01.02.2023
Olga Palon Aion kertoa nyt kaiken pohtii riemastuttavalla tavalla kaiken kertomisen merkitystä

Veitsenterävä novellikokoelma ravistaa kirjoituksen, autofiktion ja naiskuvaukset terävästi sijoiltaan.

Olga Palon Aion kertoa nyt kaiken pohtii riemastuttavalla tavalla kaiken kertomisen merkitystä

Kuiskaaja toistelee muiden repliikkejä muttei saa lausuttua omia sanojaan, menetetty rakkaus mykistää, päähenkilöt käyvät kirjailijan kimppuun ja cv ryöpsähtää kokonaistaideteokseksi.

– Kirjani ydintä ovat kertomisen, kirjoittamisen ja selittämisen mekanismit, toden ja siitä kerrotun suhde. Minua kiinnostaa, kuka on historian ”tärkeä henkilö” ja miksi, mitä hänestä muistetaan ja mitä unohdetaan, tai mitä muistan ja mitä valitsen unohtaa, kun katselen omaa elämääni taaksepäin, Olga Palo sanoo.

– Minua ihmetyttää nykyajassa tarve paikallistaa ihmisten elämästä aina jokin selittävä trauma ja muokata ihmisyyden monimutkaisuus siistiksi paketiksi. Trollaan ja parodioin kai hieman, mutta samalla olen myös äärimmäisen tosissani.

Aion kertoa nyt kaiken tutkii loisteliaasti kielen, kertomisen, ylöskirjaamisen ja selittämisen mekanismeja. Tekstit ajavat autofiktiivisen totuuden nurkkaan ja peilaavat siitä itseään. Ne leikkivät tosissaan ja puhuvat totta niin hyvin kuin fiktio voi. Kirjan tarinoiden päähenkilöitä ovat eri naisten lisäksi päiväkirjat, muistilaput, kirjoitus, luettelot ja muistikuvat.

Olga Palo (s. 1985) on helsinkiläinen käsikirjoittaja ja teatterintekijä. Hän on aiemmin kirjoittanut muun muassa lukuisia esseitä, biseksuaalisuutta käsittelevän tietokirjan Rakastan ihmistä sekä komediasarjaa Kullannuput.

Haastattelupyynnöt ja pdf-vedokset: jenni.heiti@otava.fi

Sähköiset ja fyysiset arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi