30.03.2023
Otavan nuortenromaanikilpailun voittaja on Taina Niemi koukuttavalla Ämpärikesä-teoksellaan

Otavan nuortenromaanikilpailussa etsittiin ansiokasta realistista nuortenromaania, joka on vahvasti kytköksissä tähän aikaan ja sovellettavissa myös audiovisuaaliseen muotoon. Kilpailuun lähetettiin 90 käsikirjoitusta. Kilpailun pääpalkinnon arvo on 7000 euroa, ja Otava julkaisee voittajateoksen keväällä 2024.

Otavan nuortenromaanikilpailun voittaja on Taina Niemi koukuttavalla Ämpärikesä-teoksellaan

Taina Niemi on Otavan nuortenromaanikilpailun voittaja. Hänen voittajateoksensa Ämpärikesä on taitava, vaivattomasti etenevä ja koukuttava episodiromaani, joka vetävyydestään huolimatta käsittelee myös vakavia aiheita, kuten vanhemman alkoholismia, sisaruksen kuolemaa ja äidin menettämistä.  

Se kertoo joukosta pikkukaupungin nuoria, jotka juhlivat kesäloman alkua. Jokaisella on haaveensa ja unelmansa, mutta myös pelkonsa ja salaisuutensa. Tärkeäksi teemaksi nousee ystävyys ja luottamus toisiin, se miten tärkeää on, ettei jää yksin.  

Niemi oli aiemmin työstänyt toisenlaista käsikirjoitusta, mutta nähdessään ilmoituksen Otavan nuortenromaanikilpailusta vielä vanhempi idea nousi mieleen ja kiilasi kaikkien muiden ohi. 

”Elämässäni oli sellainen vaihe, että kaipasin kirjoitusprojektia, jonka parissa saisi pitää hauskaa ja josta löytyisi myös lohtua. Olen aina ajatellut, että haluaisin jossain vaiheessa kirjoittaa jotain nuorille. Vietän töissä päiväni yläkoululaisten kanssa, mistä oli paljon apua kilpailutekstiä kirjoittaessa”, Niemi kertoo Ämpärikesästä. 

Yhdessä tarinassa on monta mukaansa tempaavaa tarinaa. Tekstin lukee ahmien ja se puhuttelee hyvin monenlaisia lukijoita. Nuorten henkilöiden kokemukset ja näkökulmat ovat uskottavia ja tuoreita, jokaisen hahmon tarina on yhtä aikaa uniikki ja samastuttava. Teksti ihastutti myös aiheen ja hahmojen monitahoisella käsittelyllä, kerronnan välittömyydellä ja raikkaalla todentuntuisuudella, raadin palkitsemisperusteissa Ämpärikesästä kerrotaan. 

Taina Niemi (s. 1990) on helsinkiläinen suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja. Hän on opiskellut kirjoittamista Teatterikorkeakoulussa ja valmistunut taiteen maisteriksi vuonna 2021.  

Toiselle sijalle nousi freelance-toimittaja ja kirjoittaja Terhi Raumonen (s. 1973) teoksellaan Keijujen sisko. Raatia ihastutti erityisesti romaanin vivahteikas koulumaailman ja perhe-elämän kuvaus, jota sävyttää lempeä huumori. Kolmanneksi kilpailussa palkitaan osa-aikaisena työterveyslääkärinä työskentelevä Anumari Karlsson (s. 1970) teoksellaan Riku F, joka on vahvaääninen kuvaus surusta ja oman paikan etsimisestä. 

Kilpailuun osallistuttiin 90 käsikirjoituksella 

Otavan nuortenromaanikilpailussa etsittiin ansiokasta realistista nuortenromaania, joka on vahvasti kytköksissä tähän aikaan ja sovellettavissa myös audiovisuaaliseen muotoon.

Kilpailuun lähetettiin 90 käsikirjoitusta, ja aiheissa nousivat esiin muun muassa vanhempien päihteiden käyttö, muut hankalat perhesuhteet, kehopositiivisuus, sukupuoli-identiteetti, kiusaaminen, syömishäiriöt ja sometodellisuus. Ihastuminen ja rakastuminen olivat isoja teemoja. Perinteisen romaanimuodon ohella joukossa oli myös kokeilevampaa ilmaisua, kuten säeromaaneja.  

Voittajat valitsi raati, johon kuuluivat kirjailija Veera Salmi, Otavan lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustannusjohtaja Kaisu-Maria Toiskallio ja kustannuspäällikkö Marjo Lemponen, tuottaja Tia Ståhlberg Aurora Studiosista sekä lukiolaiset Melite Miettinen ja Fanny Kuusniemi Kallion lukiosta.   

Kustannusosakeyhtiö Otava julkaisee voittajakäsikirjoituksen keväällä 2024.

Kilpailun voittaja saa palkintona 7 000 euroa, toiseksi sijoittunut 4 000 euroa ja kolmanneksi sijoittunut 2 000 euroa. Rahapalkintojen lisäksi kilpailussa palkituille saattaa tarjoutua tilaisuus yhteistyöhön tuotanto- ja levitysyhtiö Aurora Studiosin kanssa, mikäli käsikirjoitus on toteutettavissa erityisen hyvin audiovisuaalisessa muodossa.  

Lisätiedot: Otavan lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustannusjohtaja Kaisu-Maria Toiskallio, puh. 050 3103024