09.12.2019
Otava julkaisee Jorma Uotisen elämäkerran elokuussa 2020

Otava julkaisee elokuussa 2020 tanssitaiteen professorin Jorma Uotisen (s.1950) odotetun elämäkerran. Kirjan kirjoittaa tietokirjailija Sauli Miettinen.

Ensimmäinen Jorma Uotisesta koskaan kirjoitettu elämäkerta on huikea ja ainutlaatuinen matka Porista Pariisin oopperan näyttämölle ja Suomen tanssitaiteen ikoniksi. Kirja johdattaa lukijan Uotisen näyttämöteoksiin ja niiden kulissien taakse: Kansallisbaletin loistoon ja ristiriitoihin, kohtaamisiin kansainvälisten tähtien kanssa sekä taiteilijan omiin rakkaussuhteisiin.

Uotinen kertoo kirjassa menestysten lisäksi hetkistä, jolloin oli pakko pysähtyä. Hän raottaa ovea salaperäiseen sisäiseen maailmaansa. Ystävien ja kollegojen haastattelut paljastavat myös suurelle yleisölle tuntemattoman Jorma Uotisen – kiltin, monimutkaisen ja epätäydellisen.

”Kirjaprosessi on vaativa, välillä kipeäkin ja hauska. Prosessi on edennyt tavoitteellisesti ja teksti alkanut löytää muotonsa. Vasta yhteys lukijaan, jos se syntyy, antaa tällekin hengentuotteelle merkityksen”, Uotinen kuvailee kirjaprojektia.

Elämäkerran kirjoittaa helsinkiläinen tietokirjailija Sauli Miettinen. Urheilun ja ääri-ilmiöiden lisäksi häntä kiinnostaa erityisesti julkisuuden vaikutus ihmisiin. Miettiseltä on julkaistu teokset Marlene Dietrich – nainen ja tähti (2011) sekä Uskomaton Aira Samulin (2016).

”Tämä on ollut haastava ja ennakkokäsityksiä laajentava prosessi, jossa itse kukin on joutunut mukavuusalueensa ulkopuolelle. Odottamattomia käänteitä on riittänyt. Ihmisluonto ei lakkaa yllättämästä”, Miettinen kertoo.

 Lisätiedot: eeva.louko@otava.fi