15.11.2022
Otavan ja KOM-teatterin yhteiseen runokilpailuun osallistui yli 1000 runoa – tässä voittajakolmikko!

Poliittinen runo voi hyvin. Otavan ja KOM-teatterin yhteiseen Poliittinen runo NYT! -kilpailuun osallistui yli 1000 runoa yli 400 eri nimimerkiltä. Runojen parhaimmisto on koottu antologiaan Luistelukentänhoitajan ongelmat ovat meidän kaikkien ongelmia.

Otavan ja KOM-teatterin yhteiseen runokilpailuun osallistui yli 1000 runoa – tässä voittajakolmikko!

KOM-teatterin, Otavan ja Otavan Kirjasäätiön Poliittinen runo NYT! -kirjoituskilpailun voittajatekstit näyttävät, miten kirjoitetaan kantaa ottavasti 2020-luvulla. Muutosten repimässä maailmassamme yhteiskunnalliset kysymykset ovat polttavampia kuin aikoihin.

Voittajarunoksi raati valitsi Niina Hakalahden taidokkaan runon ”Oliivi”, joka kertoo tarinan. Koskettavassa runossa suru ja kaipuu ovat käsin kosketeltavia, mutta päällimmäiseksi jää toivo.

Toisella sijalla on Mikko Rädyn ”Urheilusankari”, jossa aikamme kristushahmo kokee karun lopun, kun tyytymätön kansa ei löydä protestilleen kanavaa. Runo on viittauksista raskas ja apokalyptisyydessäänkin hauska.

Kolmannella sijalla oleva Oona Lomanin ”Hapsutukka” piirtää kuvan suomalaisesta syrjäytymisestä. Poliittisen laulun perinteelle kumartavan runon minä katsoo solidaarisuudella ja lämmöllä niitä, joista mieluummin katsotaan ohi.

Voittajarunot valinneessa raadissa istuivat kirjailijat Marja-Leena Mikkola ja Aura Nurmi, muusikko Yeboyah, KOM-teatterin taiteellinen johtaja Lauri Maijala sekä Otavan kaunokirjallisuuden kustannusjohtaja Antti Kasper. Kilpailuun osallistui yli 400 eri nimimerkkiä.

– Kilpailun sato oli rikas. Runoissa nousivat monipuolisesti esiin teemat ja aihepiirit, jotka ovat tänään yhteiskunnallisen keskustelun polttopisteessä. Syrjäytyminen, työttömyys, päihteet, taantuvat teollisuuspaikkakunnat ovat suomalaisen poliittisen kirjoittamisen vankkaa perustaa, mutta nyt nousivat voimakkaasti esiin myös ekologiset aiheet ja ilmastonmuutos, samoin globaali epätasa-arvo sotineen ja pakolaiskriiseineen, Antti Kasper toteaa.

Luistelukentänhoitajan ongelmat ovat meidän kaikkien ongelmia -antologia julkistetaan Vapauden kaiho -juhlakonsertissa Helsingin Kulttuuritalolla 15.11.2022. Illan aikana myös esitetään Poliittinen runo NYT! -kilpailun parhaimmistoa, voittajaruno Markus Fageruddin säveltämänä lauluna ja muita palkittuja runoja lausuttuina.

Poliittinen runo NYT! -kilpailun voittajat sekä Luistelukentänhoitajan ongelmat ovat meidän kaikkien ongelmia -runoantologia ovat käsittelyvapaita 15.11.2022 klo 19.