26.04.2023
Otavan kevään kuvakirjoissa käsitellään tunteita ja ollaan rohkeasti omana itsenä

Joskus aikuisten määräily ärsyttää, eikä silloin auta kuin muuttaa asumaan pihan puumajaan. Tai sitten aikuiset yrittävät vaikuttaa siihen, millaisissa vaatteissa päiväkotikuvaan pitäisi mennä. Otavan kevään ihastuttavissa lasten kuvakirjoissa käsitellään lapsentasoisesti ymmärrettävällä tavalla omaa tahtoa, pelkojen voittamista ja ystävyyden merkitystä.

Otavan kevään kuvakirjoissa käsitellään tunteita ja ollaan rohkeasti omana itsenä

Ninka Reittu: Pulla Vehnänen ja yö puumajassa, ikäsuositus 5+. Ilmestynyt.

Tytön ja ponin ystävyydestä kertova hurmaava kuvakirjasarja jatkuu.

Tylliä ja Pulla-ponia harmittaa, kun mummot saavat päättää kaikesta. Tylli ja Pulla haluavat päättää asioistaan ihan itse. Pihan perältä löytyvä puumaja on mainio paikka kokeilla itsenäistä elämää. Mutta illan pimetessä itsenäinen elämä ei tunnukaan enää ihan niin mukavalta. Onneksi mummot tulevat kylään ja ymmärtävät, että itsenäisinkin kaipaa välillä kainaloon.

Pulla Vehnänen -ponista ja Tylli-tytöstä kertova sarja on erityisesti Prinsessa Pikkiriikin kuvittajana tutuksi tulleen Ninka Reitun käsialaa. Valloittavat kuvitukset ja sympaattiset hahmot hurmaavat niin lapsen kuin aikuisenkin. Sarjassa on aiemmin ilmestynyt kirja Ystäväni Pulla Vehnänen.

Saatavana myös sähkö- ja äänikirjana, jonka lukee Aksa Korttila.

Jani Toivola ja Saara Obele: Poika ja rohkeusloikka, ikäsuositus 6+. Ilmestynyt.

Innostava kuvakirja uskalluksesta ja ystävyydestä, joka tekee näkyväksi.

Äiti on ilmoittanut Ronin sirkuskouluun, mutta Ronia kauhistuttaa. Mitä jos hän ei osaa eikä uskalla? Kaikki muut lapset vaikuttavat taitavammilta ja opettajakin pelottaa.

Onneksi ryhmästä löytyy uusi rohkea ystävä, joka on vielä samannäköinen kuin Roni. Sellaista ystävää Ronilla ei ennen ole ollutkaan! Roni saa huomata, että uskaltaminen antaa mahdollisuuden kokea jotain ihan uutta. Ja parasta on se, ettei mihinkään tarvitse pystyä yksin.

Jani Toivolan kaunis teksti rytmittyy Saara Obelen värikkäin kuvituksin. Ronista kertovassa sarjassa on ilmestynyt aiemmin sukupuolirooleja ja ihastumista käsittelevät kirjat Poika ja hame sekä Poika ja Perhostunne.

Saatavana myös sähkö- ja äänikirjana, jonka Toivola itse lukee.

Veera Salmi ja Elina Warsta: Naomi ja kamala kilinämekko, ikäsuositus 3+. Ilmestyy toukokuussa.

Onko pakko pukeutua mekkoon? Ja vielä päiväkotikuvaan! Naomi ei halua! Viides valloittava kuvakirja Heippakamun päiväkodista.

Naomi on saanut tuliaisiksi mekon, josta hän ei pidä ollenkaan. Kamala kilinämekko pitäisi vielä pukea päiväkotikuvaankin, vaikka Naomi haluaisi heittää sen roskakoriin.

Tärkeintä on, että Naomi on kuvassa, ei se että hänellä on mekko päällään, opettaja muistuttaa. Naomi tulee kuvaan stetson päässään, sillä siinä hän tuntee olevansa oma itsensä.

Kirjan oivaltavat tekstit ovat itsekin varhaiskasvatuksen parissa työskennelleen Veera Salmen käsialaa, ja Elina Warsta vastaa ilmeikkäistä kuvituksista.

Päiväkoti Heippakamu -sarjassa on julkaistu aiemmin seuraavat kirjat: Rebekan rapupäivä, Pablo ja heiluvat hampaat, Isabella ja tuikkiva tyttö, Hung ja pantteripako.

Kirja ilmestyy myös sähköisenä.

Julia Vuori: Sieni tunteiden aallokossa, ikäsuositus 3+. Ilmestynyt.

Sieni tunteiden aallokossa on kuvakirja herkästä ja elämänhaluisesta Sienestä, joka kamppailee pelkojen ja itsetunto-ongelmien kanssa, sekä kärsii kiusaamisesta ja ulkopuolisuuden tunteista. Itseilmaisu on Sienelle vaikeaa, eivätkä sen vahvat tunteet useinkaan näy muille.

Toisinaan kauhukuvat ottavat vallan ja pintaan nousee hiki. Onneksi kärpäset eivät ole ainoita, jotka rohkenevat lähestyä Sientä. Ystävät Sika, Suru, Pingviini, Mäyrä ja Lehmä tukevat ja rohkaisevat Sientä niin vuorikiipeilyssä kuin uimaharrastuksessa.

Kirja on jatko-osa aiemmin ilmestyneelle teokselle Sieni ja ystävyyden voima. Valloittava Sieni on seikkaillut myös teoksissa Sika Pariisissa, Sika ja oikukas Sieni sekä Sika ei osaa päättää. Sieni-kirjojen takana on monipuolisena kuvittajana ja sarjakuvataiteilijana tunnettu Julia Vuori.

Lisätiedot ja tekijöiden haastattelupyynnöt: anni.gullichsen@otava.fi

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi

Liittyvät kirjailijat

Liittyvät teokset