28.02.2020
Otavan kuvituskilpailu ratkennut – kilpailuun lähettiin lähes 200 työtä
Otavan kuvituskilpailu ratkennut – kilpailuun lähettiin lähes 200 työtä

Kilpailun voitti helsinkiläinen kuvittaja ja peligraafikko Emiel Inkeri Nikula. Kuvitusten taso oli kärjen osalta niin korkea, että palkintoraati päätti jakaa kaksi kolmannen sijan palkintoa.

Otava Oppimisen palvelut järjesti kuvituskilpailun, jonka tavoitteena oli löytää kuvittajia tulevaisuuden oppimateriaaleihin. Tehtävissä pyydettiin kuvituksia, joiden kohderyhmänä ovat alakouluikäiset oppilaat.

”Saimme ilahduttavan laajan kirjon tyylejä ja tekniikoita nähtäväksemme. Kilpailu osoitti, että Suomessa tehdään tasokkaita ja monipuolisia kuvituksia. Mielestäni oli myös upeaa nähdä, että niin moni nuori osallistui kilpailuun. On hienoa, että kuvitusala kiinnostaa nuoria”, iloitsee Otavan päägraafikko Mirella Mäkilä.

Kuvituskilpailun voittajat ja perustelut

1. palkinto, 2 000 euroa

Emiel Inkeri Nikula

”Kuvitukset valloittivat raadin luontevuudellaan ja sujuvuudellaan. Voittajatöiden kuvitustyyli sopii erittäin hyvin myös oppimisen tueksi. Kädenjälki on ilmava, sympaattinen ja selkeä, mutta kuvissa on silti paljon katsottavaa ja tutkittavaa. Lapset ja eläimet on kuvattu viehättävän persoonallisina. Värimaailma on raikas ja miellyttävä. Tähtikuvioinen taivas toteutettu viitseliäästi. Hieno kokonaisuus toi voiton!”

2. palkinto, 1 000 euroa

Minna Eriksson

”Lempeän tunnelmallista ja ilmeikästä kuvitusta. Hahmoissa on nähtävillä tunteita ja luonnetta. Digimaalaaminen on taitavaa, valon ja varjon hyödyntäminen tuo kuviin hienosti tunnelmaa. Tyylissä on mukana myös sopiva ripaus fantasiaa.”

3. palkinto, 500 euroa

Linnea Vaikkola

”Taitavan ja notkean piirrostyylin lisäksi kiitämme upeaa paneutumista kilpailutehtävän parissa, lopputuloksena kokonaisen pelimaailman kehittely hahmoineen. Hahmoissa on veikeyttä ja lapsihahmojen ikä on hyvin huomioitu. Seikkailun tuntua, kiehtovia hahmoja ja selkeää osaamista myös pelien logiikoista.”

3. palkinto, 500 euroa

Juuso Laasonen

”Erittäin taitavaa ihmisten piirtämistä ja vauhdikkaan tilanteen kuvausta. Valittu kulttuuri välittyy upeasti katsojalle niin yksityiskohtien kuin värimaailman ja tunnelman osalta. Hyvää piirtäjän ajattelua myös arkkitehtuurin ja miljöön suhteen. Hallitsee monenlaisia kuvitustyylejä uskottavasti.”​

Kilpailussa oli kolme tehtävänantoa. Kuvitusten tyyli ja toteutustapa olivat vapaita, mutta niitä valitessa tämän päivän lasten mediamaailman huomioiminen oli tärkeää.