, jossa tuonpuoleiset demonilinnut ja avuliaat kurjet ottavat mittaa toisistaan. Vaikka ollaan luonnonketjun armoilla, ihminen ei ole voimaton: hän on neuvokas otus ja pystyy liukkaasti luovimaan elämän omituisessa ja arvaamattomassa aallokossa, Kuorelahti ja Halmetoja pohtivat.

”Suomalainen ja eurooppalainen tarinaperinne on niin huvittavaa, järisyttävää ja tunnistettavaa, että siitä pitää ottaa kaikki ilo irti.”

Nunnu Halmetoja on kotkalaissyntyinen kuvittaja ja Elina Kuorelahti on helsinkiläinen historiantutkija ja filosofian tohtori. Yhdessä töitä ensimmäistä kertaa lastenkirjallisuuden parissa töitä vuonna 2017 tehnyt tekijäkaksikko kuvailee yhteistyötään todella inspiroivaksi ja ihanaksi.

Paha kurki ilmestyy 6.7.2023.

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Viestisi

Lisää kommentti

Liittyvät teokset